16 iulie 1945 - 78 ani de la Testul Trinity: Este detonată prima bombă nucleară din istorie

Testul a avut loc pe 16 iulie 1945 lângă Alamogordo, New Mexico. Explozia a fost echivalentă cu 25 kilotone de TNT.

Urmărește
4849 afișări
Imaginea articolului 16 iulie 1945 - 78 ani de la Testul Trinity: Este detonată prima bombă nucleară din istorie

United States Department of Energy

Testul a fost efectuat de oameni de ştiinţă din cadrul Proiectului Manhattan, un program secret de cercetare şi dezvoltare al armelor nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Directorul proiectului a fost fizicianul Robert Oppenheimer, care a ales numele „Trinity” pentru locul testului, inspirat de poezia lui John Donne.

Testul a fost un succes, demonstrând că bomba atomică era funcţională şi puternică. A fost urmat de bombardarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki pe 6 şi 9 august 1945, care au dus la capitularea Japoniei şi la sfârşitul războiului. 

Testul Trinity a fost un moment istoric, dar şi un moment controversat, deoarece a deschis o nouă eră în domeniul armelor nucleare, cu implicaţii politice, militare, etice şi ecologice. Testul a avut şi efecte asupra sănătăţii oamenilor şi mediului din zonă, care au fost expuşi la radiaţii.

După testul Trinity, Oppenheimer a spus că a fost impresionat de puterea şi frumuseţea exploziei, dar şi de teama şi oroarea pe care le-a provocat. El a citat un verset din Bhagavad Gita, o scriere sacră hindusă: „Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”. El a mai afirmat: ,, Dacă strălucirea a o mie de sori ar izbucni deodată pe cer, aceasta ar fi ca splendoarea Atotputernicului...".

Mai târziu, el a regretat rolul său în crearea bombei atomice şi a militat pentru controlul armelor nucleare.

Există 10 ţări care deţin oficial arme nucleare şi formează aşa-numitul „Club Nuclear”¹. Acestea sunt: China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Pakistan, India, Israel, Belarus şi Coreea de Nord. În plus, Iranul este suspectat că ar avea un program nuclear secret şi ar putea deveni o putere nucleară în viitor. 

Numărul total de arme nucleare din lume este estimat la aproximativ 13.080, din care 4.400 sunt menţinute în stare operaţională. Rusia şi SUA deţin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici