- Home
- Editorialiștii
- (04.09.2020, 19:28)
- Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Sorina Matei: Accidentul lui Bode. Nu este numai despre infracţiuni filmate, este şi despre muşamalizări
- Zile bune, SPP n-a informat Parchetul că ofiţerul SPP şi maşina SPP cu demnitar la bord au fost implicate într-un accident finalizat prin rănirea unor turişti. Ca atare, Parchetul cerceta de ce SPP a refuzat să raporteze legal accidentul, într-o primă tentativă de muşamalizare.
- Doamna Scutea a intervenit ieri şi a luat imediat dosarul de la parchetul care investiga. Motivul preluării dosarului? Victimele sunt poloneze, deci dosarul implică cooperare internaţională, iar un accident de maşină filmat este "o cauză dificilă" în 2020. A doua tentativă de muşamalizare.
- Doamna Raluca Turcan, vicepremier al României, spune opiniei publice că presa exagerează. Mai spune că, în goana nebună,poţi să fii dus cu totul doar ca să n-ai nicio responsabilitate penală. În plus, nu maşina în care se afla Lucian Bode a provocat accidentul, ci ea a suferit accidentul. A treia tentativă de muşamalizare.
Urmărește
6046 afișări
COMENTARIU Sorina Matei: Accidentul lui Bode. Nu este numai despre infracţiuni filmate, este şi despre muşamalizări
Un accident de maşină, petrecut în weekend, în Argeş, în care un Volkswagen Touareg a SPP, condus de un ofiţer SPP, aflat sub comanda efectivă a unui demnitar al Guvernului Ludovic Orban, cu demnitarul la bord, care zbura cu viteză pe şosea, pe contrasens, cu sirene şi semnale luminoase, sfidând plebea din aerul rarefiat al puterii, şi care a intrat în nişte turişti polonezi, rănindu-i, ne developează cum înţelege administraţia Iohannis actul de Justiţie în România anului 2020, capitolul - al doilea mandat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Ghinionul administraţiei Iohannis este că accidentul s-a produs în 2020, în era comunicării instante, în care totul a fost filmat întâmplător de un motociclist, aşa că nu prea mai poţi să scapi netaxat prin vituperarea avalanşelor de minciuni. Pe vremea lui Adrian Năstase, când nu existau nici smartphone-uri, nici camere pe străzi sau maşini, dar demnitarii şi girofarele sfidau şi înnebuneau România, fiind la ordinea zilei, mai puteai să scapi cu o muşamalizare. Acum, dacă o practici, mai rău te afunzi.
Dar asta nu înseamnă că nu poţi să încerci.
În 2020, zile întregi nimeni n-a scos un cuvânt despre accidentul provocat de goana ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Când au apărut inevitabil imaginile, au început discuţiile.
Procurorii din Piteşti au declinat dosarul cu infracţiuni filmate către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Klaus Iohannis, întrebat de jurnalişti despre responsabilitatea ministrului Bode, un protejat al său, a spus că ministrul nu are nicio vină pentru că se afla pe bancheta din spate. Iar, cumva, bancheta din spate a lui Bode nu este aceeaşi cu bancheta din spate a lui Gabriel Oprea. Pentru că, nu-i aşa, sunt două banchete diferite. Una este a unui apropiat de-al său, alta este a unui alt fost apropiat de-al său dar devenit inamic. Deci, logic, situaţiile nu se aseamănă. În plus, Oprea n-a intrat în nimeni când a murit poliţistul Bogdan Gigină şi chiar avea şi antemergător. Maşina lui Lucian Bode a zburat cu viteză nebună, în slalomul la limita omorului, numai pe contrasens, încălcând mereu legea. Deci din nou, situaţiile nu se compară. La Bode, într-adevăr, contextul este agravant.
După halucinanta ieşire a lui Iohannis, opinia publică a aflat de la procurorul de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti că este o problemă mare şi la SPP. SPP fiind serviciul militarizat, plătit din bani publici, de protecţie a demnitarilor dar aflat la comanda de facto a preşedintelui României.
Serviciul condus de Lucian Pahonţu de 15 ani, care, în general, informează parchetul pentru orice incident, chiar şi dacă un militar se împiedică, pe stradă, de data asta n-a mai făcut nicio informare. Deşi există obligaţie legală. Ca atare, zile bune, SPP n-a informat Parchetul că ofiţerul SPP şi maşina SPP cu demnitar la bord au fost implicate într-un accident finalizat prin rănirea unor turişti.
Ca atare, Parchetul cerceta de ce SPP – aflat în subordinea CSAT- condus de preşedintele României- a refuzat să raporteze legal accidentul, într-o primă tentativă de muşamalizare.
Numai că în momentul în care procurorul de la PM TMB a deschis gura şi a vorbit publicul, a intervenit cerberul- procurorul general al României, doamna Gabriela Scutea, numită de Klaus Iohannis, fără rezultate profesionale în fruntea procuraturii româneşti şi devenită pompier de serviciu al Palatului Cotroceni şi a tot ce înseamnă scăpare a establishmentului şi puterii.
Doamna Scutea a intervenit ieri şi a luat imediat dosarul de la parchetul care investiga inclusiv de ce serviciul secret militarizat în subordinea de facto a preşedintelui nu a raportat legal accidentul, şi l-a trimis la Secţia Parchetelor Militare din Parchetul General. Adică fix în ograda ei, unde se omoară toate dosarele pe militari. Motivul preluării dosarului? A râs toată Justiţia. Victimele sunt poloneze, deci dosarul implică cooperare internaţională, iar un accident de maşină filmat este "o cauză dificilă" în 2020. A doua tentativă de muşamalizare.
Şi pentru că disperarea este totală, aseară, doamna Raluca Turcan, vicepremier al României, a ieşit pe TVR 1, şi a spus opiniei publice că presa exagerează. Ministrul Bode habar n-avea pe ce lume se află, că dormea tun, ca o valiză, pe bancheta din spate, iar ministrul este victima pentru că el...a suferit un accident.
În fapt, doamna Turcan, o apărătoare a domnului Bode şi o colaboratoare a domnului Pahonţu încă de pe vremea când Pahonţu se afla în subordinea lui Traian Băsescu, spune cu gura plină că, în goana nebună cu sirene şi slalomuri pe contrasens, poţi să fii dus cu totul doar ca să n-ai nicio responsabilitate penală.
Pentru că, de facto, orice ofiţer SPP se află sub comanda, ordinul şi indicaţiile demnitarului, atunci când se află în misiune. În plus, nu maşina în care se afla Lucian Bode a provocat accidentul, ci ea a suferit accidentul- mai spune doamna Turcan. Pentru că, în România, dacă te afli la putere şi te crezi puternic şi pe viaţă, crezi că poţi să minţi în legătură cu orice şi...să scapi. A treia tentativă de muşamalizare.
SPP, în loc să-şi asume responsabilitatea pentru ilegalităţile pe bandă, şi-a cerut scuze într-un comunicat pentru "disconfortul creat oamenilor aflaţi în trafic". Ba mai mult încearcă să clasifice datele tărăgănând ancheta, spunând că totul ţine de detalii ale misiunii. Iar datele misiunilor SPP de protecţie a demnitarilor sunt într-adevăr clasificate. SPP n-a scos un cuvânt despre cum a fost filmat încălcând legea şi despre cum ofiţerii SPP se află la comanda de facto a demnitarilor în timpul misiunilor.
Nu este nici pentru prima, nici pentru ultima oară când SPP- sub comanda lui Lucian Pahonţu- face asemenea manevre.
Rămas la conducerea SPP timp de 15 ani pentru lucrurile urâte – dirty jobs- pe care le face pe bani publici şi prin care îşi asigură protecţia preşedinţilor – Traian Băsescu şi Klaus Iohannis- Lucian Pahonţu a scăpat de fiecare dată.
SPP a avut dosare la parchete despre tunurile din bani publici date, dosarele s-au volatilizat, SPP a angajat chiar şi neveste de procurori militari pe post de consilieri juridici pentru a avea protecţie în Justiţie, tot ca să scape. SPP s-a implicat în Justiţie, de la bodyguarzii pe bandă oferiţi fostei şefe DNA, până la piscine oferite procurorilor CSM, foştilor şefi ÎCCJ, procurorilor generali, la pachet cu întâlnirile din casa conspirativă din Primăverii. Iar Pahonţu a scăpat.
SPP s-a implicat şi în presă, iar a scăpat. Prim-adjunctul SPP, Gabriel Creţu, consuma droguri, la întâlniri organizate de fostul şef al DIPI, Gelu Oltean. Şi de data asta Lucian Pahonţu a scăpat, de parcă Gabriel Creţu, primul operativ al SPP nu era în subordinea şi responsabilitatea legală a sa. Inutil să mai vorbim despre angajările din SPP, despre modul cu se fac trimiterile ofiţerilor SPP în zone de conflict, despre traficul de informaţii, despre implicări ilegale în multe domenii, despre interceptări, despre putreagaiul şi mizeria din această instituţie ale cărei bugete publice cresc constant doar pentru că Serviciul militarizat se află în subordinea de facto a Şefului Cel Mare. În SPP, Lucian Pahonţu nu numai că şi-a angajat pe bani publici aproape tot satul natal, dar şi-a făcut şi-o stradă cu numele lui. În Lereşitul natal al generalului Pahonţu, este o stradă Pahonţu, a fiului satului. Omul cu ghiul şi- pe vremurile lui Traian Băsescu- cu unghiuţă lungă la degetul cel mic- este personajul de casă al preşedinţilor. Prelungirea lor pentru dirty jobs în societate, Justiţie şi viaţa politică, pentru că preşedinţii – nu-i aşa - nu se pot expune şi nu pot ieşi din birouri fără să-i observe plebea.
În România lui Klaus Iohannis, în 2016, un procuror general, Tiberiu Niţu, a fost urmărit penal, inculpat şi dat jos de pe funcţie de DNA doar pentru că utiliza legal un antemergător de Poliţie doar în Bucureşti şi încurca traficul în Bucureşti, procurorul general făcând zilnic naveta Ploieşti- Bucureşti şi oricum făcuse cerere să se retragă de pe funcţie. Procurorul general era al PSD, fusese numit de administraţia de dreapta Traian Băsescu, iar Klaus Iohannis voia să-şi numească propriul procuror general. Pe Augustin Lazăr, de la lagărul de exterminare al intelectualităţii României- Aiud.
În România lui Klaus Iohanis, în 2018, un ministru, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată de DNA pentru ucidere din culpă, pentru că un poliţist, tânărul Bogdan Gigină, în goana nebună dar cu antemergător, şi-a găsit sfârşitul vieţii într-o groapă. Au fost şi ample proteste de stradă. Ministrul căzuse în dizgraţia preşedintelui, Iohannis voia un nou guvern. Al Lui.
În România lui Klaus Iohannis, în 2020, maşina condusă de un ofiţer SPP, aflat la comanda de facto a unui ministru al Guvernului Orban- Lucian Bode- protejat al preşedintelui, circula cu sirene şi slalom nebune, la limita omorului, în weekend, pe drumuri naţionale, a intrat frontal şi a rănit în nişte turişti. În doar o zi, avem trei tentative de muşamalizare. Ministrul este un protejat al preşedintelui Klaus Iohannis din Guvernul Său.
În ţara NATO şi UE a parteneriatelor strategice, inclusiv pe rule of law, putem parafraza, pastrând bineînţeles dimensiunile, principiile generate de Watergate: it’s not only about the crime, it’s the cover up also. Nu este numai despre infracţiunea săvârşită, este şi despre muşamalizare.
Demisionarul preşedinte al SUA, Richard Nixon, a rămas în istorie, spunând acum 43 de ani, că atunci când un preşedinte o face, asta nu înseamnă că este ilegal ("Well, when the president does it, that means that it is not illegal."). În România din 2020 a lui Klaus Iohannis, când oameni protejaţi ai preşedintelui o fac, asta nu înseamnă că este ilegal, nu? Sub ochii şi cu acceptul vostru, în România se mai scrie încă neagră filă de istorie. De ce? Pentru că...meritaţi.
Citeşte şi: Lucian Bode, primele precizări despre accident: Mă odihneam pe bancheta din spate. Regret nespus acest incident
Citeşte şi: Ministrul Bode, luat la întrebări după accidentul rutier în care a fost implicat pe drumul naţional Sibiu-Vâlcea-Piteşti / Răspunsul SPP
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe