STUDIU   4 miliarde de oameni trăiesc mai bine decât regele Ludovic al XIV-lea

  • Viaţa este mai bună din punct de vedere material decât a fost vreodată în trecut, transmite un studiu publicat pe Fox News.
  • Pentru că au cel puţin o toaletă, 4 miliarde de oameni de la începutul secolului 21 o duc mai bine decât a trăit regele Ludovic al XIV-lea între anii 1638-1715.
  • În ciuda bunăstării, oamenii se declară pesimişti în privinţa viitorului- 75% susţin că „viitorul va fi înfricoşător”, potrivit unui sondaj.
Urmărește
15007 afișări
Imaginea articolului 4 miliarde de oameni trăiesc mai bine decât regele Ludovic al XIV-lea

Pentru Ludovic al XIV-lea al Franţei, o baie dotată cu cabină de duş, toaletă şi neoane.... era de domeniul SF la vremea lui! Şi el fost unul dintre cei mai bogaţi monarhi din istorie.

Sursa Foto - Wikipedia Commons/Mediafax Foto 

Cu toate că ultimii trei ani au fost dificili  (pandemie, război şi inflaţie), majoritatea oamenilor o duc mai bine decât oricare monarh sau nobil din trecut.

În 2021, cercetătorii de la Universitatea din Bath din Anglia au chestionat 10.000 de oameni din întreaga lume cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani.

  • 75% susţin că „viitorul  va fi  înfricoşător”.
  • 56% au răspuns că „umanitatea” se apropie de sfârşit.
  • 39% au declarat că  „ezită să facă copii” pentru că viitorul se anunţă sumbru.

Sunt temerile lor legitime?

De fapt, noi cei care trăim la început de secol 21 suntem cei mai norocoşi dintre toţi oamenii care au trăit vreodată pe planeta asta, susţine un studu publicat de  Marian L.Tupy pe Fox News.

Omenirea de azi are acces la electricitate, aer condiţionat,  instalaţii sanitare interioare, toate acestea fiind, relativ vorbind, recent introduse.

Magnificul palat Versailles al lui Ludovic al XIV-lea al Franţei, regele-Soare ce trăia într-un lux exorbitant, nu avea instalaţii adecvate pentru colectarea de deşeuri. Oamenii se uşurau acolo unde stăteau: pe holuri, după perdele şi în grădini.

Un observator contemporan a remarcat că Versailles a fost „recipientul tuturor ororilor omenirii – pasajele, coridoarele şi curţile erau pline cu urină şi materii fecale”.  

Ludovic al XIV-lea era la 1700 cel mai bogat om de pe pământ la acea vreme, cu un palat cu 700 de camere.

Dar nu avea toaletă, nici baie curentă sau role groase de hârtie igienică.

În prezent, aproximativ 4 miliarde de oameni au cel puţin o toaletă în propria locuinţă.

Acum 2000 ani, pe vremea când trăia Iisus, lumea vestică era condusă de împăratul roman Tiberius. Tiberius ducea o viaţă de lux în palatul său somptuos de pe insula Capri unde se desfăta cu prostituate şi se delecta cu delicatese, fiind cel mai puternic om.

Împăratul era păzit de gărzi pretoriene şi era comandantul suprem al legiunilor, dar nici măcar 1 milion de soldaţi nu ar putea să ucidă pe cât ar putea să o facă avioanele F-16 sau rachetele de croazieră ale Statelor Unite.

Împăratul avea nevoie de sute de gărzi acum 2000 ani, iar unui american de rând îi ajunge un pistol cu care se poate apăra de jefuitori, graţie celui de-al doilea amendament din Constituţia SUA.

Împăratul roman avea nevoie de o armată de servitori şi sclavi pentru a-i prepara mâncarea, pentru a se deplasa pe distanţe lungi, pentru a-l distra atunci când era plictisit şi a-i menţine curăţenia în palatul său gigantic.

Azi, un om de rând are la dispoziţie un aragaz, un frigider, un robinet cu maşină de spălat vas, un automobile electric, un telefon mobil, un laptop, un aspirator şi o maşină de spălat rufe la dispoziţie, asigurându-i hrană şi curăţenie. Totul este automatizat într-o locuinţă modestă.

Niciun împărat roman sau rege francez nu a avut o toaletă cu o rolă de hârtie igienică, dar acces la internet şi telefonie mobilă.

Un om care a trăit acum 300 sau acum 2000 ani nu şi-ar fi putut imagina cum ar fi arătat un bec electric, un telefon sau un calculator.

Şi-ar fi putut închipui un om la 1903, când fraţii Wright au efectuat primul zbor cu un avion, că peste 66 ani vor păşi primii astronauţi pe Lună?

Oamenii care citeau ziarul acum 100 ani ar fi crezut că imaginile mişcătoare sunt posibile numai în basme.

Dar să fi fost ei vaccinaţi împotriva variolei, hepatitei sau gripei sezoniere? Nici vorbă!

În 1924, Calvin Coolidge Jr., fiul preşedintelui Statelor Unite, a murit din cauza unei infecţii după ce s-a rănit la o partidă de tenis  pe terenul Casei Albe.

„Mulţi dintre cei mai buni medici ai zilei au fost consultaţi, au fost efectuate mai multe teste de diagnostic şi a fost internat într-unul dintre cele mai bune spitale din ţară”, a scris Chelsea Follett de la Institutul Cato. Cu toate acestea, „a murit în decurs de o săptămână de la infectare”.

Fox News îi îndeamnă pe cititori să-şi pună întrebarea "ai prefera să locuieşti într-o garsonieră cu electricitate, aer condiţionat şi instalaţii sanitare interioare sau într-un palat Versailles fără niciunul dintre aceste lucruri?"

Într-o lume dinaintea antibioticelor, nici măcar copiii din casele regale nu puteau fi salvaţi de la o banală pneumonie.

Viaţa este mai bună din punct de vedere material decât a fost în trecut. Este chiar mai simplă.

De exemplu, în 1997, un ecran de TV de 42 de inci costa 15.000 de dolari. Astăzi, în SUA, poate fi achiziţionat  cu mai puţin de 200 dolari.

În România, cu 1000 lei se poate cumpăra un televizor de 108 cm diagonală.

Este adevărat că multe persoane au tendinţa să se plângă în prezent şi să intre rapid în depresie din cauza unor dezamăgiri. Emoţiile negative sunt mult mai puternice şi mai durabile decât cele pozitive.  Ca specie, nu suntem niciodată mulţumiţi, mai scrie autorul studiului.

Din păcate, potrivit UNICEF, aproximativ 60% din populaţia lumii – 4,5 miliarde de oameni – fie nu au toaletă acasă, fie una care nu gestionează în siguranţă deşeurile umane. Şi 900 de milioane de oameni încă practică defecarea în aer liber.

Dar pentru că trăim în secolul vitezei, progresul este mai accelerat, şi drept urmare, tot mai mulţi oameni au şansa crescută să-şi îmbunătăţească semnificativ vieţile, oricât de săraci s-au născut.

Între 1950 şi 2020, venitul mediu pe persoană ajustat în funcţie de inflaţie a crescut cu peste 400%. De asemenea,oamenii trăiesc mai mult, speranţa medie de viaţă crescând de la 51 de ani în 1960 la 73 de ani în 2019, adică cu 43%.

Şi suntem mai bine hrăniţi. Aportul zilnic de calorii a crescut de la aproximativ 2.000 de calorii în 1961 la aproximativ 3.000 de calorii în 2018. Aceasta este o creştere de 34%. În mod uimitor, un studiu recent din Africa a remarcat că obezitatea este în creştere în zonele urbane, mai transmite autorul studiului.

De asemenea,  Marian L. Tupy scrie că omenirea e mai ferită de catastrofe naturale, inclusiv cutremure, inundaţii, secete, furtuni, incendii şi alunecări de teren. Ratele mortalităţii cauzate de aceste dezastre au scăzut cu aproape 99% în ultimul secol.

Fox News, o televiziune conservatoare americană de ştiri, îndeamnă cititorii să evite ştirile panicarde despre sfârşitul lumii sau studiile ecologiste şi climatice despre cât de sumbru va fi viitorul.

În plus, oamenii din prezent, de la început de secol 21, cu greu şi-ar putea imagina viitoarele invenţii.... sau cum vor trăi oamenii în anul 2222 ori în anul 4444.

Când Vladimir Putin a invadat Ucraina acum un an, foarte puţini oameni ştiau de ChatGPT. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici