29 august 1526: Bătălia de la Mohács - Suleiman Magnificul cucereşte Ungaria. Ludovic al II-lea al Ungariei este ucis

  • Bătălia de la Mohács de pe 29 august 1526 a fost un eveniment crucial în istoria Ungariei şi a Europei.
  • A marcat sfârşitul Regatului Ungariei şi începutul dominaţiei otomane asupra unei părţi a teritoriului său.
  • A avut şi consecinţe politice şi culturale importante, cum ar fi ascensiunea Casei de Habsburg şi a Principatului Transilvaniei.
Urmărește
11558 afișări
Imaginea articolului 29 august 1526: Bătălia de la Mohács - Suleiman Magnificul cucereşte Ungaria. Ludovic al II-lea al Ungariei este ucis

Public Domain -Creative Commons

Bătălia s-a dat între armata otomană, condusă de sultanul Suleiman Magnificul, şi armata ungară, condusă de regele Ludovic al II-lea. Otomanii aveau o forţă numeric superioară, estimată la 100.000 de oameni, şi o artilerie mai avansată tehnologic. Ungurii aveau aproximativ 40.000 de oameni, dintre care mulţi erau nobili şi cavaleri nepregătiţi pentru lupta cu turcii. De asemenea, ungarilor le lipseau aliaţii europeni din Vest, care nu au răspuns la apelul lor de ajutor.

Nu i-au sprijinit decât Regatul Croaţiei, Despotatul Serbiei, Coroana Bohemiei, Sfântul Imperiu Roman, Ducatul Bavariei, Statele Papale, Regatul Poloniei şi slovenii unguri, dar cu forţe insuficiente. 

Bătălia a început în după-amiaza zilei de 29 august, pe câmpia de lângă Mohács. Otomanii au atacat în valuri succesive, folosind artileria şi cavaleria uşoară pentru a slăbi apărarea ungară. Ungurii au încercat să reziste, dar au fost copleşiţi de superioritatea numerică şi tactică a inamicului. Regele Ludovic al II-lea a fost ucis în timp ce încerca să scape de pe câmpul de luptă, împreună cu mulţi dintre nobilii şi comandanţii săi. Se estimează că ungurii au pierdut 12.000-24.000 de oameni, în timp ce otomanii au avut doar 1.500-2.000 de morţi.

Victoria otomanilor a avut ca rezultat împărţirea Ungariei pentru mai multe secole între Imperiul Otoman, Monarhia Habsburgică şi Principatul Transilvaniei. Otomanii au ocupat partea centrală şi sudică a Ungariei, inclusiv capitala Buda. Habsburgii au preluat controlul asupra părţii vestice şi nordice a Ungariei, precum şi asupra Boemiei, unde Ludovic al II-lea era rege. Transilvania a obţinut o autonomie limitată sub suzeranitatea otomană, fiind condusă de nobilii maghiari care se opuneau Habsburgilor.

Bătălia de la Mohács este considerată una dintre cele mai mari tragedii din istoria Ungariei. A pus capăt unei perioade de prosperitate şi cultură pentru regatul medieval ungar. A deschis calea pentru expansiunea otomanilor în Europa Centrală şi pentru conflictul dintre creştinism şi islam. A influenţat şi dezvoltarea naţionalismului maghiar şi a identităţii culturale a popoarelor din regiune.

Anul bătăliei de la Mohács marchează sfârşitul Evului Mediu în istoriografia central-europeană . 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici