A murit Fidel Castro / Administraţia de la Havana declară nouă zile de doliu naţional / Funeraliile vor avea loc pe 4 decembrie - VIDEO

Fidel Castro a murit. Liderul istoric al Cubei avea 90 de ani. Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro, a fost cel care a făcut anunţul, informează presa oficială din Cuba, citată de CNN Español. Administraţia cubaneză a stabilit instaurarea a nouă zile de doliu naţional pe întreg teritoriul statului insular, informează The Guardian.

Urmărește
13933 afișări
Imaginea articolului A murit Fidel Castro / Administraţia de la Havana declară nouă zile de doliu naţional / Funeraliile vor avea loc pe 4 decembrie - VIDEO

A murit Fidel Castro

UPDATE: Funerariile lui Fidel Castro vor avea loc pe data de 4 decembrie

Administraţia cubaneză a anunţat că ceremonia de înmormântare a fostului preşedinte Fidel Castro va avea loc la cimitirul Sfânta Ifigenia din oraşul Santiago, la data de 4 decembrie, la finalul celor nouă zile de doliu naţional, informează site-ul The Guardian.

Cetăţenilor cubanezi li se va oferi ocazia de a-şi lua rămas bun de la liderul Fidel Castro, în cadrul unei ceremonii în masă ce va avea loc în Piaţa Revoluţiei din capitala Havana, pe data de 29 noiembrie, a anunţat Consiliul de stat din Cuba.

Trupul lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă. Pregătirile pentru ceremonia de rămas bun au fost deja iniţiate.

Cimitirul Sfânta Ifigenia se află în localitatea Santiago şi a fost construit în secolul al XIX-lea în memoria victimelor căzute în timpul Războiului de Independenţă. Acolo sunt înmormânţi numeroşi alţi lideri ai Cubei, printre care şi Jose Marti, eroul independenţei cubaneze.

Administraţia cubaneză a stabilit instaurarea a nouă zile de doliu naţional pe întreg teritoriul statului insular. În timpul acestei perioade de doliu vor fi interzise toate activităţile şi evenimentele publice. Steagul naţional va fi arborat în bernă la clădirile publice, edificiile militare, iar televiziunile şi radiourile vor transmite programe istorice, patriotice şi informative.

UPDATE: În timpul acestei perioade de doliu vor fi interzise toate activităţile şi evenimentele publice.

Steagul naţional va fi arborat în bernă la clădirile publice, edificiile militare, iar televiziunile şi radiourile vor transmite programe istorice, patriotice şi informative.

Cetăţenii din Cuba au fost întristaţi la aflarea veştii morţii lui Fidel Castro, cel care a eliberat statul de dictatura lui Fulgencio Batista în 1959, informează ziarul The Independent.

“Sunt foarte supărat. Orice s-ar zice, el este o figură publică pe care toată lumea o respectă şi o iubeşte”, a declarat Sariel Valdespino, un student din Havana.

Carlos Rodriguez, în vârstă de 15 ani, a afirmat că este şocat şi nu s-ar fi aşteptat ca asta să se întâmple vreodată, ar fi crezut că Fidel avea să trăiască pentru totdeauna.

“Este o tragedie. Cu toţii am crescut cu el. Sunt întristată de aflarea acestei veşti”, a declarat o asistentă cubaneză.

Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976 şi de preşedinte, între 1976 şi 2008.

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), a anunţat Raul Castro într-un discurs transmis în direct la televiziunea publică din Cuba.

Trupul neînsufletit al lui Fidel Castro va fi incinerat sâmbătă la primele ore ale dimineţii, conform dorinţei sale, a mai spus Raul Castro, în scurta sa alocuţiune televizată, adăugând că organizarea omagiului funerar se va face la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. 

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

 

Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani.

Fidel Castro a reuşit să blocheze complotul CIA numit "Golful Porcilor" în anul 1961, evitând şi numeroase tentative de asasinat.

Alianţa lui cu Moscova a generat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de tensiuni intense cu Statele Unite timp de 13 zile care aproape a generat un război nuclear.

Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piaţă şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, după zeci de ani de ostilităţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici