2022 ar putea fi un an decisiv pentru Europa. UE are nevoie de o strategie

  • În 2022, Uniunea Europeană trebuie să se confrunte cu unele dintre cele mai dificile provocări dacă vrea să devină vreodată puterea geopolitică pe care liderii săi şi-o doresc.
  • Pandemia COVID-19 a lăsat pe plan secundar eforturile de a crea o Europă globală mai asertivă, chiar în momentul în care politica globală din ultimii doi ani a creat o multitudine de probleme pentru bloc.
  • Acestea se vor înrăutăţi dacă nu se iau măsuri rapide.
Urmărește
2936 afișări
Imaginea articolului 2022 ar putea fi un an decisiv pentru Europa. UE are nevoie de o strategie

2022 ar putea fi un an decisiv pentru Europa. UE are nevoie de o strategie

Fie că este vorba de o criză a migraţiei la graniţa blocului cu Belarus, de acumularea militară rusă la graniţa cu Ucraina şi de antagonismul unor state membre precum Lituania şi Estonia sau de ameninţările comerciale chinezeşti, UE are nevoie urgentă de o strategie pentru a face faţă lumii din afara graniţelor sale înainte ca aceste probleme să copleşească şi să slăbească uniunea.

Propunerile Comisiei ar putea să rezolve problemele actuale

În ceea ce priveşte agresiunea rusă şi alte probleme militare, UE a propus unităţi de desfăşurare rapidă adaptate la misiuni specifice, reducând dependenţa de NATO şi de SUA pentru protejarea continentului.
 
În ceea ce priveşte China, Bruxelles-ul încearcă să contracareze iniţiativa gigantică a Beijingului privind infrastructura globală prin oferirea unor alternative de investiţii. În ultimii ani, UE a încercat să meargă pe o coardă aproape imposibilă, menţinând un parteneriat economic cu China, fără a înstrăina SUA, care sunt din ce în ce mai anti-Beijing.
 
Majoritatea oficialilor europeni sunt de acord că provocările cu care se confruntă UE trebuie abordate, dar realitatea încercării de a realiza o politică externă comună a fost deosebit de dificilă pentru un bloc de 27 de ţări cu priorităţi interne diferite.
 
„În timp ce UE ia majoritatea deciziilor sale importante pe baza unei supermajorităţi, statele membre au fost întotdeauna foarte reticente în a renunţa la dreptul de veto în materie de politică externă", a declarat R. Daniel Kelemen, titularul catedrei Jean Monnet în politica Uniunii Europene la Universitatea Rutgers.
 
Prin urmare, orice politică externă comună a UE se află la mila statelor membre individuale, care deţin dreptul de veto care blochează unanimitatea şi pe care sunt foarte bucuroase să îl folosească.
 
Ţări precum Ungaria şi Polonia, care au fost pe urmele Bruxelles-ului pentru politici antidemocratice şi antieuropene, deţin puterea de a bloca orice politică semnificativă a UE, ca represalii la ameninţările de a li se retrage finanţarea sau de a li se retrage drepturile de vot.
 
Acest lucru creează o nouă problemă pentru Bruxelles, deoarece rivali precum Rusia şi China pot "să trateze direct cu guvernele naţionale, ceea ce le transformă, în esenţă, într-un cal troian în cadrul UE, agenţi ai regimurilor ostile", spune Kelemen.

Un diplomat european de rang înalt a declarat pentru CNN că nu sunt optimişti: „Ştim care sunt problemele de mult timp, atât pe plan intern, cât şi extern. Problemele s-au înrăutăţit: Rusia şi China sunt mai asertive; SUA sunt mai puţin previzibile ca aliat, iar noi suntem mai divizaţi. Între timp, devenim mai mici şi mai puţin importanţi pe scena mondială".

În 2022, Europa are ocazia de a trece, în sfârşit, la fapte şi de a-şi ocupa locul de mare putere globală, apărând ordinea bazată pe reguli şi valorile occidentale. Dacă nu va reuşi să profite de această oportunitate, va însemna aproape sigur că cei care se opun acestor valori vor continua pe o cale fără întoarcere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici