15 Decembrie 1989. Începe revoluţia la Timişoara. Corneliu Vaida îţi spune ce s-a schimbat în 31 de ani

  • La Revoluţia din 1989 au fost 5.255 de victime : 1.166 de morţi şi 4.089 de răniţi
  • Corneliu Vaida avea 27 de ani când a început Revoluţia din 1989
  • A fost primul purtător de cuvânt al revoluţionarilor din Timişoara şi al Armatei
Urmărește
2800 afișări
Imaginea articolului 15 Decembrie 1989. Începe revoluţia la Timişoara. Corneliu Vaida îţi spune ce s-a schimbat în 31 de ani

Sursa foto: Mediafaxfoto

Au trecut 31 de ani de la Revoluţie. Pentru mine, pentru tine, pare o eternitate. Dar, pentru cei care au ieşit în stradă să strige “Jos comunismul”, parcă a fost ieri. Ţi-o spune Corneliu Vaida, unul dintre cei care au făcut posibilă libertatea ta şi a mea.

A fost, zi şi noapte, în cele mai fierbinţi puncte ale Timişoarei. Vaida a- văzut şi a trăit momente cumplite. Şi-l aminteşte pe fiecare în parte. Unul însă, l-a marcat pentru totdeauna.

CORNELIU VAIDA – revoluţionar: La trei metri în spatele meu, a fost călcată prima victimă a Revoluţiei, doamna Rozalia Popescu. Strigătul ei şi acum îl aud.

Tinereţea, spiritul de sacrificiu, dar mai ales dorinţa de a trăi liber l-au definit în acele zile. Nu i-a păsat nicio clipă că ar putea sfârşi şi el sub roţile TAB-urilor. Sau să cadă în bătaia puştii. Şi nici acum nu regretă nimic. 

CORNELIU VAIDA – revoluţionar: Se poate vedea că societatea capitalistă a pătruns foarte bine în oraş. Tot centrul este plin de magazine, de iniţiative privată. Şi asta este unul dintre lucrurile bune pe care le-a adus Revoluţia 

Şi totuşi, e loc de mai bine. “Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara”, parcă nu mai e de actualitate.

CORNELIU VAIDA – revoluţionar: Dezvoltarea Timişoarei, care, după părerea mea, se datorează mai mult mediului privat decât altor medii.

Avea aşteptări mari, nu doar pentru Timişoara. România de acum, nu e chiar ceea a visat în acel decembrie 1989.

CORNELIU VAIDA – revoluţionar: Ar fi trebuit să fim mult mai departe şi ar fi trebuit să avem şi alţi conducători şi alte metalităţi. Direcţia este bună, dar s-a făcut cam slalom. Ba la stânga, ba la dreapta.

În Decembrie ’89, la Timişoara au fost 78 de morţi şi peste 300 de răniţi.

REVOLUŢIA DE LA TIMIŞOARA

15 decembrie – enoriaşii au vegheat în faţa bisericii din Piaţa Maria pentru ca pastorul Laszlo Tokes să nu fie mutat

16 decembrie –protestul de solidaritate cu Tokes s-a transformat  într-o mişcare anticomunistă

17 decembrie – primii morţi

18 decembrie – operaţiunea “Trandafirul” – 43 de morţi au fost duşi la Bucureşti şi incineraţi la crematoriul “Cenuşa”

19 decembrie – Armata deschide focul împotriva muncitorilor din apropierea fabricii Elba

20 decembrie  - Timişoara devine primul oraş liber de comunism

21 decembrie – A fost citită Proclamaţia de la Timişoara

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici