10 puncte fierbinţi din lume de unde poate să înceapă Al Treilea Război Mondial. Cel mai apropiat de România este la 1 000 km

Istoria ne învaţă că un conflict global poate începe din multe locuri. În ziua de astăzi, legăturile mai strânse între ţări poate duce la un efect de tip domino chiar mai puternic decât cele două conflagraţii mondiale.

Urmărește
11806 afișări
Imaginea articolului 10 puncte fierbinţi din lume de unde poate să înceapă Al Treilea Război Mondial. Cel mai apropiat de România este la 1 000 km

10 puncte fierbinţi din lume de unde poate să înceapă Al Treilea Război Mondial. Cel mai apropiat de România este la 1 000 km

Există multe regiuni strategice pe care ţări puternice precum Statele Unite sau Rusia încearcă să le ţină sub control, fie că este vorba de resurse naturale sau de o poziţie geografică favorabilă. Listverse prezintă 10 astfel de locuri. Cu siguranţă, având în vedere dinamică complexă a lumii în care trăim, ele sunt în realitate mult mai multe, scrie Descoperă

Siria

Nu cu mult timp în urmă, mai exact acum aproape 6 ani, Siria era o ţară liniştită, chiar prosperă, deşi era înconjurată de pericolele din ţările din zona Orientului Mijlociu. Astăzi, Siria este devastată de unul dintre cele mai urâte războaie civile.

Conflictul a escaladat de la protestele împotriva preşedintelui Bashar al-Assad într-un război împotriva Statului Islamic şi a rebelilor finanţaţi de Statele Unite.

În schimb, Rusia şi Iran au sprijinit guvernul curent susţinut de Assad.

Războiul care durează de mai bine de 5 ani a creat o criză umanitară, iar refugiaţi din această ţară au creat o criză care a afectat multe ţări, inclusiv ţări din Europa.

Prezenţa celor două mari superputeri poate duce la escaladarea conflictului în alte părţi ale globului.

Israel

Micul stat israelian este înconjurat de ţări arabe, iar în scurta sa istorie de aproape 70 de ani, a avut numeroase conflicte. Faptul că este o forţă militară cu mult superioară ţărilor vecine a însemnat până acum menţinerea integrităţii Israelului.

Există totuşi un pericol conform căruia Iranul poate dezvolta arme de distrugere în masă care ar putea lovi Israelul. Într-un asemenea caz, este uşor de imaginat că un război local de o asemenea anvergură ar putea escalada într-unul mondial.

Golful Persic

Altă zonă din Orientul Mijlociu care este un punct fierbinte este Golful Persic. Cu rezerve imanse de petrol, aceasta este o zonă instabilă de mai bine de 25 de ani, de la Războiul din Golf. Astăzi, navele de război iraniene au efectuat mai multe manevre de provocare a navelor americane, până în punctul în care acestea din urmă au tras focuri de avertisment.

De asemenea, sancţiunile impuse Iranului contribuie la escaladarea tensiunilor din această zonă deja cunoscută pentru trecutul său sângeros. Odată cu noua administraţie prezidenţială a lui Donald Trump, se consideră că vor exista acţiuni mai agresive ale Statelor Unite în ceea ce priveşte Iranul, lucru care poate duce la un conflict militar între cele două ţări. Să nu uităm că Iranul are aliaţi puternici, precum Rusia.

Caşmir

Caşmirul este regiunea de nord a Indiei. Aceasta este predominant musulmană cu populaţie majoritară de origine pakistaneză, astfel există o puternică mişcare separatistă.

Aceste evenimente creează tensiune puternică între India şi Pakistan, ambele fiind puteri nucleare. De asemenea, luptele izolate de la graniţă nu sunt neobişnuite. Neînţelegerea dintre două ţări vecine, ambele cu arsenal nuclear, poate duce la escaladarea conflictului într-unul periculos şi pentru restul lumii.

Peninsula Coreeană

Peninsula coreeană a fost primul conflict major indirect între Uniunea Sovietică şi Statele Unite în timpul Războiului Rece. De atunci, a existat întotdeauna un conflict mocnit între nordul comunist şi sudul peninsulei. Atât Coreea de Sud, cât şi Statele Unite, au menţinut o prezenţă militară puternică din cauza ameninţărilor de dezvoltare a Coreei de Nord a armelor de distrugere în masă.

Oficialii Statelor Unite au menţionat în mai multe ocazii că orice atac asupra Coreei de Sud sau chiar a Japoniei ar însemna o provocare la adresa SUA.

Marea Chinei de Sud

Marea Chinei de Sud este o zonă extrem de disputată. Tensiunile au crescut în urma declaraţiilor chinezilor că aceştia au dreptul asupra mai multor insule din zonă, declaraţie contrazisă de Vietnam, Taiwan şi Japonia.

De asemenea, zona este bogată în resurse naturale şi are o poziţie geografică strategică. În plus, insulele oferă un avantaj militar. Tensiunile au crescut în urma construirii unei baze militare chineze pe una din insule şi a construirii mai multor insule artificiale în zonă. Există şi un portavion chinez în această mare.

Oficialii de la Washington iau în considerare aceste mişcări agresive ale Chinei, fiind pregătiţi, conform declaraţiilor acestora, să reacţioneze.

Taiwan

Taiwanul este un alt punct fierbinte care poate porni un conflict între China şi Statele Unite. Taiwanul a fost casa guvernului naţionalist al Chinei după războiul civil din China din anii '40.

Există posibilitatea ca marele stat chinez să dorească să anexeze mica insulă, ceea ce ar duce la creşterea tensiunilor internaţionale, în condiţiile în care, în 1979, Taiwanul a intrat sub protecţia Statelor Unite în urma unui tratat.

În prezent, China efectuează manevre agresive, cu mai multe operaţiuni navale şi aeriene militare în zonă.

Letonia

Paul Miller, un expert în securitate naţională care a prevăzut anexarea Crimeei, a sugerat că dacă Al Treilea Război mondial va avea loc va începe în Letonia. Aceasta este o zonă strategică. La este se învecinează cu Rusia, iar la vest se găseşte Marea Baltică.

Expertul sugerează că nu va fi o invazie convenţională, ci Putin va căuta să provoace tensiuni sociale prin etnicii ruşi care vor fi susţinuţi de Rusia cu arme şi alte ajutoare, precum s-a întâmplat în estul Ucrainei, unde sub pretextul că ajută etnicii ruşi îşi va extinde influenţa în zona baltică.

Letonia (situată la circa 1.000 de kilometri de România) însă, spre deosebire de Ucraina, este membră NATO cu drepturi depline, ceea ce va duce la escaladarea conflictului până la Al Treilea Război Mondial, susţine Paul Miller.

Coridorul Suwalki

Coridorul Suwalki este o fâşie îngustă de teren de aproximativ 100 de km în lungime în nord-vestul Poloniei. Ar fi prima ţintă a Rusiei pentru că ar conecta enclava rusă Kaliningrad. Ruşii au o prezenţă militară impresionantă în acea zonă, conducând la ideea că un atac al Rusiei va fi încununat cu succes, înainte ca aliaţii NATO să poată reacţiona.

Astfel, ţările baltice (Lituania, Letonia şi Estonia) s-ar trezi înconjurate de Armata Roşie. Unul dintre generalii importanţi ai Statelor Unite a dezvăluit că posibilitatea ca Rsuia să captureze acest punct strategic important îl ţine treaz noaptea.

În această notă, Statele Unite şi aliaţii săi cresc prezenţa militară în această zonă, putând ajunge la un conflict militar global.

Ciberspaţiul

Am spus la începutul acestui articol că relaţiile dintre state poate crea un efect de domino. În contextul unui război cibernetic, acest lucru capătă o nouă anvergură.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, se schimbă şi strategiile. Economia, sateliţii, energia electrică, comunicaţia şi multe altele pot deveni uneltele unui asemenea război care transcede ideea tradiţională de armă.

Agenţiile guvernamentale investesc sume imense pentru protejarea informaţiilor şi pentru protejarea sistemelor de apărare. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici