Curtea Supremă din Coreea de Sud a confirmat definitiv joi, 14 ianuarie, sentinţa fostului preşedinte Park Geun-hye la douăzeci de ani de închisoare în răsunătorul scandal de corupţie care a precipitat demiterea ei în 2017. Această decizie pune capăt un proces judiciar îndelungat care a urmat plecării fostului şef de stat după luni de manifestaţii masive pe stradă, noteaz[
Le Figaro.
Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 la treizeci de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. O serie de apeluri şi noi procese i-au redus ulterior pedeapsa la douăzeci de ani de închisoare. Joi, cazul a revenit pentru a doua oară Curţii Supreme, care a confirmat pedeapsa de douăzeci de ani. Înalta instanţă a aprobat, de asemenea, amenzile şi despăgubirile la care fostul preşedinte a renunţat, care au totalizat 21,5 miliarde de woni (16 milioane de euro).
Park Geun-hye, care a boicotat mult timp audierile prin denunţarea justiţiei părtinitoare, a lipsit joi. De asemenea, a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru încălcarea legilor electorale. Aceste sentinţe nu au fost contopite. În aceste condiţii, fostul lider va avea peste 80 de ani dacă va executa toţi cei 22 de ani de închisoare la care a fost condamnată.
Fiica unui dictator militar, Park a preluat funcţia în 2013, şi a fost condamnată pentru primirea sau solicitarea a zeci de milioane de dolari de la conglomeratele sud-coreene, inclusiv Samsung Electronics, pentru schimbul de documente clasificate, pentru introducerea unei „liste negre” a artiştilor care criticau politicile sale sau pentru că a demis oficiali care s-au opus abuzului său de putere.
Coreea de Sud este cunoscută pentru severitatea justiţiei sale împotriva foştilor şefi de stat. Atât de mult încât cei patru foşti preşedinţi din Coreea de Sud au fost condamnaţi după încheierea mandatului. Fostul şef de stat Roh Moo-hyun s-a sinucis în 2009, după ce a fost audiat pentru suspiciunea de corupţie care implică familia sa.
Finalul procesului înseamnă că Park Geun-hye poate cere graţierea.
Şeful partidului democratic de guvernământ, Lee Nak-yon, a lansat ideea unei graţieri pentru Park şi un alt fost preşedinte, Lee Myung-bak, aflat şi el în închisoare pentru acuzaţii de corupţie, în numele unităţii naţionale.