- Home
- Externe
- (06.02.2023, 06:34)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
22 de ani de când China a capturat un avion-spion al SUA
Cazul balonului doborât nu este fără precedent în relaţiile China-SUA: în aprilie 2001, un avion spion american a intrat în coliziune cu un avion de luptă chinez deasupra insulei Hainan; pilotul chinez a murit, echipajul american a fost capturat şi eliberat.
Urmărește
17298 afișări
22 de ani de când China a capturat un avion-spion al SUA
Spionaj din cer, tensiune diplomatică între China şi Statele Unite: un precedent important datează de acum 22 de ani. Erau roluri inversate şi un context diferit.
Amintirea acestui incident grav ajută la măsurarea cât de mult s-a schimbat echilibrul de forţe dintre cele două superputeri şi ce necunoscute există astăzi, după doborârea balonului-spion de către S.U.A. Forţele Aeriene.
Era 1 aprilie 2001 când un avion spion american care survola insula Hainan din Marea Chinei de Sud (la 110 km de continent, deci în afara spaţiului aerian naţional) a fost interceptat de două avioane ale Armatei Populare de Eliberare. Manevrele riscante ale piloţilor s-au încheiat prost, cu o coliziune în aer. Unul dintre avioanele chinezilor s-a prăbuşit, iar pilotul a murit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Avionul-spion american a reuşit să facă o aterizare de urgenţă, dar nu înainte de a distruge unele dintre materialele sensibile pe care le avea la bord, probabil filmările realizate în timpul misiunii. Cei 24 de militari ai echipajului american au fost reţinuţi şi interogaţi de autorităţile chineze.
A izbucnit o gravă criză diplomatică
Un nou preşedinte, George W. Bush, se afla la Washington de doar trei luni. La Beijing, bătrânul Jiang Zemin era la conducere, continuând strategia lui Deng Xiaoping de a converti China la capitalism şi de a o integra în economia globală.
Cele două părţi au ajuns la un acord pentru eliberarea americanilor, după zece zile. Condiţia era o scrisoare de scuze din partea guvernului SUA, redactată cu suficientă ambiguitate diplomatică pentru a nu conţine recunoaşterea vinovăţiei (singura încălcare a dreptului internaţional a rezultat din faptul că nu a solicitat autorizaţia Chinei pentru aterizarea de urgenţă în Hainan).
La acea vreme, incidentul avea o semnificaţie enormă, iar un mort şi 24 de prizonieri au agravat tensiunea. Dar, mai târziu, istoria a şters acel eveniment. La cinci luni după ce America a fost lovită de atacurile din 11 septembrie, concentrarea sa strategică s-a îndreptat către Orientul Mijlociu, iar în curând Bush şi-a aruncat ţara în lungile războaie din Afganistan şi Irak.
Reînarmarea Republicii Populare în această perioadă a fost spectaculoasă, până la punctul în care pentru prima dată în istoriem Beijingul are o flotă militară mai mare (după numărul de nave) decât cea a Statelor Unite.
Spionajul, „arma” chinezilor
O parte a reînarmarii chineze, dar şi a decolării sale economice, s-a produs datorită spionajului. Povestea balonului spion ne duce înapoi într-o epocă şi la unelte care par rudimentare. Dar, în ultimele decenii, succesele spionajului chinez au avut loc în domenii foarte diferite: de la universităţi de elită la Silicon Valley, FBI a fost nevoit să urmărească un crescendo de furturi de tehnologii şi know-how strategic, de la aplicaţii industriale la război.
Ascensiunea unui gigant precum compania de telecomunicaţii Huawei, fondată de un colonel al Armatei Populare de Eliberare, a fost marcată de acuzaţii că ar fi furat tehnologii occidentale prin metode ilicite.
Acum un sfert de secol, când predecesorul lui George W. Bush în 1995-96 a trebuit să facă faţă tensiunilor din strâmtoarea Taiwan (cu lansări de rachete chineze), a fost suficient ca Bill Clinton să trimită patru portavioane americane la faţa locului pentru a descuraja Beijing şi potoli criza. Anul trecut a arătat cât de precaut a urmărit Pentagonul manevrele militare formidabile pe care Xi Jinping le-a ordonat pentru a sancţiona vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.
Liderii apărării de la Washington cred că, într-un scenariu de conflict asupra Taiwanului, şansele de victorie sunt în favoarea Chinei.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est