- Home
- Externe
- (15.07.2023, 16:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
15 iulie 1099 - Prima Cruciadă: Ierusalimul este capturat de cruciaţi
Asaltul asupra Ierusalimului (7 iunie - 15 iulie 1099) a fost dus de forţele europene ale Primei Cruciade, rezultând în capturarea Oraşului Sfânt de la Califatul Fatimid Musulman şi punând bazele Regatului Creştin al Ierusalimului, care a durat aproape două secole.
Urmărește
1501 afișări
Public Domain - Wikipedia Commons
Capturarea Ierusalimului a fost ultima bătălie majoră a primei dintre Cruciadele pentru a ocupa Ţara Sfântă începute în 1095. Au fost înregistrate mai multe relatări martore ale asediului, cea mai citată fiind cea din anonima Gesta Francorum.
Prima Cruciadă a fost desfăşurată la apelul Papei Urban al II-lea în sinodul de la Clermont din 1095 pentru salvarea Ierusalimului de sub ocupaţie musulmană, printr-o expediţie sfântă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Participanţilor la cruciadă li se promiteau câte un loc asigurat în Rai şi iertarea garantată a păcatelor dacă ucideau necredincioşi.
Grupurile de cruciaţi din Regatul Franţei, Flandra, Republica Genova, Comitatul Barcelonei, Sfântul Imperiu Roman, Comitatul Siciliei etc. au răspuns la chemare pentru a se alătura Imperiului Bizantin în alungarea turcilor selgiucizi din Asia Mică şi Levant.
Au fost formate patru armate conduse de nobili - Godfrey de Bouillon, contele Raymond de Tolouse, ducele Hugh de Vermandois, Robert Curthouse din Normandia, Stephen de Blois, contele Tancred şi ducele Bohemond de Ortanto.
Prin urmare, prima Cruciadă era o afacere privată, ce implica armate private.
La sosirea în Constantinopol, nobilii s-au întâlnit cu împăratul Alexios I Comnenul al Bizanţului. În schimbul sprijinului, el a revendicat teritoriile ce avea să fie eliberate.
Cruciaţii au asediat Niceea şi au capturat-o în numele Imperiului Bizantin. A urmat apoi Tars, Antiohia şi Edessa.
Pe 7 iunie 1099, cruciaţii au asediat Ierusalimului. Erau cavaleri şi infanterişti ce purtau armuri din zale şi coifuri după model normand, luptând cu lănci şi săbii, fie arcaşi.
La plecare, erau 130,000, din care 30,000 erau cavaleri. La Ierusalim n-au ajuns decât 13,000 de militari, dintre care 1,300 erau cavaleri şi restul infanterişti. Majoritatea au murit fie în asediile anterioare, fie au murit de foame, de epidemii şi de la deshidratare de la vremea toridă a Orientului Apropiat.
Ierusalimul era controlat de o garnizoană egipteană a Califatului Fatimid.
La declararea statului secular, Godfrey de Bouillon, proeminent printre liderii cruciadelor, a fost ales conducător, evitând titlul de ,,rege".
Asediul a fost urmat de masacrul în masă al miilor de musulmani şi evrei pentru purificarea Oraşului Sfânt şi de transformarea siturilor sfinte musulmane de pe Muntele Templului în sanctuare creştine.
Ierusalimul a rămas sub controlul cruciaţilor până la capturarea sa de către Saladin în 1187.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe