Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului (Galerie Foto)

Forţele rebele şi cele guvernamentale din Republica Democratică Congo au comis abuzuri grave în privinţa drepturilor omului, cum ar fi execuţii arbitrare, violuri şi tortură în masă, potrivit concluziilor unui raport al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, relatează BBC News Online.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului (Galerie Foto)

Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, atât forţele guvernamentale, cât şi cele ale rebelilor loiali generalului Laurent Nkunda au comis execuţii la întâmplare, dar şi omoruri, violuri şi tortură în masă. Raportul se referă la perioada iulie-noiembrie, când au avut loc cele mai recente violenţe.

GALERIE FOTO

Duminică, sute de congolezi furioşi au aruncat cu pietre într-un convoi al trupelor ONU de menţinere a păcii din provincia North Kivu.

Un purtător de cuvânt al misinii ONU a declarat că 20 de membri ai miliţiei proguvernamentale Mai Mai care erau escortaţi la Goma, au fost luaţi de soldaţi în timpul incidentului şi prezentaţi oficialilor guvernamentali drept rebeli.

În raportul care conţine 28 de pagini, Ban a afirmă că situaţia drepturilor omului în R.D. Congo este "o cauză de gravă îngrijorare".

Rebelii, inclusiv forţele tutsi CNDP ale generalului Nkunda şi miliţia hutu a FDLR din Rwanda (o parte din luptătorii lor fiind suspectaţi că au luat parte la genocidul din Rwanda din 1994), sunt acuzaţi că au comis "abuzuri serioase împotriva drepturilor omului, fără a fi pedepsiţi".

Aceaste abuzuri includ tortură şi omoruri în masă, răpiri, recrutarea forţată a copiilor, distrugerea taberelor de refugiaţi şi mutarea forţată a acestora, muncă silnică, violenţă sexuală", adaugă raportul.

Serviciile de informaţii civile şi militare din R.D. Congo sunt acuzate că au efectuat arestări arbitrare, urmate de "tortură şi şantaj". Ban a mai spus că oficialii guvernamentali şi politicienii au ameninţat şi deţinut jurnalişti sau militanţi ai drepturilor omului.

Săptămâna trecută, Consiliul de securitate al ONU a aprobat detaşarea a 3.000 de soldaţi şi poliţişti în cadrul misiunii de menţinere a păcii în R.D. Congo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici