- Home
- Externe
- (24.03.2022, 23:56)
- Alexandru Gologan , , Sorina Matei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video A 29-a zi de război în Ucraina. Mariupol, „oraş-fantomă” după o lună de război. Portul Berdiansk, în flăcări. Forţele ruse bombardează capitala Kiev, dar anunţă noi coridoare umanitare. Biden: pregătim apărarea aeriană. A avut loc primul schimb de prizonieri. O ţară din Europa susţine că Ucraina a fost ajutată destul, iar Germania nu vrea să achite gazul rusesc cu ruble
- Pentru a opri campania războinică a preşedintelui rus Vladimir Putin, liderii occidentali şi-au dat întâlnire la Bruxelles pentru a stabili un nou set de sancţiuni
- Ruşii au lansat noi bombardamente în Kiev şi împrejurimi
- Putin a declarat că va schimba foaia cu statele neprietenoase, care fac presiuni financiare asupra Moscovei
- Europa va suferi schimbări drastice de preţ în sectorul energetic
- Armata ucraineană se luptă să reziste
Urmărește
20564 afișări
UPDATE 23:55 Efect în lanţ provocat la o lună de la începerea războiului în Ucraina: Armenia a declarat că trupele azere au trecut linia de demarcaţie în Nagorno-Karabah
Cartierul General de Informaţii din Nagorno-Karabah a declarat că din motive de securitate, femeile şi copiii au fost evacuaţi din satul Khramort.
„Prin negocieri şi cu ajutorul mijloacelor suplimentare de asigurare a securităţii, avansarea Forţelor Armate azere a fost oprită deocamdată, dar acestea încă nu au revenit la poziţiile iniţiale”, transmit oficialii armeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
UPDATE 23:31 Emmanuel Macron este încrezător că preşedintele Chinei nu va susţine războiul Rusiei în Ucraina
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat încrezător joi seară, cu ocazia reuniunilor Alianţei Nord-Atlantice, Grupului G7 şi Uniunii Europene, că omologul său chinez, Xi Jinping, nu va oferi susţinere Rusiei în derularea războiului în Ucraina.
UPDATE 23:22 Declaraţie comună Joe Biden şi Ursula von der Leyen
„Suntem uniţi în condamnarea războiului de agresiune nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean, care îşi apără curajos patria şi facem apel la Rusia să pună capăt atacului brutal împotriva vecinului său. Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Şi suntem uniţi în hotărârea noastră de a ne apăra valorile comune, inclusiv democraţia, respectul pentru drepturile omului, pacea şi stabilitatea globală şi ordinea internaţională bazată pe reguli”.
UPDATE 22:30
irectorul postului de radio Eco din Moscova a fost intimidat, după i-a fost adus în faţa casei o cap de porc şi o perucă asemănătoare cu părul său. „Au decis să mă intimideze pe mine şi pe familia mea?”, a scris Venediktov, publicând fotografia scenei pe Telegram.
De pe front s-a aflat că Batalionul Azov a distrus un vehicul de transport trupe în apropiere de Mariupol, a fost anunţat de un videoclip postat pe canalul de Telegram al batalionului Azov.
Liderul cecen Ramzan Kadârov spune că forţele sale au capturat astăzi primăria Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei. Într-o declaraţie la Telegram, a spus că oamenii săi „au curăţat clădirea administraţiei Mariupol şi au ridicat steagul nostru”.
UPDATE 21:45 Ruşii prezintă într-un mod halucinant distrugerile din Mariupol. Susţin la TV că ucrainenii şi-au distrus singuri ţara!
UPDATE 21:00 Ministerul rus al Apărării a anunţat deschiderea de mâine a unui „coridor umanitar” pentru ieşirea în siguranţă a navelor străine din porturile ucrainene. „Pentru ca navele străine să părăsească porturile ucrainene, Federaţia Rusă creează un coridor umanitar, care va fi o bandă sigură pentru navele care vin din zona de adunare, situată la 20 de mile sud-est de portul Ilyichevsk”, a spus şeful Naţionalului. Centrul pentru Controlul Apărării al Federaţiei Ruse Mihail Mizintsev.
Premierul britanic Boris Johnson a promis că va trimite încă 6.000 de rachete şi 25 de milioane de lire sterline în ajutor forţelor armate de la Kiev. Vorbind despre utilizarea de către Rusia a armelor chimice, Johnson a spus că „ar fi catastrofal” pentru Putin însuşi.
UPDATE 20:00 Joe Biden anunţă că folosirea de către Rusia a armelor chimice va atrage un răspuns din partea Americii.
Dolari sau euro, nu ruble
UPDATE 19:50 Potrivit paginii de Facebook a Direcţiei şef de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, citată de UNIAN, soldaţii ruşi distrug cărţi de istorie şi de artă în teritoriile ucrainene ocupate. În bibliotecile din regiunile Lugansk, Doneţk, Cernihiv şi Sumi ar fi început confiscarea cărţilor de istorie şi ficţiune ucraineană, spune postarea de pe FB, cu o atenţie deosebită asupra luptelor de eliberare ucrainene, care sunt reconstruite în textele şcolare.
UPDATE 19:10 „Îndemnăm toate ţările să nu acorde Rusiei asistenţă militară sau de orice alt tip”, sunt concluziile summitului G7. „Vom monitoriza orice fel de asistenţă de acest fel”, se arată în comunicatul în care, deşi China nu este niciodată menţionată, referirea la această ţară este evidentă, în lumina celor mai recente schimburi verbale dintre Beijing şi Statele Unite.
UPDATE 19:00 Cancelarul german Scholz susţine că a studiat „contractele de gaze, iar acestea includ doar euro sau dolari”. Astfel, Europa refuză să achite produsele ruseşti în ruble, cum a cerut Moscova.
Ne-am „uitat” problema şi pentru gaze sunt „contracte fixe” care precizează că plăţile trebuie făcute în euro sau dolari. „Acesta este ceea ce contează”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru la sfârşitul G7, când a răspuns la o întrebare despre pretenţia Moscovei de a primi plăţi pentru gazul rusesc în ruble.
UPDATE 18:40 Sunt şi ţări care consideră că Europa a făcut suficient pentru Ucraina şi că ar fi cazul să nu se mai implice, pentru a nu stârni şi mai tare Rusia. O astfel de ţară este Luxemburg.
UPDATE 18:30 Rutte: „Ajutăm Kievul, dar protejăm lumea de escaladare”
Nici Ţările de Jos/Olanda nu este de acord cu „zonă interzisă de zbor” deasupra Ucrainei, pe motiv că „ar conduce Occidentul la o confruntare directă cu Rusia. Trebuie să protejăm lumea de o escaladare care ar putea lua o formă pe care nu o dorim cu toţii”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, la Consiliului European de la Bruxelles.
„Vom face mai mult decât ceea ce facem acum. Sancţiunile care sunt în vigoare sunt cele mai dure pe care le-am văzut vreodată”, s-a exprimat oficialul batav.
Şi Spania trimite armament pe front
UPDATE 18:10 Spania dă o mână de ajutor Ucrainei. „În următoarele zile vom trimite mijloace defensive şi ofensive în Ucraina, aşa cum au cerut de ei, dar nu pot preciza când, din motive de securitate”, a anunţat de premierul spaniol, Pedro Sanchez, la sosirea sa la Consiliul European.
UPDATE 17:50 ANAF anunţă că a luat urma oligarhului Dimitri Pumpianki, aflat pe lista ruşilor sancţionaţi la nivel internaţional.
UPDATE 17:30 Şefii de stat şi de guvern din UE vor discuta despre „sancţiuni suplimentare” împotriva Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina. Consiliul European nu ia decizii, ci dă „orientări” şi „mă aştept ca Consiliul să dea linii directoare cu privire la modul de creştere a sancţiunilor personale şi sectoriale” împotriva Moscovei, zice Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell.
UPDATE 17:20 Astăzi, din ordinul preşedintelui Zelenski, a avut loc primul schimb de prizonieri de război. Ucraina a schimbat 10 ruşi capturaţi cu 10 din propria armată. AICI, detaliile schimbului.
UPDATE 17:00 Victimile civile în războiul din Ucraina a depăşit cifra 1.000, informează ONU.
UPDATE 16:00 Lideri mondiali vorbesc despre „risc nuclear”. Biden a spus că sunt evaluate şi sistemele de apărare aeriană.
La summitul extraordinar al NATO „am avut privilegiul de a-l asculta direct pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vom continua să-l sprijinim şi să sprijinim guvernul său cu asistenţă semnificativă de securitate pentru a lupta împotriva agresiunii ruse.”
„Ne angajăm să identificăm echipamente suplimentare, inclusiv sisteme de apărare aeriană, pentru a ajuta Ucraina”, adaugă Biden.
ONU: 3,7 milioane de euro au fugit de război
UPDATE 15:30 Joe Biden şi liderii europeni, adunaţi la Bruxelles (foto, Biden - Iohannis), vor anunţa o iniţiativă majoră de a trimite gaze lichide direct din Statele Unite în Europa, ca parte a eforturilor de reducere a dependenţei Europei de sursele de energie ale Rusiei, scrie Washington Post, care subliniază că Europa a cerut Statelor Unite să facă mai multe, pentru a le ajuta să-şi reducă dependenţa de petrol şi gaze ruseşti.
GNL, ale cărui detalii sunt încă în curs de finalizare, va fi anunţat mâine, când Biden se va întâlni cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de a pleca în Polonia.
UPDATE 13:05 Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a anunţat capturarea oraşului Izium.
Reprezentantul oficial al departamentului, Igor Konaşenkov, a declarat într-un briefing de dimineaţă că armata rusă a capturat complet oraşul Izyum. Acesta este un centru districtual din regiunea Harkov, cu o populaţie de aproximativ 50 de mii de oameni. Oraşul este un important nod feroviar.
UPDATE 13:00 Asediul asupra oraşului Mariupol continuă. Aproximativ 100.000 de oameni din oraş rămân sub tirul bombardamentelor.
UPDATE 12:40 Vladimir Putin va organiza joi o reuniune a Consiliului de Securitate. Acest lucru a fost anunţat de secretarul său de presă, Dmitri Peskov.
UPDATE 12:30 Şapte coridoare umanitare vor exista pe 24 martie.
UPDATE 11:10 87 de clădiri rezidenţiale au fost avariate în Kiev de la începutul războiului.
Atacurile ruseşti au distrus şi 10 case private, 12 şcoli şi 6 grădiniţe din capitala Ucrainei.
UPDATE 08:00 Mariupol nu a putut fi cucerit de ruşi, aşa că a fost bombardat masiv.
What #Mariupol looks like after almost a month of war. pic.twitter.com/gS0sLxM6BN
— NEXTA (@nexta_tv) March 24, 2022
UPDATE 07:30 Portul din Berdiansk, ocupat de ruşi, este în flăcări. O navă rusă a fost lovită cu rachete.
Michael Horowitz, analist geopolitic şi de securitate la Institutul Le Beck spune că Rusia a început recent să folosească portul Berdyansk pentru a descărca echipament militar. Expertul a sugerat că o navă ar putea fi în flăcări, dar nu a putut confirma.
Another picture from Berdyansk
Geolocation (which could point to the possibility that a ship is on fire on the other side of the platform)https://t.co/QufHnt6jiQ pic.twitter.com/6z0QUxPk6W
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) March 24, 2022
UPDATE 05:13 Ucraina foloseşte recunoaşterea facială pentru a identifica soldaţii ruşi căzuţi în luptă
Ucraina foloseşte un software de recunoaştere facială pentru a identifica pe soldaţii ruşi ucişi, cu scopul de a le informa familiile despre decesul acestora.
UPDATE 04:47 Putin vrea ca ţările ostile Rusiei să plătească pentru energia furnizată în ruble
„Rusia va continua, desigur, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele şi preţurile fixate în contractele încheiate anterior. Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble ruseşti”, a declarat Putin.
UPDATE 04:12 Parlamentul polonez l-a declarat pe Putin criminal de război
Legislativul Poloniei a prezentat o rezoluţie prin care a cerut ca Putin şi complicii săi să fie traşi la răspundere pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, acte de genocid şi încălcări sistemice ale drepturilor omului comise în Ucraina.
UPDATE 03:22 Comparaţie grafică dintre bombardarea Siriei şi Ucrainei
Trupele ruse au bombardat în 22 de zile Ucraina mai mult decât a fost lovită Siria de proiectile în 5 ani. Dezastrul este de 11 ori mai mare, precizează Forţele Aeriene Ucrainene.
UPDATE 03:18 Letonia este prima ţară care făcut o lista neagră cu 25 de personalităţi ale culturii ruse pe care le acuză de propagandă de război
Pe listă se regăsesc: dirijorul Valery Gergiev, actorul şi regizorul Vladimir Mashkov, actorul Dmitri Pevtsov, cântăreţul Stas Mikhailov, cântăreaţa Polina Gagarina şi alţii. Lista îl include şi pe regizorul Nikita Mikhalkov, laureat al premiului Oscar pentru filmul Soare înşelător, un susţinător al preşedintelui rus.
UPDATE 02:37 Marea Britanie anunţă asistenţă militară "majoră" destinată Ucrainei
Marea Britanie va anunţa, cu ocazia summiturilor NATO şi G7 programate joi la Bruxelles, un nou set "major" de măsuri în materie de asistenţă militară pentru Ucraina.
UPDATE 01:32 NATO estimează că între 7.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul războiului
Prin comparaţie, Rusia a pierdut aproximativ 15.000 de soldaţi în 10 ani în Afganistan.
Un înalt oficial militar al NATO a susţine că estimarea alianţei se bazează pe informaţii de la autorităţile ucrainene, pe ceea ce Rusia a eliberat intenţionat sau nu şi pe informaţiile colectate din surse deschise. Oficialul a vorbit sub condiţia anonimatului conform regulilor de bază stabilite de NATO.
Ucraina a publicat puţine informaţii despre propriile pierderi militare, iar Occidentul nu a dat o estimare concretă. Volodymr Zelenskiy a declarat în urmă cu aproape două săptămâni că aproximativ 1.300 de militari ucraineni au fost ucişi.
UPDATE 01:15 Grupul auto Renault anunţă suspendarea activităţilor industriale în Rusia
Consiliul de administraţie al grupului auto Renault a anunţat, miercuri seară, decizia suspendării activităţilor industriale în Rusia, în contextul acţiunilor internaţionale de sancţionare din cauza intervenţiei militare în Ucraina.
UPDATE 00:15 Fitch Ratings anulează poziţiile companiilor ruseşti afectate de sancţiunile UE
„Pentru a se conforma sancţiunilor Uniunii Europene, Fitch Ratings intenţionează să-şi retragă estimările pentru toate companiile ruseşti relevante şi filialele acestora”, a declarat agenţia printr-un comunicat.
Toate evaluările vor fi anulate înainte de expirarea termenului limită al UE, 15 aprilie 2022.
UPDATE 00:00 Ucraina în alertă. Rusia pregăteşte atacuri chimice
Centrul pentru Contracararea Dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare din Ucraina susţine că Federaţia Rusă se pregăteşte să lanseze atacuri chimice în campania sa invadatoare.
Pierderile de război ale ruşilor i-ar putea determina pe aceştia să întreprindă acţiuni radicale, conchid autorităţile ucrainene.
Rezumatul zilei
- Anatoly Chubais, arhitectul reformelor economice post-sovietice ale Rusiei, a renunţat la postul său de trimis special al Kremlinului şi a părăsit ţara din cauza războiului din Ucraina
- Statele Unite monitorizează situaţia şi afirmă că Rusia intenţionează să folosească arme chimice în Ucraina
- Rusia expulzează mai mulţi diplomaţi americani după ce SUA a dat afară personalul rus de la misiunea permanentă a ONU
- Armata rusă a folosit arme cu rază lungă de acţiune trase din mare pentru a lovi un depozit de arme ucrainean din nord-vestul oraşului Rivne şi două lansatoare de rachete Tochka-U într-o zonă industrială de la periferia Kievului
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că forţele ruse folosesc zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl pentru a pregăti noi atacuri
- Aproximativ 4.554 de persoane au fost evacuate din oraşe prin intermediul coridoarelor umanitare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe