- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
104 morţi, în urma unei explozii la o mină din nord-estul Chinei
Speranţele găsirii de supravieţuitori într-una dintre minele din nord-estul Chinei erau reduse luni, la mai mult 48 de ore după o explozie care s-a soldat cu 104 morţi, cea mai gravă catastrofă din ultimii doi ani.
Bilanţul exploziei la o mină din nord-estul Chinei a ajuns la 104 morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Au fost mobilizate 500 de persoane în cadrul echipelor de intervenţie, fiind recuperate 12 cadavre, care au ridicat numărul morţilor de la 92 la 104, patru mineri fiind în continuare daţi dispăruţi, potrivit autorităţilor locale.
"Operaţiunile de salvare continuă. Nu vom renunţa atât timp cât există speranţa de a găsi supravieţuitori", a declarat Zeng Jinguang, purtătoare de cuvânt a minei Xingxing, situată în Hegang, provincia Heilongjiang, în apropierea frontierei ruse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Luni, autorităţile trebuie să facă faţă disperării rudelor victimelor, fiindu-le asigurată asistenţă psihologică, potrivit lui Zeng.
În faţa unuia dintre principalele birouri ale minei, una dintre cele mai mari şi mai vechi din ţară, cu o producţie de 1,45 de milioane de tone pe an, un grup de femei aşteptau luni veşti despre victime.
"Nu am nici o veste despre soţul meu, în vârstă de 42 de ani, iar eu am 40", a explicat una dintre acestea, în timp ce alta a declarat că nu ştie nimic despre fratele ei, care s-a aflat în mină.
Este vorba despre cea mai sângeroasă catastrofă minieră după cea din provincia Shanxi (nord), care s-a soldat cu 105 morţi în decembrie 2007.
Explozia de sâmbătă a survenit în timp ce 528 de mineri se aflau în puţ, dar 420 au reuşit să iasă întrucât au detectat nivelul anormal de ridicat al gazelor cu 15 minute înaintea exploziei, care a fost resimţită pe o rază de zece kilometri.
Potrivit lui Zeng, 60 de persoane au fost internate în urma accidentului şi niciuna nu este în pericol de moarte.
În urma unei reuniuni de duminică, guvernatorul provinciei, Li Zhanshu, a apreciat că "dacă dezvoltarea este prioritatea principală, aceasta nu se poate face cu preţul sângelui şi al vieţii angajaţilor".
"Nu putem obţine un Produs Intern Brut pătat de sânge", a insistat acesta.
Iarna este o perioadă de mari riscuri în mine, care lucrează la capacitate maximă întrucât China depinde în special de cărbune pentru a-şi menţine creşterea şi a asigura încălzirea locuinţelor.
A fost totodată deschisă o anchetă pentru a stabili dacă nu există o înţelegere între autorităţile miniere şi oficialii locali privind neaplicarea reglementărilor în domeniul securităţii. Oficialii minei, împreună cu inginerul-şef, au fost demişi din funcţii, potrivit presei oficiale chineze.
În ultimii ani, statul s-a angajat în restructurarea sectorului minier în vederea închiderii a sute de mine mici, unde se produc majoritatea accidentelor. Luni, presa chineză dezvăluia doar că drama din Hegang s-a produs într-o mină publică mare.
Minele chineze de cărbune sunt printre cele mai periculoase din lume. Peste 3.200 de mineri au murit anul trecut aici, potrivit statisticilor oficiale despre care se consideră să sunt în general subestimate.
Luni, China Daily a precizat într-un editorial că dependenţa puternică de cărbune a Chinei şi slaba eficienţă energetică a industriei sale "arată că nu va exista o scădere semnificativă a numărului minerilor", în prezent de şapte milioane.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.