- Home
- Externe
- (04.12.2014, 13:28)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Abhazia, regiunea separatistă care provoacă tensiuni între Rusia şi Georgia. Cum arată şi ce istorie are fosta destinaţie de vacanţă a elitei sovietice - FOTO, VIDEO
Situată în colţul nord-vestic al Georgiei, între Marea Neagră în sud-vest şi munţii Caucaz şi Rusia în nord-est, Abhazia era pe vremuri cunoscută drept destinaţia de vacanţă de top a elitei sovietice. În prezent, această regiune care şi-a declarat independenţa de Georgia în 1999, a semnat un acord de alianţă şi parteneriat strategic cu Rusia.
Urmărește
22316 afișări
Abhazia, regiunea separatistă care provoacă tensiuni între Rusia şi Georgia. Cum arată şi ce istorie are fosta destinaţie de vacanţă a elitei sovietice - FOTO, VIDEO (Imagine: captură video)
-
Populaţia: 250.000 de locuitori după numărătoarea din 2003, faţă de 550.000 în 1991
-
Capitala: Suhumi
-
Limbi vorbite: abhaza, rusa
-
Moneda: rubla
-
Religii principale: creştinismul, islamismul
-
Preşedinte: Raul Khajimba, prorus, absolvent al şcolii pentru servicii secrete KGB. A fost ales în funcţie în august 2014, într-un scrutin prezidenţial denunţat ilegal de către Uniunea Europeană şi Georgia. L-a înlocuit la conducerea abhazilor pe Alexnadru Ankvab, forţat să demisioneze după acuzaţii de corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
Lupta Abhaziei pentru independenţa faţă de Georgia a început pe măsură ce destrămarea Uniunii Sovietice a dus la prăbuşirea economiei. Odată cu încercarea Moscovei de a-şi consolida influenţa în fostele teritorii sovietice, Abhazia a cunoscut investiţii majore din partea Rusiei, potrivit unui profil al regiunii prezentat de BBC.
Îndelungata istorie a Abhaziei a fost dintotdeauna strâns legată de cea a Georgiei, deşi limba este diferită şi mai apropiată de mai multe limbi vorbite în Caucazul de Nord.
Începând cu secolul IX î.Hr., Abhazia a făcut parte din regatul Colchida, aflat sub dominaţia Georgiei, adoptând creştinismul în secolul VI.
În secolul VIII e.n., Abhazia a devenit un stat independent, înainte de unirea cu regatul medieval al Georgiei în 1008. În secolul al XIX-lea, regiunea extinsă a căzut sub dominaţie rusească, iar în 1864 Abhazia a fost anexată la Imperiul Rus.
După revoluţia Bolşevică, Abhazia a început să dobândească autonomie, înainte însă ca Stalin să o incorporeze în Republica Sovietică Socialistă Georgiană în 1931. Deşi, formal, a rămas o republică autonomă a URSS, nu se întrevedeau semne de autonomie autentică, iar cultura etnică abhază a fost suprimată în favoarea celei georgiene, suprimare care s-a estompat după moartea lui Stalin, în 1953.
Citeşte şi:
Teritoriile care au vrut să fie anexate Rusiei. Cum arată harta lumii, în viziunea celei mai mari ţări din lume
Tensiunile etnice au escaladat spre finalul anilor '80, odată cu începerea destrămării URSS. În timp ce georgienii făceau paşi spre obţinerea independenţei, abhazii se împotriveau ideii, temându-se că această situaţie va duce la eliminarea autonomiei de care se bucurau, şi voiau menţinerea Uniunii Sovietice şi schimbarea statutului republicii.
În vremea căderii URSS, în 1991, mai puţin de o cincime din locuitorii Abhaziei aveau etnie abhază, în timp ce restul populaţiei era compus în mare parte din georgieni.
Georgia şi-a obţinut independenţa şi a decis revenirea la Constituţia din 1921, iar abhazii au decis separarea, fapt care a dus la un conflict militar. La fel ca şi în cazul Osetiei de Sud, trupele de menţinere a păcii ruseşti au intervenit şi au rămas în zonă şi după încheierea confruntărilor.
La sfârşitul anului 1993, sute de oameni au fost ucişi şi aproape întreaga populaţie vorbitoare de limba georgiană a părăsit republica, în ceea ce Georgia descrie drept o "campanie de curăţare etnică".
Abhazia şi-a declarat în mod oficial independenţa în 1999, rezultat într-un embargo economic internaţional încă în vigoare şi într-o puternică dependenţă economică a Abhaziei faţă de Rusia. Spre nemulţumirea autorităţilor georgiene, Moscova a uşurat procedurile prin care locuitorii Abhaziei puteau obţine cetăţenia rusă, mulţi dintre aceştia deţinând în prezent paşapoarte ruseşti. Timp de aproape 15 ani, trupe ONU de menţinere a păcii - formate majoritar din ruşi - au patrolat într-o zonă-tampon la graniţa dintre cele două regiuni.
În 2008, în timpul războiului ruso-georgian, trupele separatise abhaze au lansat atacuri asupra militarilor georgieni. Sprijinul Moscovei nu a întârziat să apară, 9.000 de soldaţi alăturându-se trupelor deja cantonate în regiune. Războiul s-a încheiat la presiunea internaţională, cu recunoaşterea independenţei Abhaziei şi a Osetiei de Sud de către Moscova.
În octombrie 2008, Rusia şi-a retras trupele militare de la graniţa abhazo-georgiană, dar a păstrat un număr mare de forţe militare în republica separatistă, cu acordul guvernului abhaz.
Statut - Abhazia este recunoscută în prezent doar de patru state membre ONU, Rusia, Nicaragua, Venezuela şi Nauru. Tuvalu şi Vanuatu au hotărât, iniţial, recunoaşterea republicii, dar şi-au schimbat decizia ulterior. Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Transnistria susţin şi ele independenţa Abhaziei.
Rusia şi Abhazia au semnat, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, un acord de alianţă şi parteneriat strategic, spre nemulţumirea Georgiei, care a denunţat "anexarea" unei părţi din teritoriul său.
Acordul, care prevede "o cooperare mai strânsă între Rusia şi Abhazia în domeniile social, economic şi umanitare, dar şi în probleme de politică externă, apărare şi securitate", a fost semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său abhaz Raul Hadjimba, la Soci, staţiune rusă la Marea Neagră.
"Este vorba de a asigura existenţa Abhaziei (...) şi de a crea condiţii pentru continuarea dezvoltării legăturilor socio-economice" între acest teritoriu micuţ din Caucaz locuit de aproximativ 240.000 de persoane şi Rusia, a declarat atunci Putin.
Anterior, Georgia avertizase Rusia cu privire la orice veleitate de "anexare" a republicii separatiste georgiene Abhazia, gest care ar putea crea probleme suplimentare" securităţii în Europa, potrivit ministrului georgian de Externe.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe