4 morţi, bilanţul trecerii Isaac prin Haiti. Furtuna tropicală se îndreaptă spre Florida

Furtuna tropicală Isaac, care a ucis patru persoane în Haiti, avansa rapid în direcţia statului american Florida, iar potrivit unor previziuni urmează să se transforme în uragan duminică, obligând Partidul Republican să amâne cu o zi principalele întâlniri din cadrul Convenţiei sale.

Urmărește
289 afișări
Imaginea articolului 4 morţi, bilanţul trecerii Isaac prin Haiti. Furtuna tropicală se îndreaptă spre Florida

4 morţi, bilanţul trecerii Isaac prin Haiti. Furtuna tropicală se îndreaptă spre Florida (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu rafale de vânt care atingeau 95 de kilometri pe oră, furtuna a părăsit zona Haiti şi a traversat Cuba sâmbătă noaptea, a anunţat Centrul american de supraveghere a uraganelor (NHC), apreciind că probabil aceasta va atinge Florida în următoarele 24 de ore.

O alertă de uragan a fost decretată pentru arhipelagul Keys din Florida, dar şi pentru anumite alte zone din acest stat din sud-vestul Statelor Unite.

Partidul Republican a anunţat că avertismente meteorologice grave au antrenat o amânare a începerii reuniunii sale de patru zile prevăzută la Tampa, în estul Floridei. Evenimentul urmează să înceapă marţi după-amiază, în loc de luni. Aproape 50.000 de persoane, inclusiv jumeroşi jurnalişti, delegaţi şi invitaţi de marcă, sunt aşteptaţi la Convenţie.

Duminică dimineaţa, furtuna tropicală Isaac se afla la aproximativ 545 de kilometri est-sud-est de Key West (Florida) şi se deplasa către nord-vest cu o viteză de aproximativ 28 de kilometri pe oră, potrivit previziunilor furtuna urmând să se intensifice în următoarele 48 de ore, a anunţat NHC.

Patru persoane au murit sâmbătă în Haiti, care se resimte în continuare de pe urma unui cutremur din 2010, în timp ce ţara a fost traversată de furtuna tropicală Isaac.

O fată, în vârstă de opt ani a fost ucisă în urma prăbuşirii unui perete al locuinţei, iar o femeie, în vârstă de 51 de ani, a murit zdrobită de acoperişul casei, a declarat pentru AFP Protecţia Civilă.

În plus, aproximativ 5.000 de persoane şi 18 tabere de refugiaţi în urma cutremurului din 2010 au fost evacuate, a precizat aceeaşi sursă.

Preşedintele ţării, Michel Martelly, care şi-a anulat o vizită în Japonia, a sugerat să "se profite de ocazie pentru a se vedea dacă nu cumva oamenii pot fi retraşi definitiv din tabere". De asemenea, el a deplâns faptul că în Haiti au ajuns doar două miliarde de dolari, dintr-un ajutor promis în urma cutremurului, în valoare totală de 13 miliarde de dolari.

Rafalele de vânt s-au calmat sâmbătă seara în Haiti, dar alimentarea cu energie electrică la Port-au-Prince era în continuare întreruptă, iar comunicaţiile pe Internet continuau să fie perturbate, a constatat un corespondent AFP. Anterior, corturi şi acoperişuri au fost luate pe sus, iar arbori au fost smulşi din rădăcini, de rafale violente de vânt şi ploi torenţiale.

Guvernatorul statului Florida Rick Scott a instituit sâmbătă starea de alertă cu scopul de a mobiliza ajutoare, însă a avertizat că, pentru moment, nu se pune problema unei anulări a Convenţiei Partidului Republican.

Vicepreşedintele democrat american joe Biden a renunţat să mai efectueze o vizită la Tampa luni, pentru a nu interfera cu o eventuală mobilizare a forţelor de ordine în caz de furtună.

De asemenea, Pentagonul a pus la adăpost 30 de avioane, şi anume 22 de avioane de tip F-16 şi opt avioane de tip C-130, care au fost mutate de la bazele lor din Florida în Texas şi Puerto Rico.

În Haiti, procesul de reconstrucţie a ţării în urma cutremurului din 2010, soldat cu peste 250.000 de morţi, este departe să fie încheiat, iar aproximativ 400.000 de persoane trăiesc în continuare în tabere pentru sinistraţi.

La trecerea furtunii tropicale Isaac peste Haiti, aproximativ 300 de case au fost avariate, iar alte 20 de case au fost distruse într-un sat de lângă Port-au-Prince, a anunţat un parlamentar.

Victimele cutremurului din 2010, care trăiesc în tabere, sunt cele mai expuse unor riscuri. "În lipsa unui sistem de canalizare şi a unor locuinţe stabile, ploile puternice şi rafalele de vânt pot crea probleme mult mai importante, ca de exemplu boli şi o contaminare a apei", a declarat Jean-Claude Mukadi, directorul asociaţiei umanitare World Vision Haïti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici