- Home
- Externe
- (08.09.2022, 20:30)
- Alexandru Stan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A murit Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii
Regina Elizabeth, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figura emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham.
Urmărește
17840 afișări
Regina Elizabeth, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii şi figura emblematică a naţiunii timp de şapte decenii, a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat joi Palatul Buckingham.
Elizabeth a II-a s-a aflat pe tronul Marii Britanii timp de peste 70 de ani, fiind devansată doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a devenit rege la vârsta de patru ani. Domnia lui Ludovic al XIV-lea, de 72 de ani şi 110 zile, a fost între 1643 şi 1715. Regina a devenit monarh la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său pe 6 februarie 1952.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Noul rege Charles a descris ziua de astăzi ca fiind "un moment de cea mai mare tristeţe pentru mine şi pentru toţi membrii familiei mele".
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că "Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani".
"Mi-o amintesc ca pe o prietenă a Franţei, o regină cu inimă bună care a lăsat o impresie de durată asupra ţării sale şi asupra secolului său".
A început o perioadă de doliu naţional în Marea Britanie ce urmează să dureze până la înmormântare, care se aşteaptă să aibă loc în 10 zile.
Trupul ei va fi mutat la Palatul Buckingham, unde probabil va rămâne timp de cinci zile.
Noul rege
În momentul în care regina a murit, tronul a trecut imediat şi fără ceremonie la moştenitor, Charles, fostul Prinţ de Wales.
Există însă o serie de etape şi tradiţii pe care acesta trebuie să le parcurgă pentru a fi încoronat rege, relatează BBC.
El va fi cunoscut sub titulatura de Charles al III-lea.
El nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu.
Deşi este moştenitor al tronului, prinţul William nu va deveni automat prinţ de Wales. Cu toate acestea, el moşteneşte imediat celălalt titlu al tatălui său, Duce de Cornwall. Soţia sa, Catherine, va fi cunoscută sub numele de Ducesa de Cornwall.
Cine a fost Regina Elizabeth
Elizabeth a fost fiica cea mare a prinţului Albert, duce de York, şi a soţiei sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon. Fiind copilul unui fiu mai mic al regelui George al V-lea, tânăra Elizabeth a avut puţine şanse de a accede la tron până când unchiul ei, Eduard al VIII-lea (ulterior duce de Windsor), a abdicat în favoarea tatălui ei, la 11 decembrie 1936, moment în care tatăl ei a devenit regele George al VI-lea, iar ea a devenit moştenitoare prezumtivă.
În vara anului 1951, starea de sănătate a Regelui George al VI-lea s-a înrăutăţit, iar Prinţesa Elizabeth l-a reprezentat la diverse evenimente. La 7 octombrie, ea şi soţul ei au pornit într-un turneu de mare succes în Canada şi SUA. După Crăciunul din Anglia, ea şi ducele au plecat în ianuarie 1952 pentru un turneu în Australia şi Noua Zeelandă, dar pe drum, la Sagana, Kenya, au primit vestea morţii regelui, la 6 februarie 1952. Elizabeth, acum regină, a zburat imediat înapoi în Anglia. Primele trei luni ale domniei sale, perioada de doliu deplin pentru tatăl ei, au fost petrecute într-o izolare relativă. Dar în vară, după ce s-a mutat de la Clarence House la Palatul Buckingham, şi-a asumat îndatoririle şi a efectuat prima deschidere oficială a Parlamentului la 4 noiembrie 1952. Încoronarea ei a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953.
În cei 70 de ani de domnie, regina Elizabeth a II-a a fost servită de 15 prim-miniştri. De la Winston Churchill la "Doamna de Fier" Margaret Thatcher. Cel mai recent premier fiind Liz Truss, care s-a întâlnit pe 6 septembrie cu regina la castelul Balmoral, ca parte a procesului oficial de desemnare.
Regina Elizabeth a II-a a condus Marea Britanie în cei peste 70 de ani prin numeroase evenimente majore. De la era decolonizării, la războiul Rece, la probelmele din Iralanda de Nord, la diferite crize financiare, dar şi recent prin Brexit.
Chiar dacă funcţia de rege/ regină nu are o putere efectivă în luarea de decizii în Marea Britanie. Prin domnia sa, Regina Elizabeth a II-a a fost probabil una dintre cele mai influente personalităţi ale ultimelor două secole.
Mesaje de la liderii
Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden, şi prima doamnă, Jill Biden, au declarat că regina "a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă".
"Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea.
"O admiraţie durabilă pentru Regina Elizabeth a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale mersului înainte al demnităţii umane.
"Ea a fost primul monarh britanic cu care oamenii din întreaga lume au putut simţi o legătură personală şi imediată - fie că au auzit-o la radio, când era o tânără prinţesă, vorbindu-le copiilor din Regatul Unit, fie că s-au adunat în jurul televizoarelor pentru încoronarea ei, fie că au urmărit pe telefoanele lor discursul ei final de Crăciun sau jubileul ei de platină. Iar ea, la rândul ei, şi-a dedicat întreaga viaţă în slujba lor."
Obama
Barack Obama, fostul preşedinte american, a declarat: "Michelle şi cu mine am fost destul de norocoşi să ajungem să o cunoaştem pe Majestatea Sa, iar ea a însemnat foarte mult pentru noi.
"Pe vremea când abia începeam să navigăm în viaţa de preşedinte şi de primă doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară.
"De nenumărate ori, am fost impresionaţi de căldura ei, de modul în care îi punea pe oameni în largul lor şi de modul în care şi-a adus umorul şi farmecul ei considerabil chiar şi în momentele grele.
"La fel ca mulţi alţii, Michelle şi cu mine suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi suntem impresionaţi de moştenirea ei de serviciu public neobosit şi demn.
"Gândurile noastre sunt alături de familia ei şi de poporul Regatului Unit în aceste momente dificile".
Macron
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că "Majestatea Sa Regina Elizabeth a II-a a întruchipat continuitatea şi unitatea naţiunii britanice timp de peste 70 de ani".
"Mi-o amintesc ca pe o prietenă a Franţei, o regină cu inimă bună care a lăsat o impresie de durată asupra ţării sale şi asupra secolului său".
Iohannis
„Sincere condoleanţe la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a. Domnia Majestăţii Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”, scrie Klaus Iohannis, pe Twitter.
Preşedintele României transmite un mesaj din partea poporului român.
„Românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală”, a mai scris Iohannis.
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reşedinţa sa din Scoţia, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani şi se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.
Anunţul privind decesul Reginei a fost postat şi pe poarta Palatului Buckingham, un gest prin care poporul este anunţat că „London Bridge is down”.
Olaf Scholz
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat: "Plângem moartea Reginei Elizabeth a II-a. Ea a fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania.
"Angajamentul ei pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat. Ne va lipsi, nu în ultimul rând umorul ei minunat".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe