- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A învins Viktor Orban în lupta cu UE? Comisia Europeană deblochează fonduri Ungariei cu o zi înainte de summitul pe care liderul maghiar a ameninţat că îl dă peste cap
Comisia Europeană a deblocat miercuri 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune destinate Ungariei, cu o zi înainte ca liderii europeni să discute despre un nou ajutor pentru Ucraina şi despre deschiderea negocierilor de aderare a Kievului, la care premierul Viktor Orbán s-a opus cu îndârjire.
A învins Viktor Orban în lupta cu UE? Comisia Europeană deblochează fonduri Ungariei cu o zi înainte de summitul pe care liderul maghiar a ameninţat să îl dea peste cap
"După o evaluare amănunţită şi mai multe schimburi de opinii cu guvernul ungar, Comisia consideră că Ungaria a luat măsurile pe care s-a angajat să le ia", permiţând executivului UE să deblocheze fondurile, a precizat Comisia într-un comunicat de presă.
"Acest lucru înseamnă că o parte din finanţarea politicii de coeziune nu ar mai fi blocată şi, prin urmare, Ungaria poate începe să ceară rambursări de până la aproximativ 10,2 miliarde de euro", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Guvernul lui Orbán este implicat într-o dispută de lungă durată cu Bruxelles-ul, care a îngheţat miliarde de fonduri UE destinate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de drepturile omului şi de statul de drept din această ţară.
În decembrie 2022, Comisia a decis să blocheze aproximativ 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE, menite să ajute ţările membre mai sărace ale UE să investească în economiile lor. Aceste fonduri sunt în mare parte plătite ca rambursări pentru banii cheltuiţi de guvernele naţionale pe programe interne.
Atunci, Comisia a stabilit condiţiile pe care Budapesta trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la aceşti bani.
Întrebată cu privire la momentul în care Comisia a decis să permită Ungariei să acceseze fonduri chiar înainte de summitul european, vicepreşedintele Comisiei pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a susţinut că este doar o coincidenţă.
"Este o pură coincidenţă faptul că este exact în acelaşi timp cu Consiliul European", a declarat Jourová reporterilor la Strasbourg.
Cu toate acestea, mişcarea Comisiei va stârni probabil reacţii violente din partea Parlamentului European, care îi reproşează de mult timp preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, că este prea blândă în ceea ce priveşte chestiunile legate de statul de drept.
Într-un proiect de scrisoare consultat miercuri de POLITICO, liderii celor mai mari patru grupuri politice din Europa - Partidul Popular European, Socialiştii şi Democraţii, Renew Europe şi Verzii - au avertizat împotriva eliberării fondurilor.
În opinia lor, condiţiile stabilite de Ungaria "nu au fost îndeplinite", au spus liderii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.