- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video 9 mai, ziua Europei. Ce loc ocupă România în UE: suntem fruntaşi la viteza datelor pe internet şi la consumul de bere
- Suntem campioni europeni la producţia de cereale, dar şi la viteza de descărcare a datelor de pe Internet
- Suntem în topul european al producţiei de vin şi fruntaşi la consumul de bere
- Trăim mai puţin decât cei din vest şi suntem codaşi la investiţiile în educaţie şi în sănătate
Românii sunt campionii Europei la producţia de cereale şi ocupă un loc fruntaş şi la producţia de automobile sau la consumul de bere. Cu toate acestea, investiţiile în sănătate şi educaţie sunt departe de media europeană, iar salariile mici ne plasează la coada Europei. Astăzi, de Ziua Europei, am ales zece indicatori economici care arată care este locul României în Uniunea Europeană, la 13 ani de la aderare. La mulţi ani, Europa!
- Viteza de descărcare a datelor de pe Internet – LOCUL 1
Cu o viteză de aproape 152 MB/s a descărcării datelor de pe internet printr-o conexiune fixă, România se află pe primul loc la nivelul UE şi ocupă poziţia 3 în clasamentul global, după Singapore şi Hong Kong.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
- Producţia de porumb şi floarea-soarelui – LOCUL 1
România se află pe locul 1 în UE la producţia de floarea soarelui şi de porumb. Alături de Franţa, suntem principalii exportaori de cereale din UE.
- Consum de bere – LOCUL 4
Românii consumă, în medie, câte 100 de litri de bere pe an. Campionii consumului de bere sunt cehii, care beau câte aproximativ 192 de litri de bere pe an, urmaţi de austrieci (108 litri de bere), germani (101 litri de bere), români şi polonezi.
- Producţia de vin – LOCUL 6
Locul 6 în UE la producţia de vin, cu o producţie de 4,9 milioane de hectolitri de vin în 2019. Producem mai mult vin decât ungurii şi austriecii, dar mai puţin decât portughezii.
- Producţia de automobile – LOCUL 9
Ocupăm locul 9 în UE la producţia de autovehicule, cu aproape 480.000 de maşini produse în 2018. Cu cele două fabrici – Dacia din Mioveni şi Ford din Craiova- România produce mai puţine maşini decât Polonia, dar mai multe decât Ungaria.
Pe primul loc e Germania, cu peste 5,1 milioane de autovehicule produse în 2018.
- Salariul minim – LOCUL 19
Cu un salariu minim brut de 466 de euro, România este pe locul 19 în UE (din 21 de ţări care au salariul minim), în faţa Lituaniei şi a Bulgariei. Cel mai mare salariu minim european este în Luxemburg şi depăşeşte 2.000 de euro pe lună.
- Reţeaua de autostrăzi – LOCUL 21
Cu doar 823 de kilometri de autostradă construiţi în 2018, România se află pe locul 21 în UE în ceea ce priveşte reţeaua de autostrăzi, deşi este pe locul 8 ca suprafaţă. Cehia, care are o suprafaţă de trei ori mai mică, are o reţea de autostrăzi cu 50% mai mare (1.252 km), iar Polonia, care are o suprafaţă cu o treime mai mare decât a României, are de două ori mai mulţi kilometri de autostradă construiţi decât românia (1.637 km).
- Speranţa de viaţă la naştere – LOCUL 26
O femeie din România trăieşte, în medie, 79 de ani, iar un bărbat are o speranţă de viaţă la naştere de 72 de ani. Cele mai longevive sunt femeile din Spania, cu o speranţă de viaţă de peste 86 de ani şi bărbaţii italieni, care trăiesc, în medie, 81 de ani. Românii trăiesc, în medie, cu 7- 8 ani mai puţin decât locuitorii din statele vestice, dar cu câteva luni mai mult decât lituanienii şi bulgarii.
- PIB per capita – LOCUL 27
Cu o valoare a PIB per capita de 9.000 de euro în 2019, România se află pe locul 27 în clasamentul celor 28 de state europene, înaintea Bulgariei. Polonezii au un PIB per capita de aproape 13.000 de euro, iar media UE este de peste 28.000 de euro per locuitor.
- Cheltuielile cu sănătatea şi cu educaţia- LOCUL 28
Cu numai 3,2% din PIB alocaţie educaţiei şi cu 5,2% din PIB pentru sănătate, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cheltuielile destinate acestor sectoare. În medie, statele europene alocă 4,6% din PIB educaţiei şi 9,8% sectorului de sănătate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO