- Home
- Externe
- (07.10.2023, 11:11)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
7 octombrie 2001 - SUA atacă Afganistanul pentru a răsturna regimul taliban ce-l găzduia pe Osama bin Laden
Invadarea Afganistanului de către SUA pe 7 octombrie 2001 a fost o reacţie la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au fost revendicate de organizaţia al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden.
Urmărește
648 afișări
US Air Force
SUA au cerut guvernului taliban, care controla cea mai mare parte a Afganistanului, să îl predea pe bin Laden, dar acesta a refuzat. Astfel, SUA au lansat Operaţiunea Libertate Durabilă, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale, care includea Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia şi Canada. Coaliţia a colaborat şi cu Alianţa Nordului, o grupare de rebeli afgani care se opuneau talibanilor.
Coaliţia a început invazia cu o campanie de bombardamente aeriene asupra bazelor şi instalaţiilor militare ale talibanilor şi al-Qaeda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Avioanele folosite au fost bombardiere strategice B-1 Lancer, B-2 Spirit şi B-52 Stratofortress, avioane de vânătoare F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon şi F/A-18 Hornet, avioane de atac la sol A-10 Thunderbolt II şi AC-130 Spectre, elicoptere de atac AH-64 Apache şi AH-1 Cobra, precum şi drone MQ-1 Predator. Rachetele Tomahawk au fost lansate de pe navele USS Philippine Sea şi USS Enterprise.
Coaliţia a folosit şi arme speciale, cum ar fi bomba termobarică GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), supranumită „mama tuturor bombelor”.
Invazia terestră a fost efectuată în principal de forţele Alianţei Nordului, care numărau aproximativ 15.000 de luptători. Coaliţia a trimis şi trupe speciale pentru a-i sprijini pe rebeli.
SUA au avut circa 2.500 de soldaţi în Afganistan în noiembrie 2001, iar Marea Britanie a avut circa 1.700. Forţele terestre ale coaliţiei au folosit vehicule blindate Humvee şi Land Rover Defender, precum şi tancuri Challenger 2 şi M1 Abrams.
Talibanii şi al-Qaeda au avut circa 45.000 de combatanţi în Afganistan în octombrie 2001. Ei au folosit arme uşoare, cum ar fi AK-47 şi RPG-7, precum şi artilerie şi rachete antiaeriene Stinger. Talibanii au avut şi câteva avioane de luptă MiG-21 şi Su-22, dar nu le-au folosit în război.
Războiul din Afganistan s-a desfăşurat rapid în favoarea coaliţiei. După câteva săptămâni de bombardamente, Alianţa Nordului a început să avanseze spre sud şi să cucerească oraşe importante, cum ar fi Mazar-e-Sharif şi Herat.
La 13 noiembrie 2001, capitala Kabul a fost capturată de rebeli, iar talibanii s-au retras spre sud-est. Ultimul bastion taliban, oraşul Kandahar, a căzut la 7 decembrie 2001.
Osama bin Laden şi alţi lideri al-Qaeda s-au refugiat în regiunea muntoasă Tora Bora, la graniţa cu Pakistanul.
Acolo au fost asaltaţi de forţele coaliţiei şi Alianţei Nordului între 6 şi 17 decembrie 2001. Deşi bombardamentele au distrus multe buncăre şi peşteri ale teroriştilor, bin Laden a reuşit să scape prin Pakistan. El va fi ucis abia în mai 2011 de o operaţiune specială americană în Abbottabad, Pakistan.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36