- Home
- Externe
- (14.08.2023, 22:52)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
14 august 1980 - Lech Walesa declanşează greva la şantierul naval din Gdansk
Greva izbucnită pe 14 august 1980 la şantierul naval din Gdansk, unde Walesa lucra ca electrician, a fost scânteia care a declanşat o revoltă populară împotriva autorităţilor comuniste.
Urmărește
306 afișări
Wikipedia Commons
Lech Walesa a fost un lider sindical şi un activist politic care a jucat un rol crucial în mişcarea Solidaritatea, care a contestat regimul comunist din Polonia în anii 1980.
Greva pe care a declanşat-o s-a extins rapid la alte fabrici şi oraşe, iar muncitorii au cerut nu doar creşteri salariale şi condiţii de muncă mai bune, ci şi libertatea de exprimare, de asociere şi de religie. Walesa a devenit liderul Comitetului Interfabrici de Grevă, care a negociat cu guvernul un acord istoric, semnat pe 31 august 1980.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Acesta prevedea recunoaşterea dreptului la grevă şi la sindicate independente, precum şi eliberarea deţinuţilor politici şi accesul la mass-media pentru opoziţie. Astfel, s-a născut sindicatul Solidaritatea, primul sindicat liber din blocul sovietic.
Solidaritatea a devenit rapid o forţă socială şi politică majoră în Polonia, având peste 10 milioane de membri în primul an de existenţă. Walesa a fost ales preşedintele sindicatului şi a continuat să lupte pentru reforme democratice în ţară.
În decembrie 1981, însă, regimul comunist a impus legea marţială, a interzis Solidaritatea şi a arestat mii de activişti, inclusiv pe Walesa. Deşi suprimată oficial, mişcarea Solidaritatea a supravieţuit în clandestinitate şi a primit sprijin internaţional.
Walesa a fost eliberat în noiembrie 1982 şi a reluat activitatea sindicală după ce legea marţială a fost ridicată în iulie 1983. În acelaşi an, el a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuţia sa la cauza drepturilor omului şi a democraţiei în Polonia.
În 1988, o nouă serie de greve au determinat guvernul comunist să accepte negocieri cu Solidaritatea. Acestea au dus la semnarea Acordurilor de la Masa Rotundă în aprilie 1989, care au permis organizarea de alegeri libere parţiale în iunie 1989.
Solidaritatea a câştigat toate locurile din Senat şi aproape toate locurile din Camera Deputaţilor la care avea dreptul să candideze. În august 1989, Tadeusz Mazowiecki, un susţinător al lui Walesa, a devenit prim-ministru al Poloniei, fiind primul premier necomunist din Europa Centrală şi de Est după cel de-al doilea război mondial.
În decembrie 1990, Walesa a fost ales preşedinte al Poloniei cu peste 74% din voturi. El a condus ţara până în 1995, când a pierdut alegerile în faţa lui Aleksander Kwasniewski, un fost comunist.
Lech Walesa şi greva din 1980 au avut un impact enorm asupra căderii comunismului în Polonia şi în întreaga Europă. Ei au inspirat alte mişcări anticomuniste din regiune, cum ar fi Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia sau Revoluţia Română din 1989.
Ei au contribuit, de asemenea, la slăbirea influenţei Uniunii Sovietice asupra statelor satelit şi la prăbuşirea Zidului Berlinului în noiembrie 1989. Lech Walesa rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie în Polonia şi în lume.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36