Abhazia cere Rusiei să îi recunoască independenţa

Regiunea separatistă Abhazia a cerut Rusiei să îi recunoască independenţa într-un "congres naţional" care a reunit mii de persoane joi, în piaţa centrală din capitala Suhumi.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Abhazia cere Rusiei să îi recunoască independenţa

Abhazia cere Rusiei să îi recunoască independenţa (Imagine: upload.wikimedia.org)

"Cerem preşedintelui (rus Dmitri) Medvedev, Consiliului Federaţiei şi Dumei Federaţiei Ruse să ne recunoască independenţa", a declarat un oficial care a citit o declaraţie.

Mii de persoane reunite pentru această adunare tradiţională, printre care membri ai tuturor partidelor politice şi organizaţiilor sociale abhaze, au ridicat mâna pentru a aproba această cerere.

Preşedintele separatist abhaz Serghei Bagapş ceruse Rusiei şi lumii miercuri, într-un apel aprobat de Parlament, să recunoască independenţa republicii autoproclamate.

Încă de miercuri, Camera superioară a Parlamentului rus a anunţat că va examina luni în sesiune extraordinară cererile de recunoaştere ale celor două regiuni, iar preşedintele Camerei, Serghei Mironov, afirma că Senatul este "pregătit să recunoască statutul de independenţă" al Abhaziei şi Osetiei de Sud.

La rândul său, Camera inferioară (Duma) a indicat că ar putea dezbate problema tot luni.

"Abhazia merită să fie recunoscută, ca şi Osetia de Sud", a declarat joi liderul abhaz Serghei Bagapş, potrivit imaginilor difuzate de postul rus Vesti-24. "Poziţia Rusiei este ceea ce contează cel mai mult pentru noi", a adăugat el.

Mai multe ţări occidentale au condamnat campania militară rusă împotriva Georgiei, declanşată după o ofensivă militară georgiană asupra Osetiei de Sud, în noaptea de 7 spre 8 august.

Numeroşi comentatori ruşi văd într-o recunoaştere a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei un răspuns la recunoaşterea de către Occident a independenţei Kosovo faţă de Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici