25 octombrie 1973 - se împlinesc 50 ani de la încheierea războiului de Iom Kipur

  • Războiul de Iom Kipur a fost un conflict armat între 6 şi 25 octombrie 1973.
  • Războiul a fost dus în Sinai şi Golan, între Israel vs Egipt şi Siria.
  • Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu, dar şi cu pierderi cu peste 7500-17,500 de morţi (din care 2500-2800 în tabăra israeliană).
Urmărește
896 afișări
Imaginea articolului 25 octombrie 1973 - se împlinesc 50 ani de la încheierea războiului de Iom Kipur

National Library of Israel

Se împlinesc 50 ani de la încheierea războiului de Iom Kipur. A fost declanşat pe 6 octombrie 1973, când Egipt şi Siria au invadat Israelul. Luptele s-au dus în Peninsula Sinai şi Înălţimile Golan, atunci aflate sub ocupaţia israeliană. Războiul s-a soldat cu peste 7,500 – 17,500 de morţi.

,,Armatele Egiptului şi Siriei au atacat Israelul. Ei au făcut o serie de atacuri din aer, cu vehicule blindate şi cu artilerie în Sinai şi în Înălţimile Golan. Armata Israeliană luptă şi opreşte atacurile”, anunţase Golda Meir, premierul Israelului de atunci, într-un discurs, că Israelul este invadat.

După izbucnirea ostilităţilor, Statele Unite conduse atunci de preşedintele american Richard Nixon, a aprovizionat Israelul, în timp ce Uniunea Sovietică a aprovizionat statele arabe.

Riscul escaladării într-un război mondial a persistat, mai ales după ce premierul israelian de la acel moment, Golda Meir, a pregătit avioanele încărcate cu bombe nucleare.

Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu când Israelul a încercuit Armata a Treia Egipteană, iar Henry Kissinger, secretarul de Stat american, a făcut presiuni asupra Israelului pentru a cruţa soldaţii egipteni.

După ce Israelul a oprit ofensiva egipteană şi a lansat o contraofensivă în Siria, ONU a impus o încetare a focului pe 25 octombrie. 

 

,,După cum ştiţi, ca urmare a rezoluţiei ONU,care a fost aprobată ieri, printr-un vot de 14 la 0, o forţă de menţinere a păcii va merge în Orientul Mijlociu. Tocmai am vorbit cu dr. Kissinger cu 5 minute înainte să vin, că vom trimite observatori în Orientul Mijlociu. Am primit de la Brejnev, am avut mai multe schimburi de scrisori, ar trebui să spun că am ajuns la concluzia că vom sprijini împreună rezoluţia care a fost adoptată”, declarase Richard Nixon, preşedintele republican al SUA (1969-1974).

Cinci ani mai târziu, în 1978, Egiptul şi Israelul au semnat acordurile de pace de la Camp David.

,,Tratatul pe care îl semnăm este construcţia păcii în Orientul Mijlociu, agreat la Camp David, textele a celor două documente vor fi eliberate mâine. Documentele vor fi semnate de Anwar Sadat (preşedintele Egiptului) şi Menachem Begin (premierul Israelului) şi vor fi supravegheate de mine. Vor fi trei documente de schimbat, aşa că vom începe cu acesta”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici