7 august 1942 - Americanii debarcă în Guadalcanal şi izbucneşte una dintre cele mai sângeroase bătălii de pe frontul din Pacific

Pe 7 august 1942, Divizia 1 de Marină a SUA începe Operaţiunea Watchtower, prima ofensivă americană a războiului, debarcând pe Guadalcanal, una dintre Insulele Solomon.

Urmărește
1116 afișări
Imaginea articolului 7 august 1942 - Americanii debarcă în Guadalcanal şi izbucneşte una dintre cele mai sângeroase bătălii de pe frontul din Pacific

7 august 1942 - Americanii debarcă în Guadalcanal şi izbucneşte una dintre cele mai sângeroase bătălii de pe frontul din Pacific

Cu câteva săptămâni mai devreme, japonezii au debarcat pe insula Guadalcanal şi au început să construiască un aerodrom.

Operaţiunea Watchtower a fost numele de cod pentru planul SUA de a invada Guadalcanal şi insulele înconjurătoare.

În timpul atacului, trupele americane au debarcat pe cinci insule din lanţul Solomon.

Deşi invazia a venit ca o surpriză completă pentru japonezi (vremea rea i-a împiedicat să trimită avioanele de recunoaştere), debarcările în punctele Florida, Tulagi, Gavutu şi Tananbogo au întâmpinat multă  rezistenţă iniţială din partea apărătorilor japonezi.

Dar americanii care au debarcat pe Guadalcanal au întâlnit puţină rezistenţă, cel puţin la început.

Peste 11.000 de puşcaşi marini au debarcat şi au trecut 24 de ore înainte ca japonezii care ocupau garnizoana să afle despre atac.

Forţele americane au luat rapid obiectivul principal, aerodromul, iar trupele japoneze depăşite numeric s-au retras, dar nu pentru mult timp. Au fost aduse întăriri şi s-au angajat lupte crâncene corp la corp în junglă.

„Nu am auzit sau citit niciodată despre acest fel de lupte”, a scris un general-maior american prezent la faţa locului. „Aceşti oameni refuză să se predea", citează History

Americanii erau într-un dezavantaj evident, fiind atacaţi atât de pe mare, cât şi din aer. Trei bătălii terestre majore, şapte mari bătălii navale şi lupte aeriene aproape zilnice au culminat cu decisivă bătălie navală de la Guadalcanal la începutul lunii noiembrie, odată cu înfrângerea ultimei încercări japoneze de a bombarda câmpul Henderson.

Dar Marina SUA a reuşit să-şi întărească trupele într-o mai mare măsură şi, până în februarie 1943, japonezii s-au retras după ce au primit  ordine secrete ale împăratului lor.

În total, japonezii au pierdut peste 19,200 de soldaţi, din care 8500 au murit în luptă, plus 38 de nave şi  683 aeronave.  

Americanii au pierdut 7100 de soldaţi, 29 de nave şi 615 aeronave, potrivit Wikipedia

Prima Medalie de Onoare acordată unui puşcaş marinar a fost atribuită sergentului John Basilone pentru lupta sa în timpul Operaţiunii Watchtower.  

Campania a fost urmată de alte operaţiuni aliate în Pacific, în special campania Insulelor Solomon , campania din Noua Guinee, campania Insulelor Gilbert şi Marshall, campania Insulelor Mariane şi Palau, Campania din Filipine (1944–1945) şi campania pentru insulele Ryukyu înainte de capitularea Japoniei în august 1945.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici