- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
77 de morţi, după o nouă erupţie a vulcanului Merapi
Şaptezeci şi şapte de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite vineri, într-o nouă erupţie foarte puternică a vulcanului indonezian Merapi, care a provocat panică în mijlocul nopţii.
Peste 50 de morţi, după o nouă erupţie a vulcanului Merapi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Un bilanţ anterior anunţa 54 de morţi şi zeci de răniţi, potrivit serviciilor de salvare.
Această erupţie, care a început în noaptea de joi spre vineri, după miezul nopţii, este "cea mai puternică" de când cel mai activ vulcan din Indonezia a intrat în faza de erupţie, la 26 octombrie, a declarat Surono, vulcanologul însărcinat cu monitorizarea acestuia.
"Bilanţul morţilor în erupţia din noaptea trecută se ridică la 77, iar bilanţul total, de la prima erupţie, la 26 octombrie (şi până în prezent), este de 120 de morţi", a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de salvare, Sutopo Purwo Nugroho, la Jakarta. În această ultimă erupţie au fost rănite 156 de persoane "majoritatea suferind arsuri", a adăugat purtătorul de cuvânt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Aceste decese ridică la 120 numărul locuitorilor morţi din cauza erupţiei, care continuă de zece zile. Craterul se află la o altitudine de 2.914 metri, într-o regiune extrem de populată, pe Insula Java.
Norii de cenuşă, care au ajuns la o altitudine de peste zece kilometri în atmosferă, au acoperit, vineri dimineaţa, un oraş important, Yogyakarta, la 30 de kilometri distanţă.
"Arăta ca sfârşitul lumii. Aerul a devenit irespirabil, nu vedeam la câţiva metri şi am fost nevoiţi să conducem cu farurile aprinse", a declarat Elisabeth Inandiak, o scriitoare franceză, instalată de mai mulţi ani în regiune.
"Oamenii şi-au pierdut răbdarea şi sunt îngrijoraţi, pentru că se întrebă până unde poate merge acest lucru", a adăugat ea.
În fapt, vulcanologii refuză să facă orice previziune, în contextul în care vulcanul dă dovadă, zilnic, de o activitate tot mai susţinută decât la erupţiile precedente.
"La vederea cantităţii de materiale vulcanice emise, această erupţie este mai importantă decât cea din 1930", care a provocat moartea a 1.400 de persoane, a declarat un vulcanolog, Subandrio.
Din acest motiv, autorităţile au hotărât să extindă zona de interzicere a accesului în jurul craterului, aceasta ajungând la 20 de kilometri, faţă de 15, cât era anterior, şi 10 kilometri la începutul săptămânii.
"Locuitorii trebuie să evacueze (zona) fără întârziere", a îndemnat Surono, în noaptea de joi spre vineri, când lava încinsă atingea distanţe mai mari de 15 kilometri.
Aceasta a devastat satul Argomulyo, situat la 18 kilometri, surprinzând locuitorii în somn. "Locuinţele au fost incendiate de norii de cenuşă fierbinte. Au fost ucişi numeroşi copii", a declarat Teguh Dwi Santosa, un medic poliţist, ajuns rapid la faţa locului.
Unul dintre salvatori, Utha, a descoperit într-o casă "trei cadavre, şi anume un copil, mama şi tatăl său. Trebuie să fi dormit când au pătruns norii". De asemenea, el a "găsit un bărbat mort ţinând telefonul în mână".
Fuga locuitorilor şi operaţiunile de evacuare au provocat "scene de haos". De la motociclete, la camioane, "toate mijloacele de transport disponibile au fost utilizate pentru a aduce oamenii la adăpost", declarat un oficial din cadrul serviciilor de urgenţă, Widi Sutikno.
În total, 166.556 de persoane s-au refugiat în şcoli, clădiri administrative sau pe stadionul din Yogyakarta, cu o capacitate de 30.000 de locuri, potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor de salvare.
După ce unele dintre aceste persoane s-au plâns de o lipsă de organizare, preşedintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, a mobilizat, vineri, un regiment al Forţelor terestre, pentru a trimite ajutoare.
Acoperit de "cenuşă", Aeroportul Internaţional Yogyakarta a fost închis până sâmbătă. Ministerul Transporturilor le-a cerut piloţilor să respecte o zonă de excludere aeriană de cel puţin 12 kilometri în jurul vulcanului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO