- Home
- Externe
- (13.08.2023, 17:22)
- Alexandru Stan
13 august 1521: Conchistadorii spanioli distrug civilizaţia aztecă
Căderea Tenochtitlan din 13 august 1521 a fost un moment decisiv în istoria Americii, care a marcat sfârşitul imperiului aztec şi începutul dominaţiei spaniole în Mexic. Acest eveniment a fost rezultatul unei campanii de cucerire conduse de Hernán Cortés, un cuceritor spaniol care a ajuns pe coasta mexicană în 1519.
Urmărește
6152 afișări
Wikipedia Commons
Cortés a fost atras de bogăţia şi civilizaţia aztecă, pe care o considera o sursă de glorie şi profit pentru coroana spaniolă. El a reuşit să se alieze cu unele dintre triburile indigene care erau nemulţumite de dominaţia aztecă, în special tlaxcalanii. Cu ajutorul lor şi al interpretei sale Malintzin, el a intrat în contact cu împăratul aztec Montezuma al II-lea, care l-a primit iniţial ca pe un oaspete de onoare.
Însă relaţiile dintre spanioli şi azteci s-au deteriorat rapid, mai ales după ce Cortés a luat prizonier pe Montezuma şi a încercat să-l folosească ca pe un marionetă. Aztecii s-au revoltat împotriva spaniolilor şi i-au alungat din oraşul lor capital, Tenochtitlan, într-o noapte cunoscută sub numele de Noche Triste (Noaptea Tristă). Cortés şi-a regrupat forţele şi a primit întăriri din Cuba. El a decis să asedieze Tenochtitlan, care era situat pe o insulă în mijlocul lacului Texcoco.
Asediul Tenochtitlan a durat trei luni, între mai şi august 1521. Spaniolii au folosit vase construite din lemn pentru a bloca accesul aztecilor la apă şi alimente. Ei au atacat oraşul din toate direcţiile, folosind arme de foc, tunuri şi cavalerie. Aztecii s-au apărat cu vitejie, folosind arme tradiţionale precum săgeţi, suliţe şi topoare. Ei au încercat să distrugă vasele spaniole şi să-i atace pe aliaţii lor indigeni. Însă au fost copleşiţi de superioritatea militară şi tehnologică a spaniolilor, precum şi de efectele devastatoare ale unei epidemii de variolă care i-a decimat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
Trump: Canada, Mexic şi China nu pot face nimic pentru a amâna taxele
-
Un avion cu şase persoane la bord s-a prăbuşit într-un cartier din Philadelphia
-
Guvernul se reuneşte pentru a adopta bugetul
Pe 13 august 1521, Cortés a capturat ultimul împărat aztec, Cuauhtémoc, care s-a predat după ce oraşul său fusese distrus aproape complet. Acesta a fost sfârşitul rezistenţei aztece şi al imperiului lor. Cortés a ordonat ca ruinele Tenochtitlan să fie nivelate şi să se construiască o nouă capitală colonială spaniolă pe acelaşi loc. Astfel s-a născut oraşul Mexico City, care până astăzi păstrează urme ale trecutului său aztec.
Căderea Tenochtitlan este considerată unul dintre cele mai importante evenimente din istoria universală, deoarece a schimbat radical destinul Americii. Ea a deschis calea pentru expansiunea spaniolilor în restul continentului şi pentru impunerea culturii lor asupra popoarelor indigene. Ea a însemnat, de asemenea, pierderea unei civilizaţii unice şi complexe, care avea o religie, o artă, o arhitectură, o ştiinţă şi o literatură proprii. Cucerirea Mexicului este astfel un exemplu al conflictului dintre două lumi diferite, care s-au întâlnit pentru prima dată în secolul al XVI-lea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: La cinci ani după ce au spus „la revedere” UE, britanicii regretă amarnic Brexitul
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: ,,Omuleţii albaştri" pândesc în Marea Chinei de Sud şi comit acte de agresiune. China neagă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Menajera l-a costat mariajul, iar divorțul, casa! Unde a ajuns să locuiască fostul campion român, după ce a rămas fără vila din
CANCAN.RO
Milionarul Bryan Johnson nu-și mai injectează „sângele FIULUI său”, după ce a descoperit un alt tratament: „Cine dorește punga mea cu plasmă?”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe