A ordonat Putin uciderea lui Navalnîi? Iată ce arată evaluarea agenţiilor de informaţii americane

Moartea lui Alexei Navalnîi în februarie într-o închisoare din Seberia a provocat un nou val de sancţiuni care vizează economia Rusiei, a dat peste cap negocierile delicate pentru schimbul de prizonieri între Rusia şi Occident şi a lăsat opoziţia limitată din Rusia fără o figură centrală.

Urmărește
4533 afișări
Imaginea articolului A ordonat Putin uciderea lui Navalnîi? Iată ce arată evaluarea agenţiilor de informaţii americane

A ordonat Putin uciderea lui Navalnîi? Iată ce arată evaluarea agenţiilor de informaţii americane

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că Putin probabil nu a ordonat ca Navalnîi să fie ucis în închisoarea cunoscută pentru condiţiile brutale, au declarat persoane familiare cu acest subiect pentru WSJ, o constatare care adânceşte misterul privind circumstanţele morţii sale.
 
Evaluarea nu contestă vinovăţia lui Putin pentru moartea lui Navalnîi, ci mai degrabă constată că probabil nu a ordonat acest lucru în acel moment. Constatarea este larg acceptată în cadrul comunităţii de informaţii şi împărtăşită de mai multe agenţii, inclusiv de CIA, au declarat persoanele în cauză pentru WSJ. 
 
Unele agenţii de informaţii europene au fost informate despre punctul de vedere al SUA. Anumite ţări rămân sceptice cu privire la faptul că Putin nu ar fi avut un amestec direct în moartea lui Navalnîi, potrivit unor oficiali din domeniul securităţii din mai multe capitale europene. Într-un sistem atât de strict controlat precum Rusia lui Putin, este îndoielnic că Navalnîi ar fi putut suferi vreun rău fără ca preşedintele să fi fost informat în prealabil, au declarat aceşti oficiali europeni. 
 
Preşedintele Biden şi alţi lideri mondiali l-au considerat pe Putin vinovat în ultimă instanţă, pe baza anilor în care Kremlinul l-a vizat pe Navalnîi, inclusiv prin presupusa tentativă de a-l asasina în 2020 şi prin trimiterea acestuia într-un "gulag îndepărtat". "Nu faceţi nicio greşeală. Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi", a declarat Biden după ce lumea a aflat de moartea acestuia.
 
Dar SUA consideră acum că momentul morţii sale nu a fost ales de Putin. 

Evaluarea este contestă de unele părţi

Aliaţii lui Navalnîi insistă asupra faptului că moartea sa a fost orchestrată de Kremlin. Într-o declaraţie, Leonid Volkov, un aliat de lungă durată al lui Navalnîi, a respins evaluarea comunităţii de informaţii americane ca fiind naivă.
 
Cei care afirmă că Putin nu era conştient "în mod clar nu înţeleg nimic despre modul în care funcţionează Rusia din zilele noastre", a spus el. "Ideea că Putin nu a fost informat şi nu a aprobat uciderea lui Navalnîi este ridicolă".
 
Slawomir Dębski, director al Institutului Polonez de Afaceri Internaţionale, un think tank din Varşovia apropiat de preşedinţia Poloniei, a pus la îndoială evaluarea comunităţii de informaţii americane. "Navalnîi era un prizonier de mare valoare, din punct de vedere politic, şi toată lumea ştia că Putin a fost investit personal în soarta sa. Şansele pentru acest tip de moarte neintenţionată sunt scăzute", a spus el.
 
Evaluarea americană se bazează pe o serie de informaţii, inclusiv unele informaţii clasificate, şi pe o analiză a faptelor publice, inclusiv momentul morţii sale şi modul în care aceasta a umbrit realegerea lui Putin. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici