8 iulie 1497 - Vasco da Gama devine primul explorator european care călătoreşte în India

  • Călătoria lui Vasco da Gama a avut un impact enorm asupra lumii: el a deschis o nouă cale pentru comerţul european cu Asia, sfidând monopolul musulman şi veneţian.
  • Vasco da Gama a adus cunoştinţe geografice şi culturale despre regiunile necunoscute europenilor.
  • Exploratorul a pus bazele imperiului colonial portughez în Oceanul Indian şi a stimulat alte naţiuni să îşi extindă orizonturile.
Urmărește
636 afișări
Imaginea articolului 8 iulie 1497 - Vasco da Gama devine primul explorator european care călătoreşte în India

Wikipedia Commons, Public Domain

Vasco da Gama a fost un mare navigator portughez care a făcut istorie prin descoperirea rutei maritime dintre Europa şi India, înconjurând Africa. Pe 8 iulie 1497, el a plecat din Lisabona cu o flotă de patru nave şi un echipaj de 170 de oameni, în căutarea unui drum spre bogatele pieţe de condimente din Orient.  

După ce a trecut de Capul Bunei Speranţe, el a navigat de-a lungul coastelor africane de est, întâlnindu-se cu negustorii arabi şi africani, dar şi cu ostilitatea şi suspiciunea lor. Cu ajutorul unui ghid musulman, el a reuşit să ajungă la Calicut, pe coasta sud-vestică a Indiei, pe 20 mai 1498.  

Acolo, el a fost primit de Zamorin, conducătorul local, dar nu a reuşit să încheie un tratat comercial avantajos pentru Portugalia, din cauza opoziţiei negustorilor arabi care controlau comerţul cu condimente. El a încărcat totuşi navele cu piper şi alte mirodenii şi a pornit la drumul de întoarcere pe 29 august 1498. 

Călătoria sa a fost plină de peripeţii şi primejdii: una dintre nave s-a pierdut într-o furtună, iar alta s-a scufundat după ce a luat foc. Mulţi dintre membrii echipajului au murit din cauza scorbutului sau a atacurilor piraţilor. Vasco da Gama a ajuns înapoi la Lisabona în 1499, fiind aclamat ca un erou naţional şi recompensat cu titlul de conte de Vidigueira. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici