- Home
- Editorialiștii
- (20.02.2022, 12:30)
- Sorin Avram
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorin Avram: Mai punem şi noi mâna pe-o carte, domnule Cîţu?
Urmărește
3618 afișări
Florin Cîţu: „Niciodată liberalizarea nu este un eşec. Şi liberalizarea a fost făcută de doi ani de zile şi a fost OK. Astăzi, ce vedem astăzi, este o criză energetică la nivel global. Nu are nicio legătură cu România. Preţurile au crescut peste tot în lume, iar liberalizările s-au făcut în Uniunea Europeană cu mult timp înainte”.
Noreena Hertz: ”Există, într-adevăr, ideea preconcepută că singura formă de capitalism este cea neoliberală de tipul <care pe care> şi <fiecare pentru el>. Chiar şi Adam Smith, părintele capitalismului, deşi cunoscut mai ales ca elocvent promotor al pieţelor libere şi libertăţii individuale a scris pe larg în <Teoria sentimentelor morale> (carte scrisă înainte de <Avuţia naţiunilor>) despre importanţa empatiei, a comunităţii şi a pluralismului”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Florin Cîţu: „Aici nu avem cum să rezolvăm problema decât cu deschiderea pieţei. (…) Cu cât ai mai mulţi jucători pe piaţă, cu atât scad preţurile. Cu cât piaţa este mai supra-reglementată şi totul este ţinut în frâu, atunci apar tot felul de sincope. Dacă vrem o piaţă liberă şi preţuri scăzute trebuie să găsim soluţii”.
Noreena Hertz: ”(...) chiar dacă capitalismul neoliberal - care pune accentul doar pe pieţele libere şi pe dereglementare, care acordă o importanţă majoră drepturilor asupra capitalului şi se opune ajutorului social guvernamental, chiar şi atunci când acestea contravin coeziunii sociale şi binelui tuturor - s-a răspândit în multe colţuri ale lumii în ultimele patru decenii, trebuie să înţelegem că el nu este singura noastră opţiune de viitor. Împreună, trebuie să definim şi să creăm o formă mult mai cooperantă de capitalism, care să funcţioneze nu doar din punct de vedere economic, ci şi social”.
Florin Cîţu: „În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit şi a acumulat active. Mi nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînţeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, îşi asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiţi ceva că asta înseamnă justiţie socială”.
Noreena Hertz: ”În Marea Britanie, procentul celor care sunt de acord cu creşterea cheltuielilor sociale acordate oamenilor nevoiaşi, chiar dacă asta ar duce la impozite mai ridicate, era în 2017 la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. Iar în mai 2020, în plină pandemie, până şi cele mai aprige grupuri de experţi care susţin libertatea pieţelor solicitau guvernelor să nu reducă impozitele şi să evite măsurile de austeritate, dar să mărească în schimb cheltuielile cu ajutoarele publice. (...) Dată fiind amploarea problemei, statul nu va putea împrumuta sau tipări bani la nesfârşit fără să provoace pagube economice pe termen lung, oricât ar fi de scăzute momentan ratele dobânzilor. Prin urmare, oamenii mai înstăriţi vor trebui, în mod inevitabil, să plătească impozite mai mari. Ceea ce ar fi corect. Însă nu doar bogaţii ar trebuie să suporte această povară financiară. Corporaţiile multinaţionale care continuă să-şi înregistreze profiturile în zone cu impozite scăzute sau fără impozite ar trebui şi ele să se supună unor legi mai dure, care să le forţeze să-şi plătească contribuţiile în ţările în care îşi comercializează produsele”.
Florin Cîţu a fost ministru de Finanţe şi premierul României, şi a fost pus de preşedintele Klaus Iohannis în fruntea PNL, funcţie care l-a aşezat pe scaunul de copreşedinte al coaliţiei de guvernare. Noreena Hertz este scriitoare, om televiziune şi profesor universitar, din 2014 fiind profesor onorific la Institutul pentru Prosperitate Globală din cadrul University College London. Printre altele, doamna Hertz este autoarea ”Secolului singurătăţii”, carte din care am citat în acest editorial. Dacă domnul Cîţu ar mai pune mâna pe câte o carte din când în când, cum este cea la care fac referire, atunci poate ar reuşi să evadeze din proiectul în care zace încremenit şi să scape de ideile sale fixe care-i domină gândirea politică, economică şi socială. Însă, deocamdată, fiind ocupat cu guvernarea, Florin Cîţu nu are timp de lectură. Dar va veni ziua în care va pierde şefia PNL, iar ”Secolul singurătăţii” va fi o lectură care îi va fi de mare folos, pentru că putea va afla ce fac oamenii pentru a-şi alunga singurătatea, una dintre bolile vremurilor pe care le trăim.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36