„Existenţa unor închisori secrete arată că unităţile militare sunt autorizate în Irak să încalce drepturile omului fără să fie trase la răspundere”, afirmă, într-un comunicat, Hassiba Hadj Sahraoui, directoarea adjunctă a programului Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Amnesty International.
Această organizaţie se referă la un articol publicat duminică în Los Angeles Times, potrivit căruia oficialii irakieni ar fi afirmat că peste 100 din cele 430 de persoane încarcerate în acest loc de detenţie au fost torturate.
Potrivit oficialilor citaţi de cotidianul american, „acestea au fost lovite, supuse şocurilor electrice şi sufocărilor simulate cu ajutorul unor saci de plastic. Deţinuţii ar fi declarat că un bărbat a murit în urma actelor de tortură aplicate, în ianuarie”, potrivit Amnesty.
Organizaţia îşi exprimă „îngrijorarea după ce premierul Nuri al-Maliki a declarat că nu din cauza abuzurilor comise în această închisoare a promis închiderea ei”.
Pentru Sahraoui, „faptul că premierul susţine că nu are cunoştinţă de aceste încălcări nu scuteşte autorităţile de responsabilitate şi de datoria de a supraveghea securitatea deţinuţilor”.
Potrivit Amnesty, deţinuţii respectivi au fost arestaţi de forţele irakiene în provincia Ninive (nord) în octombrie, în cadrul unei operaţiuni vizând combatanţii sunniţi.
Aceştia au fost plasaţi în izolare într-un loc de detenţie secret la fostul aeroport al-Muthanna. Acest loc de detenţie este condus de brigada Bagdad, o unitate specială care se află sub comanda directă a biroului premierului.
În martie, acesta a fost dezvăluit după ce rudele acestor bărbaţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la dispariţia lor.
„Guvernul lui Nuri al Maliki a promis de mai multe ori să ancheteze aceste acte de tortură şi alte încălcări grave ale drepturilor omului, comise de forţele de securitate irakiene, dar niciun rezultat nu a fost dat publicităţii până în prezent”, dă asigurări responsabila acestei organizaţii.
Potrivit ei, „acest lucru favorizează generalizarea culturii impunităţii dar de această dată Irakul trebuie să ancheteze riguros asupra acuzaţiilor de tortură şi să aducă în justiţie presupuşii autori ai acestor acte”.
În 2005, 168 de deţinuţi care trăiau în condiţii îngrozitoare au fost descoperiţi într-un centru secret de detenţie în cartierul al-Jadriya, din Bagdad.
„Rezultatele anchetei deschise la scurt timp după (această descoperire) nu au fost niciodată date publicităţii şi nimeni nu a fost cercetat pentru neregulile comise în această închisoare”, aminteşte Amnesty.