#euprimar Galaţi, oraşul cu garaje supraetajate şi balcoane extinse ilegal. Arhitect: „Totul e pe principiul muşchii mei pot face asta”

Sute de balcoane supraetajate, unele mai mari decât apartamentele, au fost construite, în Galaţi, după Revoluţie, fără autorizaţie. Extinderile improvizate au apărut în special în cartierele de la periferie şi au transformat zone întregi în ghetouri. Alte construcţii ilegale şi de prost gust sunt garajele supraetajate sau garajele tip garsonieră. Urmează un material din campania #euprimar.

Urmărește
10798 afișări
Imaginea articolului #euprimar Galaţi, oraşul cu garaje supraetajate şi balcoane extinse ilegal. Arhitect: „Totul e pe principiul muşchii mei pot face asta”

#euprimar Galaţi, oraşul cu garaje supraetajate şi balcoane extinse ilegal

Construcţiile ilegale au forme ciudate, dimensiuni diferite, culori ţipătoare şi sunt construite din materiale ieftine, de multe ori reciclate. Pe lista cu ciudăţenii inestetice sunt garajele cu etaj, garajele transformate în garsonieră şi balcoanele uriaşe cu picioare de metal. Specialiştii spun că astfel de construcţii nu sunt doar urâte, dar şi periculoase pentru oameni.

„Balcoanele au fost construite în diferite perioade, pe principiul muşchii mei pot face asta. În mod paradoxal, multe dintre ele au şi primit autorizaţii de la foştii primari de tristă amintire a Galaţiului. Unii au primit amenzi şi au intrat în legalitate, fiecare cum s-a descurcat. Tot Galaţiul este plin de astfel de bazaconii şi dacă nu-i întreabă nimeni nimic... Sunt situaţii în care balconul e mai mare decât camera, sunt situaţii în care balconul e supraetajat, este periculos. Viaţa bate filmul, din păcate”, a declarant arhitectul Sergiu Porumboiu.

Primăria Galaţi a solicitat Poliţiei Locale să inventarieze balcoanele construite la blocurile din oraş şi anunţă că emite dispoziţii de desfiinţare în cazul construcţiilor ilegale.

„Primăria municipiului Galaţi nu emite, în prezent, autorizaţii pentru construcţia de garaje şi balcoane. De asemenea, Primăria emite dispoziţii de desfiinţare pentru garajele şi balcoanele care nu sunt în legalitate, iar deţinătorii acestora au obligaţia să aducă terenul la starea iniţială”, a explicat, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Poliţiştii locali au făcut inventarierea solicitată de Primărie, dar nu-i pot pedepsi pe proprietarii balcoanelor fără autorizaţie. Totuşi, Poliţia Locală poate amenda asociaţiile de locatari în care există astfel de construcţii ilegale deoarece pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

„La finalizarea acestei acţiuni, rezultatul va fi comunicat Primăriei Galaţi care, în baza legislaţiei în vigoare, va dispune măsuri pentru intrarea în legalitate a acestor construcţii. Totodată, vă aducem la cunoştinţă că aceste extinderi au fost executate în urmă cu 20 – 30 de ani şi, drept urmare, nu se pot aplica sancţiuni contravenţionale deoarece în conformitate cu prevederile art. 31 din Legea nr. 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, actualizată, "dreptul de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei. Răspunderea pentru eventualele pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale ce pot avea loc, revine asociaţiilor de proprietari care administrează respectivele blocuri", a anunţat Biroul de Presă al Poliţiei Locale Galaţi.

Potrivit legii, dacă asociaţia de proprietari nu ia toate măsurile pentru repararea, reabilitarea şi menţinerea în stare de siguranţă şi funcţionare ale condominiului şi ale instalaţiilor comune, poliţiştii pot constata existenţa unei contravenţii care se sancţionează cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei.

Scandalul piaţetei din Galaţi

Proiectul privind modernizarea centrului oraşului Galaţi a stârnit numeroase controverse în condiţiile în care Primăria va transforma un parc în piaţetă. Gălăţenii spun că prin reducerea spaţiului verde pierd un spaţiu de relaxare, în timp ce reprezentanţii municipalităţii declară că zona va avea un aspect modern, inspirat din proiecte implementate în Europa de vest.

Proiectul privind modernizarea centrului oraşului Galaţi a început anul trecut şi se desfăşoară în etape, în mai multe zone.

În primăvara acestui an, utilajele au ajuns în parcul din zona zero a oraşului, unde au scos mare parte din spaţiul verde şi au construit alei de granit. Lucrarea este gata doar pe jumătate, dar a stârnit reacţii vehemente din partea gălăţenilor. Cetăţenii se declară indignaţi de varianta propusă de Primărie şi spun că au nevoie de spaţii verzi şi că, în lipsa vegetaţiei, oraşul pierde un punct de atracţie.
„M-am obişnuit cu parcul acesta şi mi se pare că sunt într-un alt oraş. E nevoie de mai mult aer. Aici trebuia să fie un loc de refugiu, o oaza de verdeaţă, cu atâtea betone vara o să ne sufocăm. Avem nevoie de spaţiu verde, de natură”, a declarat un gălăţean indignat.

Unii gălăţenii spun că vor să se mute din zona centrală sau chiar din oraş deoarece primăria a distrus unul dintre reperele Galaţiului.

„E foarte urât, nu mai este verdeaţă deloc. Este doar beton acum, mă gândesc să mă mut de aici, să plec din oraş. Mi se pare că au distrus cel mai frumos parc din oraş”, a spus o femeie care locuieşte în vecinătatea fostului parc.

Alţi cetăţeni cer pedepsirea drastică a celor care au aprobat şi realizat proiectul. „E o hidoşenie, pentru acest lucru cineva trebuie să facă puşcărie. Cineva trebuie tras la răspundere”, a răbufnit un trecător.

Primăria recunoaşte că în urma modernizării spaţiul verde din zona centrală a oraşului Galaţi se va reduce la jumătate. Potrivit informaţiilor oferite în baza solicitării Gandul şi MEDIAFAX, municipalitatea doreşte să transforme zona de promenadă din centrul oraşului într-un spaţiu modern, inspirat din proiecte europene.

„Dacă privim însă trama stradală, spaţiile publice, micile scuaruri şi parcuri ale oraşului, putem admite că Municipiul Galaţi nu arăta diferit faţă de alte oraşe din România: cu aceleaşi spaţii verzi străbătute de alei înguste cu garduri mici metalice, cu unele spaţii în care copiii nu pot intra, fără a putea fi folosite pentru recreere şi agreement, fără spaţii în care tinerii să poată socializa, de regulă - ecrane verzi care ascund blocurile de locuinţe. Vă putem oferi exemple similare cu astfel de intervenţii urbane în multe dintre oraşele europene, dorindu-ne să trăim şi noi în oraşe la fel de curate, luminoase, integrate în peisaj, cu spaţii urbane pe care să le folosim cu adevărat, nu doar să trecem pe lângă ele şi să le ignoram.

Scopul amenajării acestor spaţii este, peste toate, acela de a aduce oamenii împreună, de a-i face să se întâlnească, fără să existe alei înguste întunecate. Este pentru prima dată când Primăria intervine pentru punerea în valoare a centrului oraşului, în condiţiile în care municipiului i-au lipsit un centru modern şi o identitate”, au explicat reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Galaţi.

Primăria precizează că valoarea totală a proiectului este de 13,1 milioane de lei, la care se adaugă suma de peste două milioane de lei pentru reabilitarea Pasajului Dunărea. Lucrările din Centrul oraşului Galaţi au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici