A început procesul în cazul lui Donald Trump. Fostul preşedinte al SUA e acuzat de instigare la insurecţie

  • Procesul care îl vizează pe Donald Trump, acuzat de instigare la insurecţie, a început în Senatul SUA
  • Donald Trump este primul preşedinte al SUA vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului
  • Avocaţii lui Donald Trump contestă constituţionalitatea procedurii
Urmărește
8787 afișări
Imaginea articolului A început procesul în cazul lui Donald Trump. Fostul preşedinte al SUA e acuzat de instigare la insurecţie

Sursa foto: profimedia

UPDATE 02:30 Procurorii Camerei Reprezentanţilor şi avocaţii lui Donald Trump au terminat de deliberat

Procesul punerii sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump se va relua de mâine de la ora 12:00, ora locală. Fiecare parte implicată în proces va avea 16 ore la dispoziţie pentru a-şi prezenta cazul.

Părţile acuzării şi apărării nu pot depăşi opt ore alocate pentru prezentare, care se va întinde pe durata a două zile maxim.

Senatul va avea la dispoziţie în fiecare dintre zile patru ore pentru a chestiona părţile implicate în proces. Dacă procurorii aleg să cheme martori sau să solicite mai multe documente, fiecare parte poate avea la dispoziţie adiţional patru ore pentru a-şi prezenta cazul.

Apărarea şi acuzarea vor avea apoi un total de patru ore pentru a-şi susţine argumentele finale.

Atât republicanii, cât şi democraţii sunt dornici să finalizeze rapid procesul, relatează BBC.

UPDATE 01:58 Senatul SUA a stabilit că procesul împotriva lui Donald Trump este constituţional

Senatul Statelor Unite a stabilit prin vot, marţi seară, că procesul împotriva fostului preşedinte Donald Trump, acuzat de "instigare la insurecţie", este constituţional, chiar dacă mandatul prezidenţial s-a încheiat.

UPDATE 00:15 Casa Albă: Joe Biden nu va face comentarii pe tema procesului din Senat în cazul lui Donald Trump

Preşedintele SUA, Joseph Biden, nu intenţionează să facă vreun comentariu pe tema procesului din Senat care îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump, acuzat de "instigare la insurecţie", anunţă Casa Albă, potrivit publicaţiei The Hill.

UPDATE 23:00 Avocatul lui Trump: Fostul preşedinte nu poate fi scos „ţap ispăşitor”

Avocatul lui Trump, Bruce Castor Jr, susţine că fostul preşedinte nu poate fi scos „ţap ispăşitor” şi că cei cu adevărat vinovaţi ar trebui pedepsiţi. Potrivit BBC, acesta a declarat: „Ne aşteptăm ca senatorii SUA să nu reacţioneze după voinţa şi emoţia generală, ci în spiritul justiţiei.”

UPDATE 22:00 Joe Biden declară că este prea ocupat pentru a urmări procesul lui Donald Trump

A început procesul în cazul lui Donald Trump. Fostul preşedinte SUA e acuzat de instigare la insurecţie

Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american Donald Trump, inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru "instigare la insurecţie", a început marţi în Senatul SUA.

În prima etapă, Senatul va stabili dacă procedura care îl vizează pe Donald Trump este sau nu constituţională, în contextul încheierii mandatului prezidenţial.

Cel mai probabil, Donald Trump va fi achitat, dacă nu vor apărea noi dovezi semnificative împotriva sa, notează site-ul de ştiri Axios.com. Atât liderii democraţi, cât şi cei republicani vor să încheie rapid procedura.

Noul preşedinte al SUA, Joseph Biden, s-a distanţat de procesul împotriva lui Donald Trump. Biden se va întâlni marţi seară că lideri ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, pentru a discuta despre detaliile planului de asistenţă financiară în valoare de 1.900 de miliarde de dolari.

Miercuri, reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor vor prezenta probele împotriva lui Donald Trump.

Avocaţii fostului preşedinte, David Schoen, Bruce Castor, Michael van der Veen şi Julieanne Bateman, au respins argumentele "absurde" ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de "reducere la tăcere a unui adversar politic". "Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni", afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Avocaţii argumentează că Donald Trump a vorbit "în sens figurat" când le-a cerut simpatizanţilor să "lupte" împotriva Congresului. "Din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice", susţin avocaţii. Echipa apărării contestă constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind "inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale". Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru "instigare la insurecţie". Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. "Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal", a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici