- Home
- Externe
- (16.07.2023, 00:33)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
16 iulie 1945 - 78 ani de la Testul Trinity: Este detonată prima bombă nucleară din istorie
Testul a avut loc pe 16 iulie 1945 lângă Alamogordo, New Mexico. Explozia a fost echivalentă cu 25 kilotone de TNT.
Urmărește
4849 afișări
United States Department of Energy
Testul a fost efectuat de oameni de ştiinţă din cadrul Proiectului Manhattan, un program secret de cercetare şi dezvoltare al armelor nucleare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Directorul proiectului a fost fizicianul Robert Oppenheimer, care a ales numele „Trinity” pentru locul testului, inspirat de poezia lui John Donne.
Testul a fost un succes, demonstrând că bomba atomică era funcţională şi puternică. A fost urmat de bombardarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki pe 6 şi 9 august 1945, care au dus la capitularea Japoniei şi la sfârşitul războiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Testul Trinity a fost un moment istoric, dar şi un moment controversat, deoarece a deschis o nouă eră în domeniul armelor nucleare, cu implicaţii politice, militare, etice şi ecologice. Testul a avut şi efecte asupra sănătăţii oamenilor şi mediului din zonă, care au fost expuşi la radiaţii.
După testul Trinity, Oppenheimer a spus că a fost impresionat de puterea şi frumuseţea exploziei, dar şi de teama şi oroarea pe care le-a provocat. El a citat un verset din Bhagavad Gita, o scriere sacră hindusă: „Acum am devenit Moartea, distrugătorul lumilor”. El a mai afirmat: ,, Dacă strălucirea a o mie de sori ar izbucni deodată pe cer, aceasta ar fi ca splendoarea Atotputernicului...".
Mai târziu, el a regretat rolul său în crearea bombei atomice şi a militat pentru controlul armelor nucleare.
Există 10 ţări care deţin oficial arme nucleare şi formează aşa-numitul „Club Nuclear”¹. Acestea sunt: China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite, Pakistan, India, Israel, Belarus şi Coreea de Nord. În plus, Iranul este suspectat că ar avea un program nuclear secret şi ar putea deveni o putere nucleară în viitor.
Numărul total de arme nucleare din lume este estimat la aproximativ 13.080, din care 4.400 sunt menţinute în stare operaţională. Rusia şi SUA deţin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe