8 mai 2020. Ceremonii restrânse în Europa, la 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ziua Victoriei, afectată de coronavirus

  • Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai 1945, ora 23:01.
  • Ţările din Est celebrează Ziua Victoriei pe 9 mai. Statele din fosta sferă de influenţă sovietică, împreună cu Federaţia Rusă, aleg data de 9 mai pentru sărbătorirea evenimentului.
  • Ceremoniile sunt afectate de coronavirus.
Urmărește
1045 afișări
Imaginea articolului 8 mai 2020. Ceremonii restrânse în Europa, la 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ziua Victoriei, afectată de coronavirus

LIVE Ceremonii restrânse, la 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste. Ziua Victoriei, afectată de coronavirus

Anul acesta, din cauza coronavirusului, ceremoniile sunt mult diferite, ele constând, în principal, din discursuri online ale unor oficiali şi depuneri de flori la diferite monumente. Pentagonul transmite totul online, pe site-urile oficiale şi reţele sociale.

Liderii din toată Europa au marcat a 75-a aniversare a Zilei Victoriei cu ceremonii sobre şi restrânse, întrucât o mare parte a continentului rămâne închisă din cauza coronavirusului.

În Marea Britanie s-a ţinut un moment de reculegere de două minute în onoarea morţilor din al doilea război mondial, iar ulterior va fi difuzat un mesaj înregistrat al reginei.

De asemenea, s-au organizat mici ceremonii în ţările de origine la care au participat liderii Franţei şi Germaniei, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.

VIDEO mai jos: Ceremonii în Paris, la Arcul de Triumf, unde participă preşedintele francez Emmanuel Macron.

Alte evenimente au loc pentru a marca înfrângerea Germaniei naziste, dar adunările mari au fost interzise.

Rusia a anunţat că pentru prima dată în 75 de ani renunţă la parada militară organizată de Ziua Victoriei, la Moscova. În schimb, avioane militare vor survola capitala, pe 9 mai, pentru omagierea eroilor celui de-Al Doilea Război Mondial.

România sărbătoreşte pe 9 mai Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, prin depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial.

Aniversarea Zilei Victoriei a fost mereu un prilej de a aduce un tribut public veteranilor de război care au eliberat Europa de nazism, dar aceştia, aflaţi în grupa de risc, nu au voie să iasă din case în timpul epidemiei.

La 8 mai 1945, Marea Britanie şi Aliaţii săi au acceptat formal capitularea necondiţionată a Germaniei naziste după aproape şase ani de război. Dar această dată nu a fost sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, întrucât Japonia imperială nu a fost învinsă de Aliaţi decât în august 1945.

La 8 mai 1945, premierul britanic Winston Churchill anunţa că Germania capitulase cu o zi înainte, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane. Actul de predare a fost semnat din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) şi din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

Şi ruşii i-au forţat pe generalii germani să semneze un act de capitulare, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, astfel că Moscova şi ţările din Est au declarat Ziua Victoriei pe 9 Mai.

Al Doilea Război Mondial a durat între 1939-1945, a afectat 61 de ţări şi a dus la moartea a peste 50 de milioane de oameni pe front şi în spatele acestuia. România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici