Donald Trump a declarat miercuri, după ce a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin, că delegaţiile lor vor „începe imediat negocierile” pentru a pune capăt războiului, lăsând în beznă capitalele europene.
„Americanii nu văd un rol pentru Europa în marile probleme geopolitice legate de război. Va fi un adevărat test al unităţii”, a declarat un înalt oficial UE.
„Trump ne vede ca pe nişte bani. Şi, sincer să fiu, nu am fost clari în privinţa locului nostru la masă în schimbul acelor bani.”
Într-o declaraţie făcută miercuri seară, şase ţări europene, inclusiv Germania, Franţa şi Regatul Unit, au declarat: „Dorim să discutăm calea de urmat cu aliaţii noştri americani . . . Ucraina şi Europa trebuie să fie implicate în orice negocieri”.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, şi-a exprimat joi regretul că Washingtonul a făcut concesii Moscovei înainte de începerea negocierilor de pace, inclusiv excluderea aderării Ucrainei la NATO.
”Este regretabil ... că Trump a făcut deja concesii publice lui Putin înainte ca negocierile să fi început. Ar fi fost mai bine să vorbim despre posibila aderare a Ucrainei la NATO mai întâi la masa negocierilor”, a declarat Pistorius înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles. .
De asemenea, el a avertizat că ameninţarea Rusiei ar putea să nu se diminueze după un acord de pace.
„Putin provoacă constant Occidentul şi ne atacă din nou. Ar fi naiv să credem că ameninţarea s-ar diminua cu adevărat după un astfel de acord de pace.”
Liderii şi miniştrii europeni speră să obţină mai multă claritate cu privire la planurile lui Trump în urma discuţiilor cu vicepreşedintele american JD Vance şi trimisul preşedintelui pentru Ucraina, Keith Kellogg, la Conferinţa de Securitate de la München, care începe vineri.
Diplomaţii UE sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de dificultăţile întâmpinate de înalţi funcţionari, inclusiv de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în obţinerea de întâlniri cu membri ai administraţiei Trump.
„Instituţiile UE încă se străduiesc să găsească persoana potrivită, cu acces direct la Trump, cu care să discute”, a declarat un oficial occidental la curent cu aceste încercări.
Administraţiile americane anterioare au apreciat un dialog cu Bruxelles-ul în încercarea de a consolida alianţa transatlantică şi de a menţine unitatea, a declarat Jeremy Shapiro, director de cercetare al Consiliului European pentru Relaţii Externe.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.