17 state europene, inclusiv Germania şi Franţa, solicită accelerarea returnării migranţilor

Şaptesprezece state europene, inclusiv cele mai mari trei economii ale UE, fac apel la Comisia Europeană să accelereze returnările migranţilor ilegali către ţările lor de origine.

Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului 17 state europene, inclusiv Germania şi Franţa, solicită accelerarea returnării migranţilor

Paisprezece ţări din UE, precum şi Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein, solicită Comisiei Europene norme care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali în ţările lor de origine relatează Reuters.

Deşi nu fac parte din UE, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein sunt membre ale spaţiului Schengen.

În scrisoarea lor către Comisie, cele 17 ţări europene solicită noi norme care să permită guvernelor să reţină migranţii ilegali dacă aceştia reprezintă un risc pentru securitatea naţională, precum şi să îi oblige pe migranţi să coopereze cu autorităţile şi să se asigure că toate ţările UE utilizează acelaşi software pentru gestionarea cazurilor. 

„Mesajul principal asupra căruia suntem cu toţii de acord este un semnal clar către Comisie că avem nevoie de un sistem mai strict de returnare în UE, cu obligaţii mai clare de cooperare din partea persoanelor returnate şi mai puţine interpretări din partea Curţii Europene de Justiţie”, a declarat un diplomat din unul dintre statele UE care au semnat scrisoarea.

Solicitarea vine pe fondul unei schimbări spre dreapta şi anti-imigraţie în mai multe ţări din UE. În Austria, Partidul Libertăţii (FPÖ), anti-migraţie, s-a clasat pentru prima dată pe primul loc la alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii trecute. De asemenea, în Germania, Ţările de Jos, Italia şi Franţa, partidele de extremă dreapta au înregistrat câştiguri importante în ultimii ani.

Magnus Brunner, nominalizat de Austria pentru noua Comisie Europeană, urmează să preia funcţia de comisar în domeniul migraţiei, semnalând o schimbare spre dreapta în abordarea UE privind migraţia.

Miniştrii Justiţiei din UE vor discuta despre migraţie în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare la Luxemburg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici