Se împlinesc 32 de ani de la lansarea navetei spaţiale ruseşti Buran. Ruşii au cheltuit jumătate de miliard de dolari pe programul spaţial

  • După programul navetelor americane, ruşii au început un program similar
  • Prima navetă rusească, Buran, a decolat pe 15 noiembrie 1988
  • Misiunea s-a încheiat cu succes, presa occidentală fiind impresionată
  • Destrămarea Uniunii Sovietice a pus capăt programului rus al navetelor
  • Naveta Buran a fost depozitată într-un hangar care s-a prăbuşit peste ea
  • Ruşii au cheltuit jumătate de miliard de dolari pe programul navetelor
Urmărește
1088 afișări
Imaginea articolului Se împlinesc 32 de ani de la lansarea navetei spaţiale ruseşti Buran. Ruşii au cheltuit jumătate de miliard de dolari pe programul spaţial

Sursa foto: profimedia

De navetele spaţiale americane ai tot auzit: Columbia, Discovery, Challenger, Endeavour sau Atlantis. Dar ştii că şi ruşii au avut un program pentru navete spaţiale?

Şi chiar cum 32 de ani, pe 15 noiembrie 1988, prima navetă rusească, Buran, pleca de pe cosmodromul din Baikonur în primul zbor orbital. Era doar un zbor-test, fără echipaj uman, menit să demonstreze americanilor că şi sovieticii pot dezvolta noile tehnologii spaţiale.

Zborul a fost un succes, naveta a aterizat în siguranţă şi a pierdut doar 8 din cele 38.000 de plăcuţe ale scutului termic. Presa occidentală a fost impresionată de sistemul automat de aterizare. Unii au spus chiar că ruşii au construit o navetă mai bună decât cele americane.

Comparativ cu navetele americane, însă, Buran era foarte de scumpă, iar după ce Armata Sovietică a descoperit că navetele americanilor nu au potenţial militar, proiectul a devenit neinteresant pentru ei.

Iar ceea ce se anunţa un succes pentru programul spaţial sovietic, a devenit brusc un dezastru odată cu destrămarea Uniunii Sovietice. În 1993, Boris Elţîn anunţa închiderea programului navetelor spaţiale.

Naveta Buran a fost depozitată şi abandonată într-un hangar de la cosmodromul din Baikonur. Şi ca să vezi cum  e când e să se aleagă praful, în 2002, acoperişul hangarului s-a prăbuşit peste navetă şi a distrus-o integral.

Marturie a programului navetelor ruseşti mai stau acum alte două navete, neterminate, care ruginesc pe un câmp de lângă cosmodrom.

Programul a costat Rusia 20 de miliade de ruble, adică echivalentul a jumătate de miliard de dolari de astăzi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici