10 ani de la tragedia japoneză. Pe 11 martie 2011 un CUTREMUR cu magnitudine 9,0, urmat de un TSUNAMI uriaş, lovea Japonia şi avaria centrala nucleară de la Fukushima

  • Un minut de tăcere va fi ţinut la nivel naţional în Japonia la ora locală 14.46, momentul exact în care a avut loc cutremurul cu magnitudinea 9,0 pe 11 martie 2011.
  • Împăratul Naruhito şi prim-ministrul Yoshihide Suga sunt aşteptaţi să se alăture unui memorial pentru cei decedaţi în tragicul eveniment la o ceremonie ce va avea loc la Tokyo în cursul zilei.
  • Ceremonia de joi vine cu doar două săptămâni înainte ca torţa olimpică să pornească de la Fukushima în drumul spre Jocurile de vară de la Tokyo din iulie.
  • Premierul Suga a declarat că Jocurile Olimpice vor prezenta recuperarea Japoniei după dezastru şi vor fi dovada victoriei umane împotriva pandemiei coronavirusului.
Urmărește
2317 afișări
Imaginea articolului 10 ani de la tragedia japoneză. Pe 11 martie 2011 un CUTREMUR cu magnitudine 9,0, urmat de un TSUNAMI uriaş, lovea Japonia şi avaria centrala nucleară de la Fukushima

10 ani de la tragedia japoneză. Pe 11 martie 2011 un CUTREMUR cu magnitudine 9,0 urmat de un TSUNAMI uriaş lovea Japonia şi avaria centrala nucleară de la Fukushima

La zece ani după ce un cutremur masiv şi un tsunami au devastat coasta de nord-est a Japoniei, provocând avarii la centrala nucleară de la Fukushima, s-au realizat multe în zonele afectate de dezastre, dar acestea încă se recuperează, relatează AP.

Date despre cutremur şi tsunami

Magnitudine cutremur 

Cutremurul cu magnitudinea 9,0 a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată. A lovit în largul coastei la 14:46 şi a generat un mare tsunami care a ajuns pe uscat în decurs de jumătate de oră.

Bilanţ victime

Autorităţile spun că 18.426 de persoane au murit, în mare parte în tsunami, inclusiv 2.527 ale căror rămăşiţe nu au fost găsite. Autorităţile locale efectuează în mod regulat căutari în mare şi de-a lungul coastei pentru a găsi rămăşiţele celor încă dispăruţi. Niciunul dintre aceste decese nu a fost direct legat de radiaţii.

Zeci de mii de oameni nu s-au mai întors acasă

Aproape jumătate de milion de oameni au fost strămutaţi în regiunea nord-estică. Zece ani mai târziu, 42.565 de persoane, inclusiv 35.725 din Fukushima, încă nu au reuşit să se întoarcă acasă.

Efectul economic

Guvernul a cheltuit 32 de miliarde de yeni (295 miliarde de dolari) pentru recuperarea regiunii, inclusiv construcţia de drumuri, diguri şi case şi sprijin pentru traiul oamenilor. În plus, Tokyo Electric Power Co, operatorul centralei nucleare distruse, spune că costurile pentru dezafectare, compensarea persoanelor evacuate şi decontaminarea materialelor radioactive în afara centralei vor totaliza 21,5 trilioane de yeni (200 miliarde de dolari).

Milioane de tone de deşeuri radioactive

Cutremurul şi tsunamiul au provocat cel mai grav incident nuclear de la dezastrul nuclear de la Cernobîl.

Aproximativ 14 milioane de tone de elemete radioactive şi alte deşeuri provenite din eforturile de decontaminare din Fukushima sunt ambalate într-un număr masiv de saci de plastic pentru deşeuri, îngrămădite în locuri de depozitare temporară. Pungilesunt acum transportate la o unitate de depozitare pe termen mediu construită în cele două oraşe care găzduiesc centrala nucleară din Fukushima. Guvernul a promis că va scoate pungile din prefectură în 30 de ani, dar nu a fost stabilit încă un depozit final.

Măsuri pentru a evita o nouă tragedie

O mare parte din coasta de nord-est a Japoniei afectată de tsunami a fost fortificată cu diguri enorme de beton de până la 15 metri. Toţe zidurile au fost finalizate, cu excepţia secţiunilor de pe coasta de est a oraşului Fukushima. La finalizare, lungimea totală va fi de 432 de kilometri.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici