- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
33 de mineri, găsiţi teferi după 17 zile de captivitate într-o mină din Chile - VIDEO
Treizeci şi trei de mineri, blocaţi de 17 zile într-o mină, la 700 de metri adâncime, în nordul statului Chile, au putut anunţa duminică faptul că sunt în viaţă, iar ulterior, imagini difuzate de o cameră video introdusă în subteran de salvatori au arătat că erau teferi.
33 de mineri, găsiţi teferi după 17 zile de captivitate într-o mină din Chile (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Noi, toţi cei 33 (de mineri) suntem sănătoşi (şi) ne aflăm într-un refugiu", se putea citi pe o bucată de hârtie, scoasă la suprafaţă de o sondă trimisă de echipele de salvatori, mesajul prin care minerii au anunţat că sunt în viaţă.
"Acesta este mesajul minerilor noştri, care ne spun că sunt în viaţă, că sunt uniţi", a declarat în faţa camerelor de televiziune preşedintele chilian, Sebastian Pinera, în apropiere de mina din San Jose, la 800 de kilometri nord de Santiago.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Acest (mesaj) vine din subsol, din (cel mai adânc punct) al minei", a declarat el, agitând bucata de hârtie.
Duminică seara, o micro-cameră video, amplasată pe o sondă, a putut stabili contactul vizual cu minerii.
"I-am putut vedea, mulţumită camerelor. Am văzut opt sau nouă care dădeau din mâini, aveau lămpile aprinse şi, aparent, se află într-o bună condiţie fizică", a declarat Pinera.
Minerii, pe jumătate dezbrăcaţi din cauza căldurii, "şi-au apropiat feţele de camera (video), ca nişte copii, iar în ochii lor se putea vedea bucuria, speranţa", a adăugat preşedintele.
Niciun contact nu a fost stabilit cu aceşti 33 de bărbaţi de la data unei alunecări de teren, la 5 august, la această mică mină de cupru şi aur, în cadrul căreia muncesc 150 de angajaţi, situată în deşertul Atacama (nord), unde au rămas blocaţi în subteran.
Însă, duminică dimineaţa, unul dintre dispozitivele care sapă de două săptămâni a reuşit să introducă o sondă la aproximativ 20 de metri de un adăpost, situat la circa 700 de metri adâncime, unde cei 33 de mineri s-ar fi putut refugia.
Ministrul Minelor, Laurence Goldborne, a declarat că sonda "a adus iniţial o pungă din plastic, prinsă cu elastice, şi un mesaj din partea lui Mario Gomez (unul dintre minerii blocaţi) adresat soţiei acestuia. Ne-am bucurat, dar nu ştiam nimic în plus. Ulterior, a venit mesajul care anunţa că toţi 33 sunt în viaţă".
În mesajul său, Gomez exprima speranţa celor din subteran, care "aud, din nou, utilajul de foraj. Să sprăm că ajunge de data aceasta".
"Dragă Liliana, sunt sănătos, mulţumesc lui Dumnezeu. Sper să ies curând. Răbdare şi credinţă. Nu am încetat niciun moment să mă gândesc la voi", scria el.
"Chile plânge de bucurie şi emoţie", a declarat Pinera, în timp ce familiile minerilor se îmbrăţişau, iar 32 de steaguri chiliene şi unul bolivian, reprezentând naţionalităţile celor prinşi în subteran, erau arborate la San Jose.
La Santiago, sute de persoane s-au adunat agitând steaguri chiliene în Plaza Italia, în centrul oraşului, pentru a-şi manifesta bucuria. Atât în capitală, dar şi la Valparaiso, Concepion (sud), Iquique (nord), şoferii şi-au manifestat bucuria claxonând.
Dar minerii vor vedea lumina zilei abia peste câteva luni.
Potrivit lui Andres Sougarret, inginerul care coordonează eforturile de salvare, forarea în subsolul instabil a unui tunel cu diametrul de 66 de centimetri, în vederea scoaterii minerilor din subteran unul câte unul, urmează să dureze "cel puţin 120 de zile".
Obiectivul imediat al salvatorilor este să lărgească tunelul prin care a fost introdusă sonda, pentru a furniza minerilor provizii, produse în vederea hidratării şi medicamente.
Şi minerii "trebuie să acţioneze pentru salvarea lor, degajând, de dedesubt, resturile care vor cădea atunci când va fi lărgit tunelul", a declarat inginerul Pedro Ramirez, care participă la operaţiunile de salvare, potrivit postului public de televiziune TVN.
"Dar cel mai important lucru s-a realizat, deja, şi anume susţinerea morală. Minerii ştiu că facem eforturi să-i salvăm. Ei ştiu că salvarea lor este o problemă de zile", a subliniat Pinera.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO