Şi revin. Problema nu e coroniţa, ci ce tot ceea ce aşezăm sub ea

Vă rog, răpiţi-vă singuri două minute din viaţă şi urmăriţi imaginile de mai jos. Nu este un mega extracalifragilistic video, ci o filmare de amator din Copenhaga. Cu personaje reale. Absolvenţii de liceu, care, zile în şir, sărbătoresc prin tot oraşul. Priviţi şi discutăm după.

Urmărește
696 afișări
Imaginea articolului Şi revin. Problema nu e coroniţa, ci ce tot ceea ce aşezăm sub ea

Sunt tineri de 17, 18 ani, care au terminat liceul. Da, nu poartă coroniţe, ci şepci. Ce aţi văzut acum nu este excepţia, ci regula din fiecare an după terminarea liceului. Sărbătoresc alături de colegi, organizat, în şi împreună cu toată comunitatea din care fac parte. Bun, şi acum rostiţi numele absolventului de liceu de anul acesta pe care îl ştiţi şi care nu face parte din familia dumneavoastră. Hmm, e greu. Da, probabil ca şi mine, vă cunoaşteţi prea puţini dintre vecini şi mai deloc dacă sunt de la scara “ailaltă”. Şi dincolo de absolvireaa liceului văzută ca o sărbătoare a comunităţii, să ne mai gândim că danezii, spre deosebire de noi, consideră profesorii o categorie importantă a societăţii. O respect şi o plătesc în consecinţă. Şi, da, copiii aceştia pe care-i vedem petrecând prin tot oraşul nu stau în ambuteiaje. Pentru că nu există. Sunt mai multe biciclete decât maşini. Dar, asta nu e o minune Dumnezeiască, ci gândire pe termen lung a omului. Din 1947, cei care au administrat Copenhaga au făcut-o, asumat politic, pe principiul că natura trebuie conservată, iar omul e principalul beneficiar al oraşului, nu maşina. Aşa că data viitoare când mai discutăm despre coroniţe să ne gândim la ceea ce şade dedesupt. Ce premiem, ce încurajăm, ce aplaudăm, ce promovăm şi ce vrem să construim pe mai departe. Ne pierdem în încrâncenări cu mize mici şi ratăm exact miezul care ar putea să ne facă şi nouă o ţară ca afară. Avem umor, e grozav cât putem să râdem de neputineţele politicienilor, care nu vin de pe Marte, ci sunt imaginea în oglindă a societăţii care voit sau tacit i-a împins în fotoliile confortabile, dar atât. Râsul trece, problemele şi micimea rămân. Să nu ne complicăm, momentan, în discuţii aprinse, să mai privim imaginile o data şi să ne amintim că o comunitate şi confortul ei nu vin de la sine, ci se construiesc. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici