25 iulie 2010 - Sunt dezvăluite primele documente clasificate de către WikiLeaks

Primul lot major de documente publicate de WikiLeaks viza acţiunea americană în războiul din Afganistan. Aşa-numitul Jurnal de război afgan a fost o compilaţie de aproape 100.000 de documente.

Urmărește
955 afișări
Imaginea articolului 25 iulie 2010 - Sunt dezvăluite primele documente clasificate de către WikiLeaks

Wikipedia Commons

 WikiLeaks publică documente secrete despre războiul SUA din Afganistan.

Conţinutul documentelor WikiLeaks ar fi putut declanşa o anchetă privind modul în care Statele Unite desfăşoară războiul în Afganistan.

,,Indiferent cât de ilegal au ieşit la iveală aceste documente, ele ridică întrebări serioase despre realitatea politicii Americii faţă de Pakistan şi Afganistan”, a spus senatorul John Kerry, preşedintele puternicului Comitet pentru Relaţii Externe, în ziua în care au fost dezvăluite documentele.

A fost cea mai mare divulgare dedocumente secrete de la scandalul ,,Pentagon Papers",  documente clasificate dezvăluite de Daniel Ellsberg despre războiul SUA în Vietnam. 

Julian Paul Assange, un editor, activist australian şi fondator al organizaţiei non-profit WikiLeaks, care a mai publicat numeroase documente scurse între 2007 şi 2009, a fost dat în urmărire internaţională din 2010. 

Stabilit în Suedia, i s-a emis mandat de arestare. El a fugit, încălcând legile suedeze privind cauţiunea şi i s-a acordat azil de Ecuador în august 2012 pe motiv de persecuţie politică şi temerile că ar putea fi extrădat în Statele Unite. 

La 11 aprilie 2019, azilul lui Assange a fost retras în urma unei serii de dispute cu autorităţile ecuadoriene şi a fost arestat, fiind găsit vinovat de încălcarea Legii privind cauţiunea şi condamnat la 50 de săptămâni de închisoare. 

Assange a fost închis în închisoarea HM Belmarsh din Londra din aprilie 2019, deoarece efortul de extrădare al guvernului Statelor Unite este contestat în instanţele britanice.

Guvernul SUA a deschis un rechizitoriu în care îl acuza pe Assange de complot şi intruziune în computere pentru a scurge informaţii clasificate furnizate de denunţătoarea americană Chelsea Manning, care a făcut şase ani de închisoare în SUA. 

WikiLeaks a mai dezvăluit în ultimii ani email-urile private ale fostului secretar de Stat al Americii, Hillary Clinton, privind atacul asupra ambasadei SUA din Benghazi, Libia, ceea ce i-a compromis şansele la alegerile prezidenţiale din 2016. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici