- Home
- Externe
- (24.08.2023, 22:38)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
24 august 79 d.Hr. - Erupţia vulcanului Vezuviu distruge oraşul Pompeii
- Erupţia vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n. a fost una dintre cele mai mari tragedii din istoria antică, care a distrus şi îngropat sub cenuşă şi lavă două oraşe romane: Pompeii şi Herculaneum.
- Aceste oraşe au fost uitate timp de secole, până când au fost redescoperite şi excavate în secolele XVIII şi XIX.
- Săpăturile arheologice au dezvăluit o imagine vie a vieţii cotidiene din epoca romană, dar şi o mărturie cutremurătoare a morţii prin sufocare a locuitorilor lor.
Urmărește
1072 afișări
Wikipedia Commons
Pompeii era un oraş prosper, situat la aproximativ 8 kilometri de vulcan, care avea circa 20.000 de locuitori. Aici se găseau temple, teatre, băi publice, taverne, bordeluri şi vile luxoase. Herculaneum era un oraş mai mic, situat la aproximativ 12 kilometri de vulcan, care avea circa 5.000 de locuitori. Aici se găseau case modeste, dar şi unele somptuoase, precum şi o bibliotecă cu peste 1.800 de suluri de papirus.
În ziua de 24 august 79 e.n., în jurul orei 13, Vezuviu a erupt cu o forţă uriaşă, aruncând în aer un nor gigantic de cenuşă, pietre şi gaze. Norul s-a ridicat la o înălţime de peste 30 de kilometri şi s-a întins pe o suprafaţă de peste 500 de kilometri pătraţi. Cenuşa a început să cadă peste Pompeii şi Herculaneum, acoperind totul cu un strat gros. Mulţi locuitori au încercat să fugă, dar alţii au rămas în casele lor sau în adăposturi improvizate, sperând că vor supravieţui.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
În noaptea dintre 24 şi 25 august, situaţia s-a înrăutăţit. Vulcanul a continuat să erupă şi să arunce materiale piroclastice (amestecuri fierbinţi de cenuşă, pietre şi gaze) care au curgut cu viteză mare pe versanţii săi. Aceste valuri au ajuns la Pompeii şi Herculaneum, distrugând tot ce le-a ieşit în cale. Temperatura materialelor piroclastice era între 250 şi 400 de grade Celsius, suficient pentru a ucide instantaneu orice formă de viaţă. Locuitorii oraşelor au murit prin sufocare sau prin arsuri severe, iar corpurile lor au fost acoperite de un strat gros de cenuşă şi lavă.
După erupţie, Pompeii şi Herculaneum au rămas îngropate sub un strat de aproximativ 6 metri la Pompeii şi de aproximativ 20 de metri la Herculaneum. Oraşele au fost uitate timp de secole, până când au fost redescoperite accidental în secolul XVIII. Săpăturile arheologice au început în secolul XIX şi continuă şi astăzi. Ele au scos la iveală clădiri, obiecte, picturi, mozaicuri, inscripţii şi chiar alimente care au fost conservate în stare bună datorită lipsei aerului şi umidităţii.
Unul dintre cele mai impresionante descoperiri a fost cea a cadavrelor conservate ale locuitorilor oraşelor. Acestea au fost găsite în diferite poziţii: unii stând în picioare, alţii culcaţi pe spate sau pe burtă, alţii îmbrăţişaţi sau ţinându-se de mână. Unii aveau expresii de groază sau durere pe chipurile lor, alţii păreau calmi sau resemnaţi. Cadavrele nu erau intacte, ci doar nişte goluri lăsate în stratul de cenuşă după ce carnea şi oasele s-au descompus. Arheologii au turnat ghips în aceste goluri, obţinând astfel nişte matriţe care au redat forma şi postura cadavrelor.
Cadavrele conservate ne oferă o imagine emoţionantă a ultimelor momente de viaţă ale locuitorilor Pompeii şi Herculaneum. Ele ne arată şi cât de diversă era populaţia acestor oraşe, care includea bărbaţi şi femei, copii şi bătrâni, sclavi şi liberi, bogati şi săraci, romani şi străini. Ele ne arată şi cât de fragilă este viaţa umană în faţa forţelor naturii.
Erupţia vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n. a fost o catastrofă care a distrus două oraşe romane, dar a păstrat o parte din istoria şi cultura lor. Pompeii şi Herculaneum sunt astăzi situri arheologice de importanţă mondială, care atrag milioane de vizitatori în fiecare an. Ele ne oferă o fereastră spre trecut, unde putem admira frumuseţea artei şi arhitecturii romane, dar şi să ne compătimim de soarta tragică a locuitorilor lor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe