Apropiaţii lui John McCain au sugerat că senatorul de Arizona ar putea să-şi continue activitatea în Senat şi să fie corespondentul republican al senatorului democrat de Massachusetts, Edward Kennedy, în vârstă de 76 de ani, supranumit şi "leul Senatului".
Unele voci se îndoiesc de influenţa reală pe care ar putea-o avea John McCain în rândul membrilor partidului republican, evocând modelul candidatului democrat la alegerile prezidenţiale din 2004, John Kerry, a cărui voce nu a mai fost auzită de la revenirea lui în Senat, după înfrângerea electorală.
"Dacă John McCain ar fi fost mai tânăr şi ar fi fost considerat capabil să conducă partidul (republican, n. red.) în alegerile prezidenţiale, ar fi putut avea mai multă influenţă", apreciază Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton.
Partidul Republican va trebui să se mobilizeze rapid pentru alegerile de la jumătatea mandatului din 2010 şi dar şi pentru prezidenţialele din 2012, potrivit mai multor analişti.
"McCain va reveni într-un partid deşirat, dar va reprezenta cel mai mare nume din Senat şi dintre toţi republicanii, pe scena politică", a declarat strategul republican, John Feehery, pe site-ul de Internet politico.com, adăugând că va depinde de el dacă va părăsi echipa sau va reface imaginea partidului.
John McCain se bucură de o reputaţie solidă în statul pe care îl reprezintă în Senat, Arizona, câştigând alegerile aici cu un avans de zece puncte. Dar era McCain în statul aflat la frontirea cu Mexicul s-ar putea sfârşi.
Dacă va mai candida pentru un al cincilea mandat, ar putea să nu mai câştige în acest stat unde aproximativ 30 la sută dintre locuitori sunt latini, mai favorabili democraţilor.
De asemenea, guverantorul statului Arizona, democratul Janet Napolitano, ar putea candida împotriva lui McCain pentru alegerile senatoriale, potrivit presei locale.
Totuşi, McCain ar putea să ajute viitoarea administraţie a lui Barack Obama în cazul dosarelor cele mai sensibile, în special cel referitor la imigraţie.