Nava a trecut prin Golful şi Marea Roşie cu contacte intermitente de urmărire prin radio şi satelit înainte de a arunca petrol în estul Mediteranei între 1 şi 2 februarie, a declarat Gila Gamliel reporterilor. Acum este ancorată în Iran, a adăugat ea, potrivit The Guardian.
„După reducerea numărului de suspecţi în incident, am descoperit că nu este vorba doar de o infracţiune faţă de mediu, ci de un act de terorism ecologic”, a precizat ulterior Gamliel pe Twitter.
Reuters a raportat că nava a fost cumpărată de Emerald Marine Ltd, o companie cu sediul în Insulele Marshall, citând baza de date de transport maritim Equasis.
Ministrul este membru al partidului prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu. Cu toate acestea, acuzaţiile ei nu au fost întărite de către alţi oficiali şi nu a oferit detalii despre motivul pentru care credea că deversarea a fost intenţionată, mai degrabă decât un accident. Iranul nu a comentat afirmaţiile.
Activiştii de mediu au început să raporteze apariţia gudronului pe coasta Israelului, după o furtună puternică.
În ultimele două săptămâni, mii de voluntari israelieni au încercat să cureţe de substanţele toxice plajele.
Şeful autorităţii israeliene pentru natură şi parcuri, Shaul Goldstein, a declarat că a fost „cel mai grav dezastru ecologic din ultimii zece ani”.
Datele de urmărire ale navelor de la Refinitiv au arătat că Emerald şi-a raportat poziţia după ce a trecut prin Canalul Suez la 1 februarie şi din nou în Turcia două zile mai târziu, sugerând că a trecut pe lângă Israel în perioada în care oficialii israelieni cred că a avut loc deversarea.
Tensiunile dintre Israel şi Iran sunt în creştere în ultima perioadă. Israelul a bombardat sute de ţinte iraniene în Siria.
Luni, Netanyahu a declarat că Iranul a atacat săptămâna trecută o navă deţinută de Israel în Golful Oman. „Iranul este cel mai mare duşman al Israelului. Sunt hotărât să-l opresc. Îl lovim în întreaga regiune”. Iranul a respins afirmaţia.