A încetat din viaţă arhiepiscopul Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului

Desmond Tutu, primul arhiepiscop de culoare al Cape Town, Africa de Sud, a încetat din viaţă, potrivit unui comunicat dat duminică de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa. Acesta avea 90 de ani.

Urmărește
1344 afișări
Imaginea articolului A încetat din viaţă arhiepiscopul Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului

A încetat din viaţă arhiepiscop Desmond Tutu, câştigător al premiului Nobel şi una dintre figurile cheie ale luptei împotriva apartheidului

Desmond Tutu a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1984 pentru eforturile sale de a pune capăt apartheidului. El a jucat un rol-cheie în tranziţia Africii de Sud de la epoca apartheidului, inclusiv în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Adevăr şi Reconciliere, sub conducerea preşedintelui de atunci Nelson Mandela.

Tutu a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale Africii de Sud, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Apartheidul a fost un sistem care a impus o strictă segregaţie rasială la toate nivelurile societăţii şi a marcat timp îndelungat Africa de Sud. Sistemul se baza pe o lege de înregistrare a populaţiei (Population Registration Act, 1950) care eticheta locuitorii în funcţie de patru culori ale pielii, numite "rase" - albi, indieni, metişi şi negri -, determinând astfel toată existenţa lor, din maternitate până la cimitir.

O altă lege, privind teritoriul locuit (Group Areas Act, 1950), instituţionalizează segregaţia spaţială, fiecare suprafaţă din oraş fiind rezervată separat raselor.

Cartiere întregi, ca Sophiatown din Johannesburg sau District Six din Cape Town, au fost astfel rase, în timp ce populaţia de culoare era evacuată cât mai departe posibil, şi anume la periferii, supranumite cămine lipsite de suflet.

Aproximativ 3,5 milioane de persoane au fost expulzate cu forţa de regimul apartheidului din cartierul sau de la ferma lor, atribuite populaţiei albe.

Populaţia de culoare trebuia în permanenţă să deţină un "permis special" pentru a-şi găsi un loc de muncă în zona populată de albi. Însă ei nu aveau dreptul decât la o "educaţie bantu" sumară, considerată suficientă pentru locurile de muncă necalificate, singurele la care aveau acces.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici