17 ani de la cele mai grave atentate 9/11: Două avioane deturnate au lovit turnurile WTC - O tragedie care a declanşat războiul fără sfârşit împotriva radicalismului islamic

Statele Unite marchează, marţi, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.

Urmărește
2335 afișări
Imaginea articolului 17 ani de la cele mai grave atentate 9/11: Două avioane deturnate au lovit turnurile WTC - O tragedie care a declanşat războiul fără sfârşit împotriva radicalismului islamic

17 ani de la cele mai grave atentate 9/11: Două avioane deturnate au lovit turnurile WTC - O tragedie care a declanşat războiul fără sfârşit împotriva radicalismului islamic

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.

Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.

2,977 de persoane nevinovate şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.

"Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.

În sfertul de secol scurs după războiul din Vietnam şi până la 11 septembrie 2001, Statele Unite au purtat doar războaie scurte, cele mai multe cu o durată măsurabilă în zile. Primul Război din Golf a durat 43 de zile, Bombardamentele NATO în Iugoslavia s-au terminat după 78 de zile.

Însă după 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă de perioadă neîntreruptă din istoria americană.

SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum, şi există semne că vor mai dura încă mulţi ani.

Victoriile răsunătoare pe câmpul de luptă au fost urmate de eşecuri frustrante pe termen lung. SUA au slăbit foarte mult organizaţia teroristă al-Qaida în mai multe ţări, doar de slăbiciunea acestei reţele a profitat Stat Islamic. Mai mult flagelul islamist s-a răspândit şi în alte regiuni de pe glob, cum ar fi Filipine, Indonezia sau ţările din zona africană a Sahelului. Talibanii au fost alungaţi de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenţi. Saddam Hussein a fost înlăturat în Irak şi Moammar Gadhafi în Libia, dar regimurile lor dictatoriale, dar stabile, au creat condiţiile pentru izbucnirea de războaie civile în ambele ţări.

Aproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale.

Criticii argumentează că Statele Unite au puţine succese de lungă durată să arate în urma intervenţiei militare în regiunea Orientului Mijlociu, şi după cele mai multe standarde, regiunea este acum într-o stare mai gravă decât era în urmă cu 17 ani, relatează postul National Public Radio (NPR).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici