- Home
- Externe
- (07.10.2023, 11:11)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
7 octombrie 2001 - SUA atacă Afganistanul pentru a răsturna regimul taliban ce-l găzduia pe Osama bin Laden
Invadarea Afganistanului de către SUA pe 7 octombrie 2001 a fost o reacţie la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au fost revendicate de organizaţia al-Qaeda, condusă de Osama bin Laden.
Urmărește
643 afișări
US Air Force
SUA au cerut guvernului taliban, care controla cea mai mare parte a Afganistanului, să îl predea pe bin Laden, dar acesta a refuzat. Astfel, SUA au lansat Operaţiunea Libertate Durabilă, cu sprijinul unei coaliţii internaţionale, care includea Marea Britanie, Franţa, Germania, Australia şi Canada. Coaliţia a colaborat şi cu Alianţa Nordului, o grupare de rebeli afgani care se opuneau talibanilor.
Coaliţia a început invazia cu o campanie de bombardamente aeriene asupra bazelor şi instalaţiilor militare ale talibanilor şi al-Qaeda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Avioanele folosite au fost bombardiere strategice B-1 Lancer, B-2 Spirit şi B-52 Stratofortress, avioane de vânătoare F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon şi F/A-18 Hornet, avioane de atac la sol A-10 Thunderbolt II şi AC-130 Spectre, elicoptere de atac AH-64 Apache şi AH-1 Cobra, precum şi drone MQ-1 Predator. Rachetele Tomahawk au fost lansate de pe navele USS Philippine Sea şi USS Enterprise.
Coaliţia a folosit şi arme speciale, cum ar fi bomba termobarică GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), supranumită „mama tuturor bombelor”.
Invazia terestră a fost efectuată în principal de forţele Alianţei Nordului, care numărau aproximativ 15.000 de luptători. Coaliţia a trimis şi trupe speciale pentru a-i sprijini pe rebeli.
SUA au avut circa 2.500 de soldaţi în Afganistan în noiembrie 2001, iar Marea Britanie a avut circa 1.700. Forţele terestre ale coaliţiei au folosit vehicule blindate Humvee şi Land Rover Defender, precum şi tancuri Challenger 2 şi M1 Abrams.
Talibanii şi al-Qaeda au avut circa 45.000 de combatanţi în Afganistan în octombrie 2001. Ei au folosit arme uşoare, cum ar fi AK-47 şi RPG-7, precum şi artilerie şi rachete antiaeriene Stinger. Talibanii au avut şi câteva avioane de luptă MiG-21 şi Su-22, dar nu le-au folosit în război.
Războiul din Afganistan s-a desfăşurat rapid în favoarea coaliţiei. După câteva săptămâni de bombardamente, Alianţa Nordului a început să avanseze spre sud şi să cucerească oraşe importante, cum ar fi Mazar-e-Sharif şi Herat.
La 13 noiembrie 2001, capitala Kabul a fost capturată de rebeli, iar talibanii s-au retras spre sud-est. Ultimul bastion taliban, oraşul Kandahar, a căzut la 7 decembrie 2001.
Osama bin Laden şi alţi lideri al-Qaeda s-au refugiat în regiunea muntoasă Tora Bora, la graniţa cu Pakistanul.
Acolo au fost asaltaţi de forţele coaliţiei şi Alianţei Nordului între 6 şi 17 decembrie 2001. Deşi bombardamentele au distrus multe buncăre şi peşteri ale teroriştilor, bin Laden a reuşit să scape prin Pakistan. El va fi ucis abia în mai 2011 de o operaţiune specială americană în Abbottabad, Pakistan.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe