Cei doi navigatori români sunt căpitanul vasului, Adrian Hududui, din Braşov, şi fitterul Marius Strâmbeanu, din Constanţa. Ei au plecat în voiaj în luna noiembrie, prin compania de recrutare de personal "Bright Balkan Shipping Services SRL" din Constanţa.
Cargobotul MV Saldanha, sub pavilion maltez şi aparţinând unui armator grec, a fost capturat la 22 februarie în largul coastelor Somaliei. În momentul atacului, cargobotul se afla la 100 de kilometri de o navă a Marinei britanice.
Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, echipajul navei este format din doi români, un ucrainean şi 19 cetăţeni filipinezi.
Nava a fost ancorată pe 24 februarie în apropierea ţărmului Somaliei.
Piraţii somalezi se droghează şi sunt înarmaţi
Soţia braşoveanului care conduce nava sub pavilion maltez ce a fost capturată de piraţi somalezi în 22 februarie, în Golful Aden, afirmă că vorbeşte zilnic la telefon cu bărbatul, care i-a spus că situaţia ostaticilor este gravă, în condiţiile în care răpitorii se droghează şi sunt înarmaţi.
"Nu sunt trataţi bine deloc. Aşteaptă intervenţia cuiva. Nici el nu ştie de unde să aştepte ajutor. Compania grecească ar trebui să se ocupe de negocieri. Ieri (duminică-n.r.) a cerut ajutorul familiei, prietenilor şi a autorităţilor române. Însă situaţia lor se agravează pe zi ce trece deoarece piraţii sunt înarmaţi şi se droghează", a declarat soţia căpitanului.
Cu toate că deocamdată vorbesc zilnic la telefon, femeia a spus că soţul său a atenţionat-o că s-ar putea să urmeze o perioadă când nu va mai putea lua legătura cu familia.
"Nu au voie să comunice decât cu acordul piraţilor. Le dau voie să vorbească acasă deoarece au numerele de telefon ale familiilor celor capturaţi. Mai au oarece provizii pe vas. Mi-a spus că duminică le-au dat o oaie şi smochine. Dar sunt agitaţi mai ales din cauza situaţiei cu drogurile şi armele", a spus Marga Hududui.
În ceea ce priveşte o sumă de răscumpărare a ostaticilor, Marga Hududui a spus că nu cunoaşte astfel de detalii, dar că din câte ştie ea de pe internet în astfel de situaţii "se trage de timp pentru a se lăsa din preţ". "Probabil că nici după ce vor fi eliberaţi nu se va şti suma", a adăugat femeia.