- Home
- Editorialiștii
- (19.02.2021, 09:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREZENTUL FĂRĂ PERDEA, Marius Oprea | PLUS şi „revoluţia bunei guvernări”: „omul nou”, Irina Alexe
Urmărește
10695 afișări
Cu mai multe zile în urmă, l-am auzit pe actorul Florin Călinescu, plin de nerv, la Radio Guerilla. Spunea că ”USR – PLUS trebuie să dispară, acolo colcăie de informaţii şi servicii”. Avea poate dreptate, dar e mai degrabă o dorinţă, decît un diagnostic. Dispariţia unui partid se petrece rareori peste noapte. PNŢCD-ul, de pildă, a avut o lungă agonie, pînă să ajungă dintr-un partid puternic doar un om cu o ştampilă. Ceea ce, ţinînd cont de cei implicaţi în ”năşirea” PLUS-ului, e foarte puţin probabil să se întîmple.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
”Miracolul” Alexe
Doamna Irina Alexe pare a fi un miracol. A ajuns la numai 35 de ani, după doar trei ani în structurile centrale ale Ministerului de Interne, (în 2009) chestor de poliţie (adică, general), deşi n-a pus în viaţa ei mîna pe un infractor: s-a învîrtit numai prin birourile MAI. Potrivit CV-ului ei oficial, a absolvit cursurile Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti şi le-a încheiat în 1997 cu un master în drept administrativ, la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest „Vasile Goldis”, cu tema „Administraţia publică in contextul legislaţiei actuale”. Prima funcţie importantă o ocupă în iulie 2006, cînd la 29 de ani era deja secretar General Adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Un an mai tîrziu, a urmat deja celebrul ”Colegiu Naţional de Apărare”, pepiniera de recrutare a ”acoperiţilor” SRI. Nu ştiu dacă aici l-a cunoscut pe celebrul general Dumbravă, cel care transformase justiţia din anii lui Băsescu în ”cîmp tactic”. Dar cert e că, atunci cînd ocupa funcţia de secretar de stat în Relaţia cu Parlamentul la Ministerul Administraţiei şi Internelor (începînd din iulie 2010, pînă în martie 2012), a participat la mai multe întîlniri pe la comisiile parlamentare alături de acesta, care reprezenta pe atunci SRI-ul. La şedinţe, ea a promovat şi propunerea MAI a proiectului de lege privind pensiile militare. De care a profitat din plin în 2016, cînd s-a pensionat la numai 42 de ani, cu o pensie de 13.000 de lei.
Doamna Alexe trecuse cu bine şi de micul ”cutremur” din noiembrie 2011, cînd ministrul Traian Igaş a anuţat restructurarea aparatului Internelor. Unul din motivele invocate de el a fost că ”în MAI sînt peste 30.000 de oameni angajaţi pe pile”: ”o analiză pe care am primit-o de la Inspectoratul General al Poliţiei ne arată faptul că 95% din cei care nu au trecut examenul de evaluare au fost angajaţi din sursă externă", declara Traian Igaş. Dar din această restructurare ”familia Alexe" a rămas neatinsă: Chestorul Irina Alexe ca şefă a Departamentului „Relaţia cu Parlamentul", cu rang de secretar de stat, colegă cu soţul ei, Liviu Alexe, psiholog la Centrul de Psihosociologie al MAI. Potrivit declaraţiilor de avere, soţii Alexe cîştigau anual atunci de la Interne 181.000 de lei.
Cioloş şi Alexe: doi ”tehnocraţi” sadea
Aici, la Interne, a găsit-o Dacian Cioloş. Dacian Cioloş a fost încîntat de profesionalismul doamnei chestor Irina Alexe şi din februarie 2016 a numit-o secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. De aici, s-a întors ca secretar de stat în MAI, tot în ”guvernul tehnocrat” din toamna aceluiaşi an, ocupîndu-se de relaţia cu prefecţii, la propunerea ministrului de Interne, Dragoş Tudorache. Acesta a fost ”convins” cu strigături la telefon şi de către Vasile Blaga, aşa cum reise din stenogramele unui dosar în care a fost cercetat fostul lider democrat şi care au ajuns la presă. Doamna Alexe avea deci multiple proptele, care au făcut-o ”inamovibilă” la schimbările de guvern.
Din această ultimă funcţie a ieşit la pensie la 42 de ani şi a părăsit culoarele MAI pentru o nouă ”misiune”: a plecat în politică, alături de Dacian Cioloş. Nu doar cu 13.000 lei pensie, ci şi cu un grad în plus: chestor principal de poliţie. Deşi n-a instrumentat vreodată un dosar.
Imediat după pensionare ei, cînd Cioloş intrase în febrilitatea construirii propriului partid, a numit-o pe doamna Alexe în conducerea Platformei România 100, din care s-a născut ”Mişcarea România Împreună”, dar care n-a mai apucat să devină partid, din cauza greutăţilor cu înregistrarea la tribunal, în Registrul partidelor.
”România Împreună” a dispărut şi a apărut în schimb ”+PLUS”, partidul primit cadou de Cioloş de la familia Iordache. La lansarea partidului, Irina Alexe a devenit membru în Consiliul Naţional al PLUS şi unul dintre cei zece membri ai Biroului Naţional, responsabilă ”cu dezvoltarea teritorială” a partidului. Adică, şefă cu selectarea noilor ”cadre” ale ”unităţii”.
De la partidul familiei Iordache, la partidul lui Cioloş
Am dezvăluit, din ianuarie 2019, că partidul PLUS a luat fiinţă în ”sufrageria” fostului anchetator penal al Securităţii, Alexadru Iordache, metamorfozat în ”jurist” după 1989, consilier prin Ministerul Justiţiei, apoi consilier al generalului Toma Zaharia la interne, amestecat în traficul cu ţigări, mai mult sau mai puţin acoperit, făcut de ”doi şi-un sfert”. Unde, ştim toţi, generalul Virgil Ardelean, ”Vulpea”, unchiul ”de departe” al lui Cioloş, a fost mulţi ani eminenţa cenuşie.
Dar nu cred că legătura între Cioloş şi Iordache a făcut-o unchiul lui, ci altcineva, din proximitatea sa ”tehnocrată”: Irina Alexe, actual secretar de stat din Ministerul de Interne, cea care a fost pregătită să-i ia locul chestorului Bogdan Despescu. Cel puţin din această înlocuire se vede că profesioniştii pe care PLUS spunea că-i promovează la guvernare trebuie să mai aibă ceva: legături subterane cu serviciile secrete şi, de ce nu, în cazul de faţă, chiar cu foşti securişti.
Ca Alexandru Iordache, fost anchetator penal al Securităţii pe Rahovei, ”părintele spiritual” al PLUS, în calitatea lui de ”fondator” al casei de avocatură cedată fiului, iniţial vicepreşedinte al partidului înfiinţat cu tata şi preluat ”la cheie” de Cioloş.
Ieşită ea însăşi din rîndurile ”cadrelor active ale MAI”, Irina Alexe fusese şi legătura formaţiunii cu Baroul Bucureşti. Prin intermediul ei s-a ajuns la casa de avocatură ”Iordache şi ascociaţii”. Şi doamna Alexe ştia foarte bine cine fusese Alexandru Iordache şi ce învîrtise el, dacă nu cumva a fost chiar ”îndrumată” acolo de, probabil, mai vechiul ei protector, generalul Dumbravă, fostul şef al Direcţiei Juridice a SRI şi fost secretar general al Serviciului, cel care, cum am spus, a transformat Justiţia în ”cîmp tactic”.
Cu Blaga şi Dumbravă alături (şi acesta, tînăr pensionar, trecut în rezervă la 1 septembrie 2018 cu gradul de general de brigadă), doamna Alexe revine acum la marea ei ”iubire”, Ministerul Afacerilor Interne. Pe tînăra pensionară, preşedintele PLUS o vrea în coasta ministrului liberal Bode: “Crede cu tărie că România poate progresa în cadrul UE, doar dacă este condusă de oameni educaţi, oneşti, profesionişti şi altruişti, iar imposibilul nu există dacă munceşti cu toată dăruirea şi buna credinţă pentru a fi în slujba cetăţii”.
Aşa e doamna Irina Alexe prezentată, public. E bine să slujeşti ”cetatea”, cumulînd pensia cu salariul, în acelaşi minister, pe aceeaşi funcţie. Că aşa e onest, din partea ”oamenilor noi”, de care se vorbea şi-n alte vremuri, cînd domnea tot Partidul şi Securitatea. E una din valorile marxiste, preluată ca atare şi de partidul lui Dacian Cioloş.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe