"Dacă un număr semnificativ de membri ONU, în special membri ai UE, recunosc independenţa Kosovo (…), Adunarea consideră că este vorba despre un precedent în recunoaşterea dreptului de autodeterminare, a celui de secesiune", se arată într-o rezoluţie aprobată de majoritatea covârşitoare a membrilor Parlamentului sârbilor din Bosnia.
"Într-o astfel de situaţie, Republica Srpska apreciază că are dreptul să organizeze un referendum pentru a-şi decide statutul", adaugă textul rezoluţiei.
Observatorii politici afirmă că, în cazul convocării unui referendum, majoritatea populaţiei ar vota în favoarea independenţei.
Provincia sârbă Kosovo şi-a proclamat duminică independenţa, fiind recunoscută deja de Statele Unite şi mai multe ţări europene.
Entitate sârbă a Bosniei, Republica Srpska formează, alături de Federaţia Croato-Musulmană, Bosnia de după războiul intercomunitar care a devastat fosta republică iugoslavă în perioada 1992 – 1995. Cele două entităţi sunt legate prin instituţii centrale, care au însă prerogative reduse.
Rezoluţia a fost adoptată la Banja Luka în timp ce la Belgrad mai mult de 150.000 de persoane au protestat faţă de declararea unilaterală a indepedenţei Kosovo.