99 de soldaţi au fost ucişi în ciocniri la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan

Luptele de la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan au provocat moartea a aproximativ 100 de soldaţi marţi, în timp ce atacurile de ambele părţi au alimentat temerile legate de izbucnirea unor ostilităţi mai ample între cele două ţări, scrie CNBC.

Urmărește
2485 afișări
Imaginea articolului 99 de soldaţi au fost ucişi în ciocniri la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan

99 de soldaţi au fost ucişi în ciocniri la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan

Armenia a declarat că cel puţin 49 dintre soldaţii săi au fost ucişi, iar Azerbaidjanul a declarat că a pierdut 50 de soldaţi.

Luptele au izbucnit la câteva minute după miezul nopţii, forţele azere declanşând un baraj de artilerie şi atacuri cu drone în mai multe secţiuni ale teritoriului armean, potrivit Ministerului Apărării din Armenia. Acesta a precizat că bombardamentele au devenit mai puţin intense în timpul zilei, dar că trupele azere au încercat să avanseze pe teritoriul armean.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a declarat că a răspuns la o "provocare pe scară largă" din partea Armeniei la sfârşitul zilei de luni şi la începutul zilei de marţi. Acesta a declarat că trupele armene au plantat mine şi au tras asupra poziţiilor militare azere.

Cele două ţări sunt implicate într-un conflict vechi de zeci de ani din cauza Nagorno-Karabah, care face parte din Azerbaidjan, dar se află sub controlul forţelor etnice armene susţinute de Armenia de la sfârşitul războiului separatist din 1994.

În 2020, Azerbaidjanul a revendicat o mare parte din Nagorno-Karabah într-un război de şase săptămâni care a provocat peste 6.600 de morţi şi s-a încheiat cu un acord de pace mediat de Rusia. Moscova a desfăşurat aproximativ 2.000 de soldaţi în regiune ca forţe de menţinere a păcii.

Marţi, Ministerul rus de Externe a îndemnat ambele părţi "să se abţină de la o nouă escaladare şi să dea dovadă de reţinere". Moscova s-a angajat într-un delicat act de echilibru în încercarea de a menţine legături de prietenie cu ambele foste naţiuni sovietice. Rusia are legături economice şi de securitate puternice cu Armenia, care găzduieşte o bază militară rusă, în timp ce a dezvoltat, de asemenea, o cooperare strânsă cu Azerbaidjanul, ţară bogată în petrol.

Comunitatea internaţională a îndemnat, de asemenea, la calm.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat Armenia şi Azerbaidjanul "să ia măsuri imediate pentru a detensiona tensiunile, să dea dovadă de maximă reţinere şi să rezolve toate problemele nerezolvate prin dialog" şi să pună în aplicare acordurile anterioare, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Consiliul de Securitate al ONU a programat miercuri consultări închise cu privire la reluarea luptelor.

Premierul armean Nikol Pashinyan l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi, ulterior, a avut convorbiri şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit la telefon cu omologul său azer, Jeyhun Bayramov.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit atât cu Pashinyan, cât şi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Statele Unite au un trimis special în regiune, a declarat Blinken, "iar speranţa mea este că putem trece de la conflict la masa negocierilor şi să încercăm din nou să construim pacea".

Vorbind în parlament la începutul zilei de marţi, Pashinyan a acuzat Azerbaidjanul că a avut o poziţie intransigentă la recentele discuţii de la Bruxelles, negociate de Uniunea Europeană.

Armenia a declarat că bombardamentele azere de marţi au avariat infrastructura civilă şi au rănit un număr nespecificat de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici