- Home
- Externe
- (16.03.2022, 19:55)
- Iulian Moşneagu , Sorina Matei ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Video A 21-a zi de război în Ucraina. Zelenski, discurs istoric în faţa Congresului American / Rusia va fi exclusă din Consiliul Europei. Continuă bombardamentele în mai multe oraşe. Teatrul din Mariupol, atacat. Putin "a ieşit din bârlog" şi a folosit cuvântul „blitzkrieg”. Biden spune că „Ţarul” va plăti scump
- Zelenski, în faţa Congresului American: Chiar acum se decide destinul ţării noastre, destinul poporului nostru"
- Preşedintele ucrainean a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi.
- Zelenski: Ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce Europa nu a mai văzut în 80 de ani
- Putin, noi declaraţii controversate: Ucraina a coordonat şi o reţea de zeci de laboratoare, unde, sub conducerea şi sprijinul financiar al Pentagonului, s-au desfăşurat programe biologice militare, inclusiv experimente cu tulpini de coronavirus, antrax, holeră, pestă porcină africană şi alte boli mortale.
- Putin: Operaţiunea se desfăşoară cu succes, în strictă conformitate cu planurile pre-aprobate
- 29.000 de civili din Mariupol şi Sumî au fost evacuaţi marţi prin coridoarele de evacuare
- Peste 600 de clădiri au fost distruse în Harkov de la începutul invaziei ruseşti
- Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 40% din forţa de invazie
- NATO urmează să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de descurajare a Rusiei în urma invaziei Moscovei în Ucraina
Urmărește
55810 afișări
UPDATE 20:20 Un al patrulea general rus ucis pe frontul conflictului din Ucraina: anuntul vine de la Batalionul Azov, desfăşurat în lupta pentru apărarea oraşului Mariupol. Moscova nu confirmă informaţia. Generalul omorât ar fi Oleg Mitiaev, 46 de ani, comandantul diviziei 150 motorizate ruse din 2020.
UPDATE 19:50 Un oficial anunţă că a fost bombardat teatrul din Mariupol, care constituia adăpost pentru peste 1.000 de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Biden a ieşit la atac
UPDATE 19:15 Războiul din Ucraina este „atroce şi absurd, încercăm să ne asigurăm că ţara nu este niciodată cucerită de Putin. Am început să ajutăm Ucraina înainte de începerea războiului. Vrem ca Putin să plătească un preţ mare”, a continuat preşedintele SUA. „Poporul american este alături de poporul ucrainean pentru a opri acest atac imoral, această vărsare de sânge. Le oferim tot arsenalul pentru a se apăra. Am alocat 300 de milioane de dolari pentru asistenţă umanitară, acum vom oferi alte 800 de milioane în ajutor militar, drone şi 9 mii de unităţi de apărare antiaeriană”.
AICI, tot discursul preşedintelui SUA.
UPDATE 17:50 Curtea Internaţională de Justiţie consideră că Rusia trebuie „suspendă imediat operaţiunea militară lansată la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”, potrivit preşedintelui Curţii, Joan Donoghue.
UPDATE 17:00 Putin a ieşit la atac împotriva lumii occidentale: „Sancţiunile „blitzkrieg” împotriva Rusiei au eşuat”. „Bitzkrieg-ul” occidental alcătuit din sancţiuni împotriva Rusiei a eşuat: de acest lucru este convins preşedintele rus Vladimir Putin, folosind expresia germană „blitzkrieg”.
„Planurile pentru un blitzkrieg economic împotriva Rusiei au eşuat, probabil vom vedea noi încercări de presiune”, a spus el. „Sancţiunile care vizează ruşii de rând au toate caracteristicile agresiunii, blocarea activelor deţinute în străinătate este o lecţie pentru antreprenorii ruşi: nu există nimic mai sigur decât să investeşti în ţara natală”.
Termenul de "blitzkrieg” provine din limba germană şi se bazează pe mobilitatea deosebită a vehiculelor mecanizate de război. Cuvânt însemnă literal "război fulger".
Prima implementare în practică a doctrinei şi conceptelor războiului fulger a fost realizată de wehrmacht la începutul teatrelor de operaţii ale celui de-al doilea război mondial. Strategia a fost deosebit de efectivă în cazul invaziei Franţei, Ţărilor de Jos şi la începutul invaziei Uniunii Sovietice.
Aceste operaţiunii militare reuşite s-au bazat masiv pe manevre de penetrare surprinzător de rapide, nepregătirea generală a inamicilor şi inabilitatea acestora de a reacţiona suficient de rapid şi coerent la ofensiva generalizată a armatei Germaniei Naziste. Faptul că în 1940 armata Germaniei a învins relativ rapid forţele superioare numeric şi tehnic ale Franţei a condus mulţi analişti militari ai timpului la concluzia pripită şi falsă că wehrmachtul ar fi folosit un nou sistem de arme complex, constând din noi tipuri de arme inventate anterior de către germani.
Analiştii militari internaţionali susţin că, în Ucraina, Putin a vizat o operaţiune „blitzkrieg”, dar s-a lovit de opoziţia ucraineană, un obstacol pe care l-a subevaluat.
Volodimir Zelenski, discurs istoric în faţa Congresului American: Invazia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi
- Preşedintele ucrainean a întrebat, retoric, dacă este "prea mult să le cerem" aliaţilor din NATO, inclusiv SUA, să impună o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.
- "Ucraina are nevoie de mult mai multe sisteme antiaeriene din vest".
- "Am o nevoie", a spus el invocând discursul istoric "I have a dream" al liderului pentru drepturile civile Martin Luther King Jr., rostit în 1963 la Washington DC.
- "Chiar acum se decide destinul ţării noastre, destinul poporului nostru"
- Zelenski a făcut apel ca SUA să-şi amintească de atacul de la Pearl Harbor comis de Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să-şi amintească de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.
- Preşedintele ucrainean a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi.
- Ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce "Europa nu a mai văzut în 80 de ani", a spus el. "Vă invit să faceţi mai mult"
- El a precizat că Rusia a "transformat cerul într-o sursă a morţii"
- "În calitate de lider al naţiunii mă adresez preşedintelui Biden, dumneavoastră sunteţi liderul naţiunii. Vă doresc să fiţi liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii. Vă mulţumesc."
- "Glorie Ucrainei", a fost expresia cu care şi-a încheiat preşedintele ucrainian discursul.
Discursul complet ţinut de Volodimir Zelenski
„Doamnă preşedinte, membri ai Congresului, doamnelor şi domnilor, americani, prieteni, sunt mândru să vă salut din Ucraina, din capitala noastră, Kiev, un oraş care este atacat cu rachete de trupele ruse, în fiecare zi. Însă nu renunţă. Nici măcar nu ne-am gândit la asta pentru o secundă, la fel ca multe alte oraşe şi localităţi din ţara noastră frumoasă, lovită de cel mai greu război de la Al Doilea Război Mondial. Am onoare să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoşi şi iubitori de libertate, care vreme de opt ani au rezistat în faţa agresiunilor ruse.
Acum, destinul ţării noastre se decide, destinul poporului nostru – dacă ucrainenii vor fi liberi, dacă vor putea să-şi menţină democraţia. Rusia nu ne-a atacat doar pe noi, nu doar teritoriul nostru, nu doar oraşele noastre, a pornit o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, valorile noastre umane de bază. Au venit cu tancurile împotriva libertăţii noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria ţară, împotriva viitorului nostru, împotriva dorinţei noastre de fericire, împotriva viselor noastre naţionale, aceleaşi vise pe care şi voi, americanii, le aveţi.
Ca toată lumea în SUA, îmi aduc aminte de memorialul de la Rushmore, chipurile preşedinţilor voştri importanţi, cei care au pus fundaţia Statelor Unite aşa cum sunt ele astăzi, democratice, independente şi libere şi care au grijă de toată lumea, de fiecare om care munceşte cu sârguinţă, care trăieşte onest şi respectă legea. Noi, în Ucraina, vrem acelaşi lucru pentru poporul nostru.
În istoria voastră măreaţă aveţi pagini care vă vor permite să îi înţelegeţi pe ucraineni, să ne înţelegeţi acum când avem nevoie de voi. Aduceţi-vă aminte de Pearl Harbor, acea dimineaţă groaznică, 7 decembrie 1941 când cerul vostru s-a umplut de avioane care vă atacau, aduceţi-vă aminte, aduceţi-vă aminte de 11 septembrie, acea zi teribilă când răul a încercat să vă transforme oraşele în câmpuri de luptă, când oameni nevinovaţi au fost atacaţi, atacaţi din aer.
Ţara noastră trece prin aceleaşi lucru în fiecare zi acum. În fiecare noapte, de trei săptămâni, o mulţime de oraşe ucrainene – Odessa şi Harkov, Cernihiv şi Sumî, Jitomir şi Mariupol. Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă de moarte pentru mii de oameni. Trupele ruse deja au tras peste 1000 de rachete spre Ucraina, nenumărate bombe care ne omoară cu precizie. Este o teroare pe care Europa n-a mai cunoscut-o de 80 de ani şi cerem un răspuns la această teroare de la întreaga lume. Este prea mult ce cerem? Să se creeze un spaţiu de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a salva oameni. Este prea mult? O zonă umanitară de excludere aeriană prin care Rusia să nu ne mai poată teroriza oraşele.
Dacă cerem prea mult, oferim o alternativă – avem nevoie de avioane puternice care să ne apere poporul, să apere Europa, ştim că există şi că le aveţi, dar ele sunt la sol, nu în cerul ucrainean, nu ne apără poporul.
Am un vis – aceste cuvinte le ştiţi cu toţii – Am un vis, am o nevoie. Trebuie să protejez cerul nostru. Avem nevoie de ajutorul vostru. Asta înseamnă acelaşi lucru, acelaşi lucru la care vă gândiţi când spuneţi „Am un vis”.
Ucraina este recunoscătoare pentru ajutorul SUA, pentru tot ce guvernul şi poporul vostru a făcut pentru noi. Sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru implicarea sa personală, pentru angajamentul lui sincer pentru apărarea Ucrainei şi democraţiei în toată lumea. Vă sunt recunoscător dumneavoastră pentru rezoluţia care recunoaşte crimele comise împotriva poporului ucrianean.
E adevărat, în cea mai neagră perioadă pentru noi, pentru toată Europa, vă cer să faceţi mai mult. Pachete noi de sancţiuni sunt necesare, constant. În fiecare săptămână. Până când ruşii se opresc. Sancţiunile sunt necesare pentru toţi cei care susţin acest regim nedrept. Propunem ca SUA să sancţioneze toţi politicienii ruşi care rămân în birourile lor şi nu rup legăturile cu cei responsabili de agresarea Ucrainei.
De la membrii Dumei de Stat până la fiecare oficial fără morală. Toate companiile americane trebuie să părăsească piaţa rusească pentru că este inundată de sângele nostru.
Doamnelor şi domnilor din Congres, vă rog să acţionaţi, dacă aveţi companii în districtele dumneavoastră care finanţează maşinăria de război a Rusiei, vă rog să puneţi presiune, să vă asiguraţi că ruşii nu primesc nici măcar un cent pe care să-l folosească apoi pentru a încerca să distrugă poporul ucrainean.
Toate porturile americane ar trebuie închise pentru bunuri ruseşti. Pacea e mai importantă decât banii şi trebuie să apărăm acest principiu în toată lumea. Noi deja am devenit o parte a coaliţiei anti-război care uneşte multe ţări, toţi cei care au reacţionat la decizia lui Putin de a invada. Dar trebuie să facem mai mult, trebuie să creem noi instrumente pentru a răspunde rapid şi să oprim invazia.
Ar fi drept dacă s-ar încheia într-o zi, în 24 de ore, dacă răul ar fi pedepsit imediat. Astăzi, lumea nu are astfel de instrumente, războaiele din trecut i-au făcut pe predecesorii noştri să creeze instituţii care să ne protejeze de război. Dar ele nu funcţionează, avem nevoie de unele noi. Vă propunem să creem o asociaţie U-24, uniţi pentru pace. O uniune a ţărilor responsabile care au puterea şi conştiinţa să oprească conflicte imediat, să ofere asistenţă în 24 de ore dacă e nevoie, chiar şi arme şi sancţiuni dacă e nevoie.
Dacă o astfel de alianţă ar exista azi, am putea să salvăm mii de vieţi în multe ţări ale lumii, cei care vor pace, care suferă nedreptăţi inumane
Să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii. Pacea nu depinde doar de tine şi de poporul tău, depinde şi de cei de lângă tine, de cei care sunt puternici. A fi puternic înseamnă a fi curajos şi pregătit să lupţi pentru viaţa şi libertatea cetăţenilor, ca cetăţeni ai lumii, pentru drepturile omului, pentru libertate şi pentru dreptul de a trăi decent şi pentru dreptul de a muri când îţi vine vremea şi nu când vrea altcineva.
Astăzi, poporul ucrainean nu apără doar Ucraina, apărăm valorile lumii şi Europei în numele viitorului.
Acum, am aproape 45 de ani. Astăzi, vârsta mea s-a oprit odată cu inima a peste 100 de copii. Nu văd niciun sens al vieţii dacă nu poate opri moartea. Ca lider al ţării mele, îi spune preşedintelui Biden, sunteţi liderul ţării dumneavoastră măreţe, vă doresc să fiţi şi liderul lumii, iar să fii liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii.
Şi Putin a ţinut un discurs în Rusia
"Ne întâlnim într-un moment dificil, când forţele noastre armate desfăşoară o operaţiune militară specială în Ucraina şi în Donbas. Permiteţi-mi să vă reamintesc că la început, în dimineaţa zilei de 24 februarie, am expus public şi deschis motivele şi obiectivele principale ale acţiunilor Rusiei. Acesta este un act de ajutorare a oamenilor noştri din Donbass, care de aproape 8 ani se confruntă cu un adevărat genocid prin cele mai barbare metode - blocade, acţiuni punitive pe scară largă, acte de terorism şi bombardamente constante. Si pentru ce? Doar pentru că au vrut să beneficieze de drepturi fundamentale ale omului - să trăiască în conformitate cu legile şi tradiţiile strămoşilor lor, să vorbească limba maternă, să-şi crească copiii aşa cum îşi doresc. În acelaşi timp, autorităţile de la Kiev nu numai că au ignorat, dar au şi sabotat în toţi aceşti ani implementarea pachetului de măsuri de la Minsk pentru soluţionarea paşnică a crizei. Dar la sfârşitul anului trecut ei au refuzat public să continue.
Implementarea acestora. De asemenea, au început implementarea practică a planurilor de aderare la NATO. Mai mult, au existat şi declaraţii ale autorităţilor de la Kiev cu privire la intenţia lor de a-şi crea acum propriile arme nucleare şi modalităţi de livrare a acestora. A fost o adevărată ameninţare. În viitorul previzibil, cu asistenţă tehnică străină, regimul pro-nazist de la Kiev ar fi putut pune mâna pe arme de distrugere în masă. Şi ţinta lor ar fi fost, desigur, Rusia. Ucraina a coordonat şi o reţea de zeci de laboratoare, unde, sub conducerea şi sprijinul financiar al Pentagonului, s-au desfăşurat programe biologice militare, inclusiv experimente cu tulpini de coronavirus, antrax, holeră, pestă porcină africană şi alte boli mortale. Acum se încearcă acoperirea urmelor acestor programe secrete. Dar avem toate motivele să credem că în imediata apropiere a Rusiei, pe teritoriul Ucrainei, de fapt, au fost create componente ale armelor biologice. Avertismentele noastre repetate că o astfel de evoluţie reprezintă o ameninţare directă la adresa Rusiei au fost respinse de Ucraina şi de sponsorii lor din SUA şi NATO. Mai mult, acest lucru s-a făcut cu dispreţ ostentativ şi în mod cinic. Astfel, toate variantele de soluţionare a crizei pe cale diplomatică au fost epuizate. Pur şi simplu, am rămas fără opţiuni viabile de a rezolva în mod paşnic problemele care apar, şi nu din vina noastră. Şi, în acest context, pur şi simplu am fost nevoiţi să lansăm o operaţiune militară specială.
Apariţia trupelor ruseşti lângă Kiev şi lângă alte oraşe din Ucraina nu este legată de intenţia de a ocupa această ţară. Nu avem un astfel de obiectiv. Şi am mai spus asta cât se poate de direct, în discursul meu din 24 februarie. În ceea ce priveşte tactica operaţiunilor militare, care a fost dezvoltată de Ministerul rus al Apărării şi de Statul Major General, aceasta şi-a dovedit eficienţa. Şi băieţii noştri - soldaţi şi ofiţeri - dau dovadă de curaj şi eroism. Ei fac tot ce depinde de ei pentru a evita pierderile în rândul populaţiei civile din oraşele ucrainene. Vreau să spun asta pentru prima dată. Chiar la începutul operaţiunii din Donbas, în vederea evitării vărsării de sânge fără sens, autorităţilor de la Kiev, prin diverse canale, li s-a cerut să nu se angajeze în ostilităţi, ci pur şi simplu să-şi retragă trupele din Donbas. Nu au vrut să facă asta. Ei bine, a fost decizia lor. În mod inevitabil, ei vor conştientiza consecinţele a ceea ce se întâmplă în realitate, pe teren. Operaţiunea se desfăşoară cu succes, în strictă conformitate cu planurile pre-aprobate. Observ că Ucraina, încurajată de Statele Unite şi de o serie de ţări occidentale, s-a pregătit intenţionat pentru o soluţionare armată a problemei şi pentru epurarea etnică în Donbas. Un atac masiv asupra Donbasului, apoi asupra Crimeei, a fost doar o chestiune de timp. Şi forţele noastre armate au zădărnicit acele planuri. Autorităţile de la Kiev nu se pregăteau doar de război, de agresiune împotriva Rusiei, împotriva Donbasului, ci chiar desfăşurau acţiuni militare în acest sens. Tentativele de a organiza acţiuni de sabotaj şi acte teroriste nu s-au oprit. În ultimii ani, ostilităţile au continuat în Donbas, unde au fost bombardate zone rezidenţiale. În acest timp, aproape 14000 de civili au murit, inclusiv copii. Pe 14 martie, după cum ştiţi, a avut loc un atac cu rachete în centrul oraşului Doneţk. A fost un atac terorist sângeros, care a luat viaţa a peste douăzeci de oameni. Şi astfel de bombardamente continuă în ultimele zile. Au lovit fără discernământ, cu fanatismul şi frenezia unor oameni condamnaţi. Se comportă exact ca naziştii care, în ultimele zile ale celui de-al treilea Reich, au încercat să tragă după ei în mormânt cât mai multe victime nevinovate. Dar ceea ce uimeşte prin cinismul său nu este doar minciuna neruşinată a Kievului – ce idee le-a venit – că Rusia ar fi cea care a lansat acea rachetă la Doneţk. Dar şi faptul că aşa-zisa lume occidentală civilizată, presa europeană şi americană, nici nu a observat tragedia de la Doneţk, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Şi-au ferit privirile în acest mod ipocrit în ultimii opt ani, când mamele din Donbas şi-au îngropat copiii, când au fost ucişi bătrâni. Este un fel de degradare morală, dezumanizare completă. Batjocura pe termen lung la adresa locuitorilor din Donbass nu mai putea fi tolerată. Şi pentru a pune capăt genocidului, Rusia a recunoscut republicile populare din Donbass. Am semnat tratate de prietenie şi asistenţă reciprocă cu ei. În baza acestor acorduri, republicile au apelat la ţara noastră pentru ajutor cu respingerea agresiunii. Şi noi am oferit această asistenţă. Pur şi simplu nu aveam dreptul să procedăm altfel. Dar ceea ce vreau să subliniez şi vreau să atrag atenţia asupra acestui lucru. Dacă trupele noastre ar fi acţionat doar pe teritoriul republicilor populare, le-ar ajuta să-şi elibereze teritoriile, această abordare nu ar fi rezolvat definitiv problema, nu ar fi dus la pace şi nu ar fi eliminat ameninţarea la adresa ţării noastre, a Rusiei. Dimpotrivă, s-ar fi creat o nouă linie a frontului în jurul Donbasului şi a graniţelor sale, bombardamentele şi provocările ar fi continuat", a spus Putin.
Continuă cenzura la Moscova: 13 site-uri închise
UPDATE 15:33 Cenzura continuă la Moscova. Autorităţile ruse au blocat site-urile a cel puţin 13 posturi de ştiri. Printre acestea, relatează Der Spiegel, care îl citează pe autoritatea de reglementare a mass-media Roskomnadzor, se numără mass-media rusă şi străină, cum ar fi site-ul de investigaţii Bellingcat, un site de ştiri israelian în limba rusă şi unele portaluri regionale precum Permdaily.ru.
UPDATE 15:30 Ruşii o ţin pe-a lor: „Scopul nostru este dezarmarea Ucrainei”, a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă organizată la Moscova împreună colegul său turc, Mevlut Cavusoglu, potrivit CNN, versiunea în limba turcă.
UPDATE 15:20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va vorbi duminică prin videoconferinţă în faţa Knesset-ului, susţine presa israeliană, precizând că intervenţia este programată pentru ora locală 18.00. Liderul ucrainean a cerut Israelului medierea încă de la începutul conflictului cu Rusia, propunând să se poarte discuţii la Ierusalim. Ieri, ministrul israelian de externe, Yair Lapid, a discutat cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, concentrându-se pe eforturile israeliene de mediere între Kiev şi Moscova şi pe ajutorul garantat de guvernul israelian.
UPDATE 14:55 S-a decis, în final. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei din organizaţie.
UPDATE 14:30 Primarul şi viceprimarul unui oraş din Ucraina au fost răpiţi, spune surse ucrainene.
UPDATE 13:30 Gostomel este recucerit de către soldaţii ucrainieni. Luptele continuă. În mai multe oraşe, invadatorii ruşi continuă să ucidă femei şi copii. Mai mult, iau ostatici civili.
Minut de reculegere la nivel naţional
UPDATE 13:00 Zelenski a semnat un decret privind ţinerea unui minut de reculegere la nivel naţional: „În fiecare dimineaţă, la ora 9, pe întreg teritoriul statului nostru ne vom aminti de ucrainenii care şi-au pierdut viaţa, de toţi cei care au luptat, de toţi militarii, civilii şi copiii.”
UPDATE 12:10 Cel puţin 10 persoane au fost ucise la Cernigău. Soldaţii ruşi au tras asupra lor focuri de armă
UPDATE 11:00 Forţele armate ale Ucrainei lansează contraofensive împotriva forţelor ruse „în mai multe zone operaţionale”, anunţă pe Twitter consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak.
UPDATE 10:30 De la începutul invaziei Ruse, trei milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina (conform datelor ONU).
UPDATE 10:00 Ţările de Jos şi alte ţări NATO vor continua să livreze arme Ucrainei , chiar dacă aceste livrări ar putea deveni ţinta atacurilor ruseşti, a declarat miercuri ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren.
UPDATE 09:00 13.800 de soldaţi ruşi au murit, spun reprezentanţii armatei ucrainieni.
UPDATE 06:00 Sirenele de raid aerian au pornit din nou în mai multe oraşe din Ucraina. Acestea avertizează populaţia să se adăpostească de posibilele atacuri cu rachete care se apropie. Sirenele au pornit în Kiev, Lviv, Ivano-Frankivsk, Odesa, Dnipro, relatează presa locală şi jurnaliştii de la faţa locului.
UPDATE 05:00 ONU spune că 70.000 de copii au devenit refugiaţi în fiecare zi de la începutul războiului, pe 24 februarie. Numărul total de refugiaţi din Ucraina a depăşit trei milioane.
UPDATE 04:30 NATO urmează să le spună comandanţilor săi militari miercuri să elaboreze planuri pentru noi modalităţi de a descuraja Rusia după invazia Ucrainei de către Moscova , inclusiv mai multe trupe şi apărare antirachetă în Europa de Est, au declarat oficiali şi diplomaţi.
UPDATE 03:40 Cel puţin 3 elicoptere militare ruseşti au fost distruse în urma unui atac ucrainean asupra aeroportului din Herson, scrie CNN.
UPDATE 03:30 În cele 20 de zile de invazie rusă, Forţele de Apărare ale Ucrainei au eliminat 10 membri ai comandamentului suprem al armatei ruse, potrivit Centrului pentru Prevenirea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare Naţională. Printre aceştia se numără patru generali majori, trei colonei şi trei locotenenţi coloneI:
Generalul-maior Tushaev Magomed
Generalul-maior Gerasimov Vitaly
Generalul-maior Andriy Kolesnikov
Generalul-maior Andriy Suhovetsky
Colonelul Zaharov Andriy
Colonelul Porokhnyu Sergiya
Colonelul Nikolaev Igor
Locotenent-colonelul Yury Agarkov
Locotenent-colonel Sofronov Dmitri
Locotenent-colonel Yermolin Mikhail
UPDATE 02:35 Explozii au fost auzite peste noapte în suburbiile Kievului, în timp ce sirenele de raid aerian au sunat din nou în capitala ucraineană, potrivit unei echipe CNN aflată la faţa locului.
Exploziile au început după căderea nopţii, în urma deciziei primarului Vitali Klitschko de a impune o stare de asediu prelungită. Starea de asediu de 35 de ore este valabilă de marţi la ora 20.00 până joi la ora locală 7.00.
UPDATE 02:25 Statul Major ucrainean: Rusia a pierdut 40% din forţa de invazie
Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un rezumat regulat al zilei de 15 martie, susţine că Rusia a pierdut până la două cincimi din forţele sale de invazie în timpul celor 20 de zile de război. „În 15 martie 2022, inamicul a pierdut (distrus complet sau şi-a pierdut capacitatea de luptă) până la 40% din unităţile implicate în aşa-numita <<operaţiune>> pe teritoriul Ucrainei”, scrie Statul Major ucrainean.
Armata ucraineană mai susţine că ofensiva rusă în toate direcţiile este încă blocată, situaţia de la Mariupol este cea mai grea pentru partea ucraineană.
UPDATE 02:10 Locuitorii din Harkov raportează o explozie puternică, al cărei ecou s-a auzit în tot oraşul.
UPDATE 01:55 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat astăzi la ora 15.00 să ţină un discurs în faţa Congresului Statelor Unite ale Americii iar Joe Biden va anunţa suplimentarea ajutorului acordat Ucrainei.
UPDATE 01:50 Forţele ucrainene au respins un atac al forţelor ruseşti asupra oraşului Harkov, a declarat şeful regiunii Harkov.Trupele ruseşti au încercat să ia cu asalt oraşul de pe poziţiile lor din Piatykhatky, o suburbie aflată la 14 kilometri spre nord, a declarat Oleh Synehubov pe Telegram.
Dar armata ucraineană a reuşit "să împingă inamicul înapoi dincolo de poziţia sa anterioară", a spus el, calificând-o drept o "înfrângere ruşinoasă". Forţele ruseşti şi-au intensificat bombardamentele asupra oraşului din estul ţării după lăsarea întunericului.
UPDATE 01:30 "Orice război se termină cu un tratat. Întâlnirile delegaţiilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse continuă. Mi se spune că poziţiile de negociere sună mai realiste. Cu toate acestea, este încă nevoie de timp pentru ca deciziile să fie tocmai în interesul Ucrainei" a transmis Volodimir Zelenski. Acesta a adăugat că Rusia a aruncat peste 900 de rachete asupra Ucrainei de la începutul conflictului.
UPDATE 01:00 În cea mai recentă actualizare a informaţiilor, Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că Rusia încearcă să genereze trupe suplimentare pentru a le consolida şi înlocui pe cele pierdute în Ucraina. Ministerul a precizat că pierderile continue vor face dificil pentru Rusia să îşi asigure mai mult teritoriu.
Cu toate acestea, Ministerul Apărării a declarat că Rusia va încerca probabil să îşi folosească forţele redistribuite "pentru a menţine teritoriul capturat şi pentru a-şi elibera puterea de luptă pentru a reînnoi operaţiunile ofensive blocate", potrivit Sky News.
UPDATE 00:40 Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga se pronunţă azi în cazul acuzaţiilor de genocid aduse de Ucraina împotriva lui Vladimir Putin şi Rusiei.
UPDATE 00:30 Generalul american, Ben Hodges, a declarat că următoarele zece zile vor fi decisive pentru a decide rezultatul conflictului.
"Generalii ruşi sunt în criză de timp, muniţie şi forţă de muncă. Acest lucru nu se bazează pe nicio informaţie din interior, este clar din informaţiile din surse deschise şi din propria mea experienţă. S-ar putea să mă înşel, dar am încredere în această evaluare" a spus acesta.
Potrivit vicepremierului Ucrainei, aproape 29.000 de civili din această naţiune devastată de război au fost evacuaţi marţi prin coridoarele de evacuare.
Într-o declaraţie video, Iryna Vereshchuk a declarat că majoritatea acestora, 20.000, au părăsit oraşul asediat Mariupol. Dintre cele 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja în oraşul Zaporizhia din sud-estul ţării, a declarat un înalt oficial guvernamental Kirill Timoşenko pe canalul său Telegram.
Vereshchuk a precizat că alte 8.533 de persoane au fost evacuate din oraşele şi localităţile din regiunea Sumî, în timp ce 320 de secţii şi angajaţi ai unui spital au fost evacuaţi din regiunea Harkov.
Peste 600 de clădiri au fost distruse în Harkov, al doilea oraş ucrainean din estul ţării, de la începutul invaziei ruseşti, a declarat primarul Ihor Terejov într-un interviu. "Au fost distruse şcoli, grădiniţe, spitale. Armata rusă ne bombardează în mod constant de la sol şi din aer" a declarat acesta.
Rezumatul zilei 20
- A avut loc o nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia. Negocierile sunt dificile, dar este loc pentru compromis, a transmis un reprezentant ucrainean
- Premierii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev
- Peste 3 milioane de ucraineni au părăsit ţara de la începutul războiului, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite
- Joe Biden a semnat un proiect de lege care autorizează finanţarea Ucrainei în valoare de 13,6 miliarde de dolari
- Cel puţin 19 oameni au murit în urma atacului asupra unui turn de televiziune din nordul Ucrainei.
- Ministerul rus al Apărării susţine că forţele armate din Rusia au luat sub control deplin întregul teritoriu din regiunea Herson, conform NEXTA.
- Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat o stare de asediu în capitala Ucrainei, de marţi seara până joi dimineaţa, fiind interzisă deplasarea cu excepţia drumului către adăposturile antiaeriene
- Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut, în diferite regiuni ale ţării, 60 de persoane care au ajutat Rusia.
- Pacienţii şi personalul spitalului Mariupol au fost luaţi ostatici de forţele armate ruse: relatează BBC, citându-l pe viceprimarul oraşului asediat, Serghei Orlov
- Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional
- Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, inclusiv rachete, drone şi vehicule blindate, dar cel mai important: raţii de mâncare pentru a-şi hrăni trupele
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Discuţiile Rusia-Ucraina s-au încheiat. Negociator ucrainean: se poate ajunge la un compromis
Citește și: Bogdan Aurescu, despre refugiaţii din Ucraina: perspectivele sunt ca aceste cifre să crească
Citește și: 14 nave ruse se pregătesc să debarce la Odessa
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe